foradia subscriutegrat

Jornada de portes obertes al Salt

Aquest diumenge s'ha concretat l'eixida a les 9.30h., al Camp del Collao (...) Les visites guiades a les excavacions arqueològiques tenen quatre torns: matí, 11.30 i 13h., i vesprada 17.30 i 19h. (...) Els tallers experimentals de prehistòria, per la seua banda, es realitzaran d'11h. a 14 h. i de 18.30 a 20h.

jornadesobertessaltAquest diumenge dia 27 de juliol se celebra la jornada de portes obertes a les excavacions arqueològiques del Salt, amb eixida a les 9.30h. des del Camp del Collao d’Alcoi. A banda de les visites guiades (matí a les 11.30 i la 13h., i vesprada 17.30 i 19 h.), es duran a terme uns tallers experimentals de prehistòria. Dins el cicle ’10 excursions voltant Alcoi i el seu patrimoni històric’.

El jaciment arqueològic Paleolític del Salt -al Barranc del Zinc també trobem el jaciment de la mateixa etapa, l’Abric del Pastor-, amb més de seixanta mil anys d’antiguitat i situat a Vil·la Vicenta, convida a tots i totes els que vullguen apropar-se a una excursió i visita a les excavacions arqueològiques. Les rutes guiades comptaran amb l’explicació de l’equip d’arqueòlegs que porta 25 anys excavant l’enorme espai, amb Bertila Galván al capdavant.

Hi haurà dos torns per desenvolupar els tallers experimentals sobre prehistòria: el mateix dissabte d’11 a 14h. i de 18.30 a 20h. per la vesprada. Es calcula que unes 200 persones acudeixen des de fa tres anys a aquest espai obert i agradable. Per a tots aquells que vullguen retrocedir seixanta mil anys enrere, a un dels pocs llocs a nivell europeu on els neandertals ja començaven a fer foc, el Salt, zona privilegiada, jornada de portes obertes.
Jaciment de l’època Neandertal
Segons els propis investigadors canaris, el Salt és un dels jaciments arqueològics més importants d’Europa Occidental per a l’estudi de l’època dels Neandertals (Paleolígic mitjà) i, sobretot, per indagar en la fase final de l’existència d’aquests grups humans abocats a la desaparició. Aquest significatiu enclavament prehistòric ha estat objecte d’un dilatat procés d’investigació multidisciplinar que va començar l’any 1986 i continua a l’actualitat dirigit per la professora de la Universidad de La Laguna Bertila Galván i també per Cristo Hernández.

L’ampli grup d’investigació que es coordina des de la universitat canària ha aconseguit sòlids avanços en el coneixement de la fase final del Paleolític mitjà a aquesta regió del Mediterrani ibèric, entre fa 60.000 i 45.000 aproximadament.

Les seues aportacions relatives a com organitzaven el seu espai vital aquests grups de caçadors i recol·lectors, com explotaven els recursos del seu entorn, les condicions ambientals en què vivien, així com el seu desenvolupament tecnològic, etc. han anat avançant considerablement. Actualment, es té una idea prou acurada de com fou la vida dels últims grups neandertals de les nostres muntanyes i, fins i tot, de les característiques paleoambientals del moment en què van deixar d’existir, coincidint amb un episodi climàtic extremadament fred que va provocar una significativa aridesa a tot el terç meridional del territori peninsular.

Durant aquesta jornada de portes obertes de diumenge, doncs, el públic assistent tindrà la possibilitat de visitar les excavacions del Salt i conèixer de primera mà l’estat actual dels treballs i els principals resultats, mitjançant l’encontre amb els membres del grup d’investigació. Els participants tindran així l’oportunitat de realitzar un autèntic viatge a l’Alcoi del Paleolític mitjà i, també, de conèixer de prop com és el treball arqueològic a un jaciment d’aquesta magnitud.

La jornada s’iniciarà amb l’excursió al Salt que eixirà des del Camp del Collao a les 9.30 hores, amb una primera visita guiada per als participants de la caminada. A partir de les 11 i fins les 14 hores, i també de vesprada entre les 18.30 i les 20 hores, hi haurà tallers experimentals de prehistòria a càrrec de l’esmentada professora de la UV Paula Jardón; i també de matí i vesprada, concretament a les 11,30, 13, 17.30 i 19 hores, hi haurà visites guiades pel recinte dels treballs arqueològics oferits pels investigadors.


Una resposta de Jornada de portes obertes al Salt

  1. […] del Departament de Didàctica i Organització Escolar de la Universitat de València Paula Jardón. Les visites i tallers es van desenvolupar tant de matí com de vesprada, amb una assistència de més de 400 persones al llarg de la […]

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *