foradia subscriutegrat

Un matí d’Excursió a les pintures rupestres a La Sarga

Un Diumenge de novembre, s'organitzà la darrera visita guiada al jaciment de La Sarga, per a vore les pintures rupestres. Així doncs, les visites al jaciment són organitzades pel Museu Arqueològic Camil Visedo d'Alcoi i en solen fer gairebé una cada mes durant tot l'any.

sarga

Pintures rupestres de La Sarga./

La Sarga és una pedania pertanyent a Xixona, un poblet xicotet, però pel que és més conegut és per les pintures rupestres que hi ha a uns 800 metres del poblet, seguint el camí del Mas de la Cova, ja en el terme municipal d’Alcoi.

Estes pintures van ser descobertes l’any 1951 per un grup d’investigadors i, des del 1998, són Patrimoni de la Humanitat, declarat per la Unesco. Actualment la zona que dóna a les pintures està vallada per previndre-la d’atacs vandàlics, ja que hi ha hagut gent que s’ha dedicat a picar la pedra i firmar-hi, com si fóra una paret normal.

Així doncs, les visites al jaciment són organitzades pel Museu Arqueològic Camil Visedo d’Alcoi i en solen fer gairebé una cada mes durant tot l’any. Enguany, la darrera visita va ser el 16 de novembre; llavors, fins al 2015 no n’hi haurà més.

Eixe diumenge, com la majoria dels diumenges habilitats per a fer les visites, va acollir a un fum de gent per gaudir d’un diumenge diferent i cultural. S’establiren tres horaris per poder vore-ho tot millor i que els grups no foren massa grans en cada hora. Així, es podia visitar d’11h a 12h, de 12h a 13h i de 13h a 14h.

sarga1

En total, entre els tres grups, vora un centenar i mig de persones s’aplegà a l’abric de La Sarga per aprendre sobre els diferents estils artístics que hi ha en este jaciment, considerat una de les expressions més importants de l’etapa postpaleolítica de tot l’arc Meditrrani, on es poden vore pintures de tres èpoques i estils diferents: figures epipaleolítiques de l’Art Llevantí (fa entre 10.000 i 6.500 anys), pintures abstractes neolítiques de l’Art Esquemàtic (fa entre 6.500 i 3.500 anys) i la tendència pròpia de La Sarga, l’Art Macroesquemàtic.

Font: Yaiza Ferrer./


museus alcoi

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *