foradia subscriutegrat

Mostra de Cinema i Drets Humans al Club Amics de la UNESCO

Enguany dins la Mostra de Cinema i Drets Humans volem incidir en tres temes d’actualitat. La Mostra es realitza durant el mes de Novembre i les projeccions a la Sala UNESCO, Carrer Cid, 12.

cinexpressLa finalitat de la Mostra de Cinema i Drets Humans, és la sensibilització, promoció i educació en la pau i els drets humans. La Mostra vol ser un fet cultural que involucre i faça participar a tota la ciutat; una participació no passiva, sinó activa, per estimular la reflexió i el canvi d’actituds cap a les problemàtiques dels drets humans.

La Mostra es realitza durant el mes de Novembre i  les projeccions  a la Sala UNESCO, Carrer Cid, 12.

La crisi que estem vivint està provocant que augmente la contaminació global de la terra per la falta d’escrúpols dels governs i, fonamentalment, de les multinacionals al afluixar la inversió en mesures de control. A més a més la protecció del benestar de les persones està seriosament atacat per les polítiques de austeritat -austeritat per a les persones que no per a la Banca, multinacionals i determinades èlits de poder-. A la vegada està optant-se per resoldre la crisi amb creixement. Però creixement sense miraments. Una societat avançada deuria pensar en un creixement en sostenibilitat i en polítiques socials i conservacionistes.

El Ministre de Justícia d’Espanya, Alberto Ruiz-Gallardón, ha aprovat, des del nostre punt de vista, lleis clarament discriminatòries. La llei de taxes judicials ataca directament el dret a la justícia de les persones amb pocs recursos, i provoca que les persones no puguen defendre’s de qui més té. Hui en dia està més penat un “roba gallines” que un individu que s’enriqueix il·legalment. La llei a Espanya no considera delictiu que quelcom no puga demostrar com s’ha enriquit, fet que no passa a França per exemple.

La declaració universal dels drets humans ha estat signada per Espanya, però, igual que en alguns aspectes de la Constitució, els governs fan cas omís de l’obligació d’acomplir certs drets. No es pot dir més clar que a l’article 21.3 de la Declaració Universal (el podeu llegir a aquest tríptic).

unesco-580x440A partir de les pel·lícules, les conferències i les taules rodones volem informar, reflexionar i actuar davant les situacions d’il·legalitat i d’injustícia que planen sobre tots nosaltres. Un any més, i ja en són més de 40, el Club d’Amics de la Unesco d’Alcoi treballa perquè els 30 drets de la Declaració Universal dels Drets Humans siguen una realitat i no un llistat de propòsits desatesos.

DECLARACIÓ UNIVERSAL DELS DRETS HUMANS

Adoptada i proclamada per l’Assemblea General de les Nacions Unides el 10 de desembre de 1948. Els articles que a continuació es detallen estan lligats als temes que tractem a la mostra.

DRET A LA CONSERVACIÓ DEL PLANETA TERRA

 • Article 25.1: Tota persona té dret a un nivell de vida que assegure la seua salut, el seu benestar i els de la seua família, especialment quant a alimentació, a vestit, a habitatge, a atenció mèdica i als necessaris serveis socials; tota persona té dret a la seguretat en cas de desocupació, malaltia, invalidesa, viduïtat, vellesa o en d’altres casos de pèrdua dels mitjans de subsistència a causa de circumstàncies independents de la seva voluntat.

DRET A LA JUSTÍCIA

 • Article 7: Tothom és igual davant la llei i té dret d’obtenir-ne la mateixa protecció contra qualsevol discriminació que viole la present declaració contra tota provocació a una tal discriminació.
 • Article 8: Tota persona té dret a un recurs efectiu prop de les competents jurisdiccions nacionals, contra aquells actes que violen els drets fonamentals reconeguts per la constitució o la llei.
 • Article 10: Tota persona té dret, en règim d’igualtat, que la seva causa siga portada equitativament i imparcialment en un tribunal independent i imparcial, el qual decidirà tant sobre els seus drets i les seves obligacions com sobre el fonament de tota acusació adreçada contra ella en matèria penal.

DRET A L’ AUTODETERMINACIÓ DELS POBLES DINS LA UNIÓ EUROPEA

 • Article 15: 1. Tot individu té dret a una nacionalitat.
  2. Ningú no pot ésser privat arbitràriament de la seva nacionalitat ni del dret a canviar de nacionalitat.
 • Article 21.3: La voluntat dels pobles és el fonament de l’autoritat dels poders públics. Aquesta voluntat ha d’expressar-se mitjançant eleccions que cal celebrar periòdicament

Programa de’Activitats:

DRET A LA CONSERVACIÓ DEL PLANETA TERRA

Dimecres 12 de novembre, a les 20 h, a la Sala UNESCO, Carrer Cid, 12

 • Inauguració de la Mostra i Conferència de Yayo Herrero, que parlarà sobre el tema: “Propostes ecofeministes en el segle de la gran prova” Yayo Herrero és antropòloga social i cultural, professora d’Educació Ambiental de la Càtedra UNESCO de la UNED, co-coordinadora estatal d’Ecologistes en Acció, directora de FUHEM i autora de llibres com “Las personas primero”, “Què hacemos frente a la crisis ecológica”, i “Decrecimientos: lo que hay que cambiar en la vida cotidiana”.

Aquesta activitat es fa en col·laboració amb La Carrasca-Ecologistes en Acció d’Alcoi.

Diumenge 16 de novembre, a les 19 h, a la Sala UNESCO, Carrer Cid, 12

 • Projecció de la pel·lícula “Erin Brockovich” de Steven Soderbergh. Durada: 131 minuts. Argument: La investigació d’un cas que descobreix la relació directa entre les malalties del seu client i la contaminació de l’aigua produïda per les perforacions d’una companyia de gas.

DRET A LA JUSTÍCIA

Dimecres 19 de novembre, a les 19.30 al Saló de Graus de l’Edifici Ferrándiz de la Universitat Politècnica de València al Campus d’Alcoi

 • Conferència: “El dret a la justícia” a càrrec de Juan José Tortajada. Juan José Tortajada és llicenciat en dret per la Universitat de València, Degà de l‘Il·lustríssim Col·legi d‘Advocats d’Alcoi, Membre de la Comissió Permanent del Consell Valencià de Col·legis d‘Advocats, Membre del Consell General de l’Advocacia Espanyola i Professor de l’Escola de Pràctica Jurídica del Col·legi d‘Advocats d’Alcoi.

Diumenge 23 de novembre, a les 19 h, a la Sala UNESCO, Carrer Cid, 12.

 • Projecció de la pel·lícula “Justícia per a tots” de Norman Jewison. Durada: 117 minuts Argument: Un advocat ha de defensar un jutge corrupte acusat de violació. Es tracta del mateix magistrat que en una ocasió es va negar a admetre una prova irrefutable que demostrava la innocència d’un altre client.

DRET A L’ AUTODETERMINACIÓ DELS POBLES DINS LA UNIÓ EUROPEA

Dimecres 26 de novembre, a les 20 h, a la Sala UNESCO, Carrer Cid, 12

 • Conferència:” El dret de lliure determinació dels pobles: la controvèrsia entre la teoria i la pràctica” a càrrec de José Elies Esteve Moltó. José Elies Esteve és Doctor en Dret Internacional Públic i Relacions Internacionals, i Professor del Departament de Dret Internacional de la Universitat de València.

Diumenge 30 de novembre, a les 19 h, a la Sala UNESCO, Carrer Cid, 12

 • Projecció de la pel·lícula “Fènix 11-23” de Joel Joan i Sergi Lara. Durada: 105 minuts. Argument: Èric Beltran, un noi de 14 anys, havia creat una pàgina web on defensava la llengua catalana i a més a més havia escrit als supermercats on feia la compra per a exigir que les etiquetes dels productes estigueren també en català.

Aquesta pel·lícula, basada en fets reals, narra com l’any 2004 la brigada antiterrorista de la guàrdia civil acusà al jove de terrorisme informàtic i els efectes que aquest fet provocà


animalcoi

3 Responses to Mostra de Cinema i Drets Humans al Club Amics de la UNESCO

 1. […] ACTE FORMA PART DE LA PROGRAMACIÓ DE LA MOSTRA DE CINEMA I DRETS HUMANS […]

 2. […] Mostra de Cinema i Drets Humans al Club Amics de la UNESCO ens portarà una activitat que col·labora La Carrasca-Ecologistes en […]

 3. […] Mostra de Cinema i Drets Humans al Club Amics de la UNESCO ens portarà una activitat que col·labora La Carrasca-Ecologistes en […]

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *