foradia subscriutegrat

Denúncia dels sobrecostos del Teatre Calderón per la via penal

L’informe de fiscalització de la Sindicatura de Comtes assenyala irregularitats en el pagament a Enrique Ortiz de l’excés d’obra. L’Ajuntament d’Alcoi presentarà a Fiscalia una denúncia pel sobrecost de les obres del Teatre Calderón.

calderonVan passar per la sala de premsa de l’Ajuntament, l’alcalde Toni Francés i les regidores Lorena Zamorano i Estefania Blanes presentant les principals conclusions de l’informe de fiscalització dels exercicis de 2012, 2013 i 2014 de la Sindicatura de Comptes, que revisa i avalua els contractes administratius per verificar la seua adequació a la normativa vigent. A banda, de donar a conèixer diversos aspectes de l’informe, l’alcalde ha anunciat que l’Ajuntament presentarà a la Fiscalia una denúncia pel possible frau a les obres del Teatre Calderón, atés que el propi Síndic de Comptes assenyala irregularitats en el pagament dels excessos d’obra, i remetrà la documentació al Tribunal de Comptes per la possible existència de responsabilitat comptable.

L’alcalde Toni Francés ha subratllat que després que els tribunals desestimaren la via administrativa en haver prescrit el termini la demanda de l’Ajuntament pels sobrecostos injustificats, substentada en dos informes pericials que recolzaven aquesta tesi, i que el propi Síndic de Comptes assenyale la irregularitat dels pagaments, els serveis jurídics de l’Ajuntament han decidir formalitzar una denúncia per la via penal (que prescriu als 10 anys, i per tant encara és vigent) davant la Fiscalia.

La denúncia recau sobre el tècnic extern a l’Ajuntament que va certificar la feina, sobre el propi contractista Enrique Ortiz, així com remetre al Tribunal de Comptes tot l’expedient per a que investigue la posible responsabilitat comptable dels integrants de la Junta de Govern municipal que aleshores va aprovar els pagaments, formada per l’alcalde d’aquell moment Jorge Sedano, i els regidors Fernando Pastor, Javier Castañer, Ignacio Palmer, Amparo Ferrando, Rafael Sanus i Santiago Botella. La regidora de Règim Jurídic Lorena Zamorano indica que la denúncia devant Fiscalia “formalment no inclou als regidors perquè es tracta d’un possible delicte d’estafa, i això recauria sobre el contractista, Enrique Ortiz. En canvi, si hi ha irregularitats comptables i ho determina així el Tribunal de Comptes, sí que recauria la responsabilitats sobre l’alcalde i els regidors d’aquell moment”.

lorena zamorano

Lorena Zamorano./

Lorena Zamorano ha explicat que “obrint aquesta via creiem que, en cas de demostrar-se finalment que va haver un excés d’obra i es va aprovar el pagament irregular, es puga arribar a demanar fins i tot la responsabilitat patrimonial per part d’aquells que han propiciat aquest frau, de forma que els alcoians i alcoianes recuperem més d’un milió d’euros que van anar a parar a Enrique Ortiz”. A més, tant l’alcalde Toni Francés com Estefania Blanes han demanat responsabilitats a aquells que van propiciar aquestes irregularitats, i que a hores d’ara encara ostenten importants càrrecs públics sense que ni tan sols hagen explicat públicament les presumptes irregularitats en el pagament d’1,2 milions d’euros a Enrique Ortiz.

En quant a la resta del contingut de l’informe, Zamorano ha indicat que els contractes que la Sindicatura ha pres com a mostra aleatòria han estat, a banda del manteniment i explotació del Calderón, l’enllumenat públic de Nadal, la redacció del PGOU, la gespa del Collao, la recollida de residus i neteja viària, la neteja de col·legis, el Centre de Malalts Mentals del Barranquet de Soler, i el Bulevard: “Després de revisar cadascun dels expedients, administratius, l’informe conclou dient que en general s’han tramitat i executat d’acord amb la normativa pertinent, a excepció d’algunes qüestions i aspectes que hauran de tindre’s en compte en contractacions futures; sobretot, relatives a l’incompliment dels terminis legals de pagament, un assumpte que ja estem millorant gràcies a la major solvència econòmica de l’Ajuntament”.


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *