foradia subscriutegrat

Sergi Rodríguez i Castelló nou coordinador EUPV Alcoi

Sergi Rodríguez i Castelló, des de fa unes setmanes ha sigut elegit coordinador general d’EU Alcoi. Sergi va ser militant de les Joventuts Comunistes i del Partit Comunista i uns dels membres actius durant la formació d’EU, amb el càrrec de Secretari EU Alcoi. Va estar treballant durant 8 anys a l’Ajuntament d’Alcoi com a secretari de grup municipal i després es va apartar del món de la política durant uns anys.

sergi rodriguez

Sergi Rodríguez coordinador EUPV./

Ara torna a la política, formant part del consell polític EU, treballant principalment en la línia social i molt actiu organitzant diferents plataformes, com les Marxes de la Dignitat 22M.

¿Què suposa per a Sergi Rodríguez i Castelló haver sigut recentment nomenat coordinador de EUPV Alcoi? “Responsabilitat. Molta responsabilitat”, ens comenta amb cordialitat: saber interpretar de forma rigorosa el que està passant al carrer i a les institucions per a saber donar respostes clares, renovades i contundents.

Segons Sergi, el nou consell polític de EUPV Alcoi és un pas més en l’adaptació del partit als nous temps, els quals suposen reptes importants: s’han implantat llistes obertes per tal de diversificar veus, espentar als joves i donar més dinamisme a l’organització.

En aquest sentit, Sergi està jugant un paper determinant en la renovació del partit. Donar més pes decisori a les assemblees, unificar les voluntats de la pluralitat de les esquerres, treballar amb la gent del carrer, construir un discurs compartit amb la societat, “jo porte anys lluitant per la renovació”, ens comenta amb serietat, “i he tingut conflictes per estar sempre en esta lluita”. No és qüestió d’imatge, sinó de conceptes, de política renovada, però també cal renovar la imatge. En aquesta línia manifesta estar molt content amb la figura de Alberto Garzón i el que representa.

Sense dubte, la irrupció de Podem al panorama polític té a veure amb la dinamització de la política. En EU celebren la incorporació de esta força política que “Ha aconseguit il·lusionar a la població, que estava mermada d’esperances. Ha augmentat els vots de qui s’abstenia a votar. Ha mobilitzat a la societat…”. A més, afegeix amb l’agilitat retòrica que li caracteritza, Podem comparteix l’anàlisi d’EU, segons el qual “ha començat una ruptura del règim del 78’ que cal aprofitar per a reconstruir la democràcia, recuperant el poder del per al poble i posant límits als poders econòmics”.

sergi rodriguez1¿Però llavors no estem de veres transitant per la senda de la recuperació econòmica, tal com ens diu el PP?, -li preguntem amb certes dubtes: “No, no hi ha recuperació. Les famílies no poden arribar a final de mes mentre que els bancs estan tenint grans ingressos. La recuperació és una invenció que no quadra amb els números. Ells parlen de números macroeconòmics, nosaltres parlem de les famílies”. Amb un atur estructural d’un 25%, i uns nivells d’exclusió social alarmants, podem dir que s’estan carregant el benestar social.

Respecte a la nova reforma de la llei electoral que vol impulsar el PP, segons la qual les forces polítiques governants serien les que arribaren al 40% dels vots, impossibilitant dels governs de coalicions, Sergi ens diu amb fermesa: “és un atemptat contra la democràcia. Tenen por a perdre el poder. Nosaltres estem també per una reforma de la llei electoral, però per a ferla més proporcional i democràtica”.

Tornant a l’assumpte local, per a Sergi, el projecte de l’Espanyola (ATE la Canal), segons el qual es construiria un polígon industrial a La Canal, és positiu en tant i quan crea ocupació, però EU s’oposa a ubicar-lo en el Molinar, que és un aqüífer essencial per l’abastiment d’aigua a Alcoi, “per a nosaltres, es tracta d’una operació urbanística per a requalificar terrenys”. Així mateix, Sergi critica la falta de contundència del PSOE respecte a la ubicació del projecte.

En aquesta mateixa línia quan li comentem al coordinador EU Alcoi que podria paréixer que EU està seient conduïda pel camí que dicta el PSOE ens respon ràpidament mostrant interés amb la crítica: “jo crec que és a l’inrevés: EU és un soci minoritari (amb tan sols dos regidors a l’ajuntament) que aconsegueix moltes vegades que el PSOE gire i es reconduïsca”. Per exemple, “EU ha aconseguit introduir els pressupostos participatius, ha avançat en la memòria històrica, en la dinàmica cultural, ha augmentat els pressupostos dels serveis socials…”.

Sobre les pròximes municipals, Sergi ens manifesta que EU veuria amb bons ulls la irrupció de plataformes ciutadanes unificades, assembleàries, de tipus Guanyem Barcelona, en les que confluïsquen tots els actors polítics que tinguen com a objectiu canviar les coses: “l’objectiu no és aconseguir regidors, sinó guanyar l’ajuntament d’Alcoi. I el que podria aportar EU en un projecte d’aquest tipus seria experiència amb les organitzacions i les institucions i propostes programàtiques”.

¿Quin és el projecte de ciutat que proposa EU? “Les característiques del moment històric que transitem (les deslocalitzacions de les empreses i el transvase del capital productiu al capital financer, per exemple) ens obliguen a repensar les possibilitats de la nostra ciutat, segons Sergi, la qual difícilment podria tornar a ser industrial”. EU aposta per diversificar la indústria, impulsar el cooperativisme, les alternatives energètiques, potenciar la cultura, donar més pes a la universitat, l’autogestió de l’ocupació, reestructurar el plano urbanístic per tal d’afavorir la qualitat de vida… A l’hora de materialitzar tot això la participació de la gent serà determinant, conclou.

No obstant això, li comentem a Sergi, sabem que en l’era de la globalització, la plena ocupació és impossible ¿Quines mesures es podrien aplicar per a combatre aquest problema? “nosaltres apostem pel treball garantit”, ens respon sense mostrar símptomes de cansament després de més d’hora i mitja d’entrevista, la possibilitat que les persones contribueixen a la societat, principalment en els sectors de dependència, l’entorn rural i l’urbà, a canvi d’un sou. En esta línia també aposten per pressionar als bancs amb tal que s’impulse un lloguer social.


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *