foradia barnasants

Captura de tortugues exòtiques invasores

El Departament de Medi Ambient i la Brigada de la Biodiversitat de Conselleria col·laboren en la tasca Captura de tortugues exòtiques invasores. Seran conduïts al Centre de Recuperació de la Fauna de Santa Faç.

 

tortuga

El Departament de Medi Ambient de l’Ajuntament d’Alcoi i la Brigada de la Biodiversitat de la provincia d’Alacant, depenent de la Direcció General del Medi Natural de la Conselleria d’Infrastructures, Territori i Medi Ambient, van procedir ahir a col·locar una trampa flotant a l’estany situat sota el pont de Sant Jordi, al llit del riu Riquer, per a capturar una parella de tortugues de Florida, espècie exòtica invasora que ha estat localitzada a aquest espai fluvial.

La brigada ha actuat a instàncies de l’Ajuntament, que va demanar la seua col·laboració per extreure aquests animals i que, una vegada capturats, seran conduïts al Centre de Recuperació de la Fauna de Santa Faç.

A més, la pròpia brigada ha netejat l’estany de deixalles (bosses, ampolles de vidre, canonades de rec…) i ha extret nombrosos pals de fusta que formaven part de les baranes i que per vandalisme havien anat a parar dins l’aigua.

Cal subratllar que aquesta actuació se suma a una altra campanya efectuada fa uns dies al Paratge Natural Municipal del Racó de Sant Bonaventura-Els Canalons, per controlar precisament la població de la tortuga de Florida (Trachemys scripta elegans), ja que s’havia detectat la presència d’alguns exemplars al riu Polop, concretament als Canalons. Com a resultat de la campanya es van capturar dues femelles, que també s’han lliurat als centres de recuperació del Saler i Santa Faç. La campanya forma part del Projecte Rius, iniciativa per a la conservació i millora dels rius i els espais fluvials que l’Ajuntament d’Alcoi i els voluntaris de la Fundació Limne estan portant a terme des de l’any 2012.

El regidor de Medi Ambient Paco Agulló indica que aquestes actuacions “contribueixen a millorar les condicions dels nostres espais fluvials i a mantindre els seus valors biològics i naturals, per la qual cosa és important treballar en accions que, encara que senzilles, permeten evitar problemes que amb el temps poden arribar a ser greus per a la biodiversitat”.

Què són les espècies exòtiques invasores?

Les espècies exòtiques invasores són aquelles espècies animals o vegetals que procedeixen d’un altre lloc i que per introducció voluntària o accidental són capaces d’adaptar-se al nou hàbitat, sobreviure, reproduir-se i desplaçar a les espècies pròpies, i arriben a ocupar-lo per complet. Són prou agressives i tenen gran capacitat d’adaptació i èxit reproductiu; alteren l’estructura i funcionament dels ecosistemes i causen danys ecològics, socioeconòmics i sanitaris.

Les invasores constitueixen la segona causa de pèrdua de biodiversitat, ja que quatre de cada deu espècies són extingides per l’acció directa o indirecta d’aquestes.
L’article 4 del Decret 213/2009 que aprova les mesures per al control d’espècies exòtiques invasores, prohibeix l’alliberament i la dispersió, entre d’altres, de les plantes i animals exòtics, així com la seua comercialització, tràfic o cessió, i el seu transport en tot el territori valencià.

Per què són perilloses?

Entre els efectes ecològics que poden provocar les espècies invasores, es troba l’alteració de les relacions entre espècies fins arribar a l’extinció local, sobretot si es tracta d’espècies de poblacions reduïdes com ha sigut el cas del carranc de riu, ja siga  per la competència ecològica, depredació o a través del contagi de malalties.

Què podem fer contra aquestes espècies?

  • – Si tens mascotes que siguen espècies exòtiques, sigues responsable i no les abandones. Abans d’això, dóna-les a un altre propietari o a una entitat o centre especialitzat, a fi que se’n faça càrrec.
  • – No abandones mai restes de poda de plantes ornamentals o exòtiques i plantes d’aquaris al camp o riu; posa’t en contacte amb el teu Ajuntament.
  • – Al teu jardí, planta espècies autòctones o espècies exòtiques que no donen problemes.
  • – Informa els agents de medi ambient de l’existència d’espècies exòtiques en el teu entorn natural.

bombersvalencia


Una resposta de Captura de tortugues exòtiques invasores

  1. […] Dins del marc del Projecte Rius de conservació i millora dels rius i els espais fluvials del terme municipal d’Alcoi que l’Ajuntament d’Alcoi i els voluntaris de la Fundació Limne venen duent a terme des de l‘any 2012, durant aquest estiu es va realitzar una campanya per a controlar la població de la tortuga de Florida (Trachemys scripta elegans), espècie exòtica invasora dels nostres rius i llacs, al Paratge Natural del Racó de Sant Bonaventu… […]

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *