lasarga subscriute elgrat

Assemblea contra la planta de compostatge a Penàguila

La preocupació veinal prén forma d’assemblea contra la planta de compostatge. La futura instal•lació en Penàguila suposarà el trànsit durant 24 hores de camions transportant els residus fecals de depuradores allunyades corresponents a una població de 600.000 habitants. Lluís Torró pregunta al Consell sobre el projecte de la Planta de Compostatge de fangs al terme municipal de Penàguila.

compostatgeEl passat dissabte 31 de gener ens reunírem en assemblea a Benifallim al voltant de 50 veïns i veïnes procedents de Penàguila, La Torre de les Maçanes, Benilloba, Benialfaquí i altres llocs de la comarca per debatre públicament el que és una preocupació, cada volta més forta, del veïnat de la comarca.

Des de fa unes setmanes indicis sobre el projecte de la instal·lació d’una planta de compostatge al terme de Penàguila, fitant amb els termes de Benifallim i Benilloba, han anat adquirint forma. Després de les sol·licituds d’informació als ajuntaments afectats, especialment a Penàguila, han saltat totes les alarmes ja que, lluny de tranquil·litzar-nos, els nostres temors s’han vist incrementats.

L’alcalde de Penàguila diu que són tot “rumors” quan els veïns sabem que s’han fet sondejos geotècnics i que ha hagut tractes de compravenda dels terrenys afectats.

Els “rumors” mai han tingut una base tan sòlida com aquesta i, si es vol minimitzar per part de l’Ajuntament, només es pot entendre com un projecte ocult que es vol realitzar sense que ningú sàpiga res.

Els veïns i veïnes de les localitats afectades exigim que l’alcalde de Penàguila es manifeste en contra d’aquest projecte com ja ha fet l’alcaldessa de l’Ajuntament de Benilloba.

L’assemblea ha decidit demanar informació a diferents entitats que poden tindre-la: Aguas de Valencia, Confederación Hidrográfica del Júcar, Diputació d’Alacant… A continuació farem un seguiment de la situació amb noves assemblees que es convocaran pròximament. I per descomptat, reivindicarem a tots els àmbits el nostre dret a conèixer i participar en la gestió de les nostres comarques

A més a més, la Coordinadora d’Estudis del Comtat i El Rentonar, dues associacions caracteritzades en la defensa del territori, entren a formar part activa d’aquesta plataforma perquè consideren un atropellament cap a la població aquesta nova ocurrència que no fa més que enfonsar la nostra comarca. Pensem que les comarques de l’Alcoià i el Comtat tenen futur i no poden convertir-se en el lloc on construir totes aquelles infraestructures molestes que es rebutgen a les grans ciutats i a la costa.

El gran problema, però, és que aquest projecte naix de nou, com també el Pla Eòlic, sota l’ombra de l’especulació, on els interessos a favor del medi ambient brillen per la seua absència i on, presumptament, només interessos particulars, fora de la legislació i del planejament vigent, són el vertader motor d’un projecte tan polèmic com innecessari.

També aquesta setmana el diputat del Grup Parlamentari d’Esquerra Unida, Lluís Torró, pregunta al Consell sobre la construcció d’una Planta de Compostatge de fangs procedents de depuradores.

Al terme municipal de Penàguila, entre els límits dels termes municipals de Benifallim i Benilloba, s’han dut a terme unes perforacions amb la intenció d’avaluar l’estructura geològica del terreny  i construir en elles una planta de compostatge.

lluistorroLluís Torró, afirmaba que amb projectes com aquest no es tenen en consideració la defensa del bé comú dels veïns i veïnes de la zona, desordenen el territori, no responen a criteris objectius en l’àmbit industrial i tampoc a criteris de sostenibilitat mediambiental. És a dir, “li donen l’esquena a la solvència tècnica, dificulten les polítiques territorials d’ordenació urbana, faciliten una industrialització a la carta i potencien l’impacte ambiental degut al desconeixement de l’origen dels residus, les conseqüències que pot tenir sobre el subsòl, els aqüífers o la qualitat de l’aire.”

És més, segons el diputat a les Corts Valencianes, “posar aquests tipus d’indústria en termes municipals amb poca capacitat de gestió dificulta el control o la fiscalització de l’activitat empresarial en qüestió.” En paraules del propi Torró, “intenten fer-nos creure, que allò que és beneficiós per a una minoria és necessari per a la majoria”

Per aquests motius, el diputat, preguntarà al Consell sobre aquesta actuació i quin és el seu posicionament davant de la possibilitat que es materialitze un projecte com aquest.


Una resposta de Assemblea contra la planta de compostatge a Penàguila

  1. Pingback: 2014.02.05. Les Muntanyes. (Assemblea contra la planta de compostatge a Penàguila) | Coordinadora d'Estudis Eòlics del Comtat

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *