foradia mediambient

El brot de legionel·la ja eleva a onze el nombre de malalts

Reunió de seguiment del brot de legionel·la. El PP demana al govern que informe sobre el brot de legionel·la. Sol·liciten una Junta de Portaveus per abordar l'assumpte. Unió Progrés i Democràcia (UPyD) a Alcoi demana que s'augmenten els esforços del Govern Municipal per poder localitzar el focus del bacteri de legionel·la

Alcoi torna a estar en el punt de mira de les autoritats sanitàries després de declarar un nou brot epidemiològic de legionel·la, el dècim seté des que es notifiqués el primer brot a la ciutat alacantina, en 1999. Es calcula que a Alcoi hi ha hagut més de 300 afectats per legionel·la en els últims quinze anys i en el que va de 2014, són ja quinze (11 d’ells en aquest últim brot), encara que sense víctimes mortals.

legionela

De moment, la Conselleria de Sanitat no ha descobert l’origen del focus, per la qual cosa es mantenen obertes totes les hipòtesis i es fa necessari reforçar els controls per impedir la propagació del bacteri. La Legionel·la Pneumophila sol sobreviure en espais humits i suposa un risc latent per a tots els edificis que posseïsquen torres de refrigeració, sistemes de distribució d’aigua calenta sanitària, condensadors evaporítics i instal·lacions considerades com a potencials amplificadors de legionel·la i disseminada de legionel·losis.

Per aquest motiu espais com a hospitals, instal·lacions turístiques, clíniques, residències, balnearis, spas, piscines, càmpings o instal·lacions esportives hagen d’extremar les precaucions. També, instal·lacions que posseïsquen torres de refrigeració, sistemes d’aigua calenta sanitària (ACS), condensadors evaporatius o equips de aerosolitzar, pulverizar i nebulitzacions d’aigua destinats al confort tèrmic o per a la conservació dels aliments –habituals en fruiteries, peixateries o magatzems vinculats a la indústria alimentària- han de romandre especialment en alerta.

  1. La legionel·la suposa un risc latent per a tots els edificis que posseïsquen torres de refrigeració, sistemes de distribució d’aigua calenta sanitària, condensadors evaporatius o sistemes amb aerosolització d’aigua
  2. El compliment de la normativa per part de propietaris i usuaris i l’increment de mesures cautelars són dos aspectes prioritaris per evitar possibles brots i riscos sanitaris
  3. El bacteri es desenvolupa entre els 25-45º i sol donar-se en espais com a hospitals, instal·lacions turístiques, clíniques, residències, balnearis, spas, piscines, càmpings o instal·lacions esportives.

Segons informa Associació Nacional d’empreses de Control de Plagues (Anecpla) recomana a usuaris i amos d’instal·lacions potencialment perilloses, seguir les següents mesures de prevenció:

  • Evitar aquelles condicions que afavorisquen la colonització, multiplicació i dispersió de Legionel·la, com són les temperatures adequades per al seu creixement (entre els 25-45º), l’estancament de l’aigua, l’acumulació de substrats o de productes que servisquen d’aliment per al bacteri. A més de la neteja, la desinfecció de les fonts ambientals contaminants segueix sent la principal mesura de control emprada.
  • Acudir a empreses autoritzades per a la realització d’inspeccions de les instal·lacions per poder complir adequadament amb la normativa i poder així evitar brots de legionel·la o situacions de risc que donen lloc a clausures d’instal·lacions i possibles afectats.

Com es transmet la Legionel·la? L’entrada del bacteri en el nostre organisme es produeix bàsicament per inhalació d’aerosols contaminats amb Legionel·la. El bacteri es dispersa en l’aire i les gotes d’aigua que contenen el bacteri poden romandre suspeses i l’aire i penetrar per inhalació en els pulmons, contagiant la malaltia.

Legionel·la, un greu risc per a la salut. La legionel·la comporta un risc real per a les persones- principalment ancians i persones amb un sistema immunològic afeblit- i causa problemes d’infeccions quan existeix una elevada concentració del bacteri en l’organisme. El contagi pot produir d’una banda, una infecció pulmonar, coneguda com la malaltia del legionari, que es caracteritza per pneumònia amb febre bategue, i d’altra banda, pot presentar-se en forma no pneumònica coneguda com a “Febra de Pontiac”, que es manifesta com una síndrome febril aguda.

legionela reunio

Reunió de seguiment del brot de legionel·la./

Reunió de seguiment del brot de legionel·la entre tècnics de la Conselleria de Sanitat, Ajuntament d’Alcoi i Aqualia.

Diverses reunions han mantingut  els tècnics de Sanitat, els responsables de Medi Ambient de l’Ajuntament d’Alcoi i tècnics de l’empresa encarregada de la gestió de la xarxa d’aigua potable Aqualia, per fer el seguiment del brot de legionel·la que ha afectat ja a 10 persones a Alcoi.

A la reunió, a la qual ha assistit també l’alcalde Toni Francés, s’ha explicat que estan intensificant-se les inspeccions als aparells de risc, així com a la xarxa d’aigua potable, i també s’ha indicat continuaran els treballs al llarg d’aquests dies per trobar l’origen i descartar possibles focus. De moment no s’han registrat més malalts, i tots els afectats evolucionen favorablement.

El PP demana al govern que informe sobre el brot de legionel·la

El govern municipal no ofereix cap informació rellevant sobre l’últim brot de legionel·la declarat que ja eleva a onze el nombre de malalts. Els populars afirmen que el govern s’ha limitat a dir que desconeix el focus o l’origen del brot, però no dóna cap informació més sobre aquest tema després que hagen passat diversos dies des de la declaració del brot.

fernandopastor

Fernando Pastor./

En el PP tenen clar que no van a aplicar en aquest tema la política d’assetjament i desgast a la qual el PP va ser sotmés quan estava al govern local, però tampoc van a creuar-se de braços veient com des del govern es limiten a dir que no saben gens. En aquest sentit, el portaveu del PP, Fernando Pastor, ha comunicat “nosaltres no anem a tirar la culpa de la legionel·la a l’alcalde, anem a ser més seriosos, però si que volem algun tipus d’explicació sobre què estan fent i què pensen fer”.

Els populars han demanat que siga oficialment a través de la Junta de Portaveus on l’alcalde i els regidors de Sanitat i Medi ambient aporten tota la informació. Segons Pastor, “fins avui solament sabem que no saben gens, però ja han passat uns quants dies i sembla que ja és hora que ens diguen una mica més concret”.

Per al PP és necessari conéixer com ha estat funcionant el nivell de cloració de l’aigua durant els últims mesos, els possibles resultats d’analítiques o controls a diferents equips de risc, així com saber què iniciatives municipals s’han pres o es pensen prendre des de l’aparició del brot. No pensen actuar com ho va fer llavors l’oposició d’esquerres.

Per al PP resulta xocant que, aquesta setmana, la regidoria de Salut Pública es dedique a organitzar una volta als ponts dins del programa “rutes urbanes saludables”, que té per objecte prevenir malalties derivades del sedentarisme, i, al mateix temps, siguen incapaços d’informar sobre un problema de salut pública que afecta ja a onze ciutadans.

En definitiva, el PP vol conéixer de primera mà tota la informació que disposa el govern local i, al mateix temps, saber que pla d’actuació s’ha dut a terme des de l’aparició del brot. Els populars matisen que no es tracta de demanar responsabilitats a ningú, sinó de demanar que actuen amb responsabilitat com a govern.

UPyD demana major esforç per localitzar el focus de la legionel·la a Alcoi

verge del llirisPer la seua banda, el Consell Local d’Unió Progrés i Democràcia a Alcoi sol·licita que l’Ajuntament destine més esforços per localitzar el punt d’aparició del nou brot de legionel·la

Unió Progrés i Democràcia (UPyD) a Alcoi demana que s’augmenten els esforços del Govern Municipal per poder localitzar el focus del bacteri de legionel·la després de considerar que, el fet que hi haja més d’una desena de afectats per la malaltia és un tema més que preocupant per a la salut pública.

La formació magenta també sol·licita al Consistori alcoià que exigeixi una major implicació a la Conselleria de Sanitat en el urgent assumpte, després d’haver estat reconeguda per aquesta que es tracta d’un nou brot de la malaltia que afecta el sistema pulmonar.

Jorge Pérez, coordinador d’UPyD a Alcoi declara que “creiem que després de més de la desena d’afectats pel contagi de legionel·la, l’assumpte comença a ser molt alarmant i per això sol·licitem que es dediqui la major quantitat de recursos possibles per tal de poder localitzar el focus del problema en el menor temps possible. “

“Esperem que es talli el problema d’arrel i no haguem de tornar a passar per l’angoixant situació que vivim en 1999 amb més de 170 afectats i 7 morts” ha explicat Pérez.

Així mateix, UPyD recorda que tot i que els alcoians tinguin una de les aigües més clorades de la comunitat, no s’ha aconseguit erradicar la bacteria.

Font: Redacció./


agora

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *