foradia subscriutegrat

Donació d’una col·lecció de literatura popular a la Biblioteca

Donen a la Biblioteca Municipal d’Alcoi una col·lecció de literatura popular de principis del segle XX. 110 exemplars publicats entre 1916 i 1918.

La Novela Corta

La Biblioteca Municipal Central d’Alcoi ha rebut per donació una col·lecció de 110 exemplars publicats entre 1916 i 1918 de la sèrie La Novela Corta, la qual s’editava a Madrid. La col·lecció donada es presenta en forma de tres volums facticis la qual cosa ha facilitat la seua conservació, ja que aquestes edicions s’imprimien a baix cost, amb paper tipus premsa de molt baixa qualitat.

Aquesta sèrie va ser una de tantes iniciatives de difusió literària popular que van començar a publicar-se a Espanya a principis de segle, com és el cas de El Cuento Semanal, Los Contemporáneos, La Novela Cómica, La Novela Teatral…, amb tiratges immensos i a preu molt econòmic. Però sense dubte, La Novela Corta va ser la col·lecció que va desbancar a la resta, i distribuïa uns 200.000 exemplars a un preu de cinc a deu cèntims. Va aconseguir editar quasi 500 títols, quasi tots d’autors espanyols, entre els quals figuraven Galdós, Benavente, Pardo Bazán, Zamacois, Trigo i Azorín.

En ocasions l’editorial ‘reciclava’ textos clàssics alhora que presentava obres inèdites, primeres versions de creacions literàries que després els seus autors van polir com si fóra un antecedent del popular Reader’s Digest nord-americà de postguerra. Aquest tipus de novel·les va suposar una autèntica revolució en els hàbits culturals i d’oci dels espanyols, inundaren quioscos i llibreries, es repartiren a domicili als subscriptors, introduïren nous models morals i de comportament, i aconseguiren que la lectura es convertira en la forma més barata i bàsica de cultura i oci de la seua època.

El regidor de Cultura Paco Agulló subratlla que “des de la Biblioteca Municipal volem agrair aquesta donació, així com tantes altres que ens fan a diari i que ens permeten garantir la conservació del patrimoni bibliogràfic de la nostra ciutat”.
 


participalcoi

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *