foradia subscriutegrat

Donació a la biblioteca col·lecció de llibres valencians del segle xx

Donen a la biblioteca municipal d’alcoi una col·lecció de literatura popular valenciana de principis del segle xx. Com a curiositat cal dir que algunes edicions de El cuento del Dumenche foren patrocinades per la popular marca alcoiana de paper de fumar Bambú.

bambuJuan Antonio Carbonell Miró, un alcoià que des de fa anys resideix a Vigo (Pontevedra), ha fet donació a la Biblioteca Municipal Central d’Alcoi d’una col·lecció de 8 títols publicats entre 1915 i 1919, la majoria pertanyent a la sèrie El cuento del Dumenche, un setmanari literari il·lustrat que s’editava a la ciutat de València.

Fundat el 1908 per Lluís Bernat i Ferrer, El cuento del Dumenche habitualment publicava una narració curta en prosa a cada número, en llenguatge dialectal i amb ortografia castellanitzada, i pretenia d’adreçar-se a un públic popular. Durant una primera etapa (1908-1909) va publicar textos del mateix Bernat i de Blasco Ibáñez, entre d’altres.

Va durar un parell d’anys, fins que el 1914 tornava a la venda, ara sota la direcció de Vicent M. Carceller, gran promotor d’edicions populars, i continuà fins l’any 1921, amb un total de 366 opuscles. En aquesta segona època també va publicar obres teatrals, va observar una millor cura literària i va comptar amb autors molt populars de l’època com el prolífic dramaturg Eduard Escalante, Maximilià Thous (autor de la lletra de l’Himne Regional) i el lingüista Carles Salvador. Aquest grup de col·laboradors, a més, va polemitzar amb els literats de Lo Rat Penat per tractar de millorar un valencià menys arcaïtzant i dotar-lo d’una major riquesa literària.

Aquesta sèrie va ser una de tantes iniciatives de difusió literària popular que es publicaren a Espanya a principis de segle, com és el cas de El Cuento Semanal, Los Contemporáneos, La Novela Cómica, La Novela Teatral…, amb tiratges immensos i a preu molt econòmic. De fet, l’èxit aconseguit a València per El cuento del Dumenche va fer que la mateixa editorial provara en el mercat en castellà amb El Cuento Semanal.

Coberta EscalanteAquest tipus de novel·les va suposar una autèntica revolució en els hàbits culturals i d’oci dels espanyols, inundaren quioscos i llibreries, es repartiren a domicili als subscriptors, introduïren nous models morals i de comportament, i aconseguiren que la lectura es convertira en la forma més barata i bàsica de cultura i oci de la seua època.

Com a curiositat cal dir que algunes edicions de El cuento del Dumenche foren patrocinades per la popular marca alcoiana de paper de fumar Bambú.

Des de la Biblioteca Municipal volem agrair aquesta donació, així com tantes altres que ens fan a diari i que ens permeten garantir la conservació del patrimoni bibliogràfic de la nostra ciutat.


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *