foradia cdturisme

La super Lluna d’Agost i la gran festa del Cel

Per raons que els astrònoms i psicòlegs no entenen encara completament, la Lluna baixa en l’horitzó, albirada entre els arbres, els edificis i altres objectes en primer plànol, sembla ser molt més gran del normal. L’última la Lluna plena més gran i més brillant de l’any contrastarà amb la pluja de meteors favorita de tots; i el resultat podria ser meravellós. Diria que val la pena donar-li un cop d’ull.

lunaTots els anys, els observadors del cel i els qui acampen en l’època d’estiu (boreal) marquen en els seus calendaris unes poques nits clau d’agost: 11, 12 i 13. Aquestes són les dates que corresponen a la pluja anual de meteors de les Perseides, la que rarament deixa d’encantar als qui l’observen.

I, aquest any, s’agrega la “súper Lluna”.

La Lluna, satèl·lit natural, tindrà gran protagonisme. El cel de la nit del propvinent 10 d’agost siga especialment clar. Ho serà nou minuts abans de les dues de la matinada. Serà llavors quan la lluna oferisca la seua cara més lluenta.

Podrem veure una lluna gegant, el terme científic per al fenomen és “Lluna de perigeo”, un fenomen també conegut com a “supermoon”. Quan està prop del perigeu, la Lluna es veu al voltant d’un 14% més gran i un 30% més brillant que quan es troba en el seu apogeu, a l’altre costat de la seua òrbita.

El millor moment per observar-la és quan la Lluna estiga prop de l’horitzó. Aquí és quan la il·lusió es barreja amb la realitat per produir una vista realment impressionant. Per raons que els astrònoms i psicòlegs no entenen encara completament, la Lluna baixa en l’horitzó, albirada entre els arbres, els edificis i altres objectes en primer plànol, sembla ser molt més gran del normal.

Per què no deixar que aquesta “il·lusió lunar” amplifique una Lluna que de per si mateix és extra–gran? La inflada orbe que s’aixecarà cap a l’Est, al capvespre, semblarà tan propera que vosté pensarà que gairebé pot tocar-la.

Però no té sentit que ho intente. Fins i tot en el seu perigeu, la Lluna es troba encara a 356.577 quilòmetres de distància. Aquesta és, pel que sembla, una distància que correspon a una estranya bellesa.

la foto 2

La gran festa del Cel

Durant la segona setmana d’agost, la Lluna plena més gran i més brillant de l’any contrastarà amb la pluja de meteors favorita de tots; i el resultat podria ser meravellós.

L’origen de la pluja de meteors  Perseidas és el cometa Swift Tuttle. Cada 133 anys, l’enorme estel es desplaça a través del sistema solar interior i deixa al seu pas una petjada de pols i arena. Quan la Terra passa a través d’aquesta zona d’enderrocs, motas de material del cometa copegen l’atmosfera a aproximadament 225.300 quilòmetres per hora (140.000 milles per hora) i es desintegren en forma de centelleigs de llum. La corrent de pols que deixa el cometa Swift-Tuttle és ampla i és possible veure les Perseides també a finalitzar juliol, bastant abans que arribe la Lluna plena.

perseides

Aquests meteors es diuen Perseides perquè surten volant des de la constel·lació de Perseo.En un any normal, els qui observen el cel en la foscor generalment expliquen més de 100 Perseides per hora. Però aquest no és un any normal.

El 10 d’agost de 2014, just quan les Perseidas aconseguisquen el seu punt màxim, hi haurà Lluna plena. És més, es tornarà plena precisament quan arribe al lloc en la seua òrbita que està més prop de la Terra (el perigeo). La Lluna plena de perigeo del 10 d’agost (també coneguda com a súper Lluna) estarà un 14% més a prop i serà un 30% més brillant que altres llunes plenes de l’any.

Una càlida nit d’estiu (boreal), un paisatge il·luminat per la llum de la Lluna i una bola de foc ocasional que talla el cel i pansa per una súper Lluna: aquesta vista té una bellesa especial per si mateixa. Gaudix de l’espectacle!

Les primeres cites amb el calendari còsmic han començat.

La llista d’esdeveniments ve des del mes de juliol i va arrencar amb una pluja de meteors; en concret, des del 12 de juliol fins al 23 d’agost. Torna cada dany per aquestes mateixes dates i està considerada l’aperitiu de les Perseidas. Es tracta de la pluja Delta Acuáridas. Es pot veure en tota la Terra, no obstant això, la llotja VIP ho tindran els observadors que es troben en l’hemisferi sud o els tròpics del nord. La seua millor funció té lloc entre la mitjanit i en clarejar dels últims dies de juliol.

la foto 3

El seu veritable origen és tot un misteri. Se sospita que aquesta pluja d’estels es deu a l’encreuament de l’òrbita de la Terra amb les restes del cometa 96p/Macholz 1. S’estima que hi haja entre 20 a 30 meteors per hora, una activitat bastant alta. Radiaran des de la constel·lació d’Aquari. Tenen una velocitat d’aproximadament 41 km/s.

L’última Lluna plena tan gran i propera a la Terra es va produir al març de 1993. Diria que val la pena donar-li un cop d’ull.


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *