foradia subscriutegrat

Congrés sobre el futur industrial de l’arc mediterrani

L’evidència de la necessitat de polítiques efectives de desenvolupament industrial, entre les principals conclusions en el congrés sobre el futur dels eixos industrials de l’arc mediterrani • El congrés ha servit en línies generals per evidenciar que les polítiques industrials han de ser prioritàries • Amb una assistència de vora 150 persones a les diferents sessions

industria alcoi jornades

El sector industrial a les comarques centrals ha tingut una participació destacada en les jornades ‘Els eixos industrials a l’arc mediterrani’ que s’ha desenvolupat a Alcoi organitzada per l’Institut d’Economia i Empresa Ignasi Villalonga, l’Ajuntament d’Alcoi i la Federació d’Empresaris de l’Alcoià i el Comtat (FEDAC).

Tant empresaris valencians com a catalans van reivindicar la finalització del corredor mediterrani, una infraestructura estratègica per als ingressos de l’Arc Mediterrani, una zona que representa actualment el 40% de la producció industrial de l’estat.

Al llarg de les dues jornades, dijous 12 i divendres 13, per a debatre sobre reindustrialització i la reactivació econòmica del país. Han pres part del congrés representants polítics de 12 municipis industrials de l’arc mediterrani, 10 associacions empresarials, 4 centres d’investigació i ensenyament, amb una assistència de vora 150 persones a les diferents sessions.

S’enfronten a preus energètics més elevats que la mitjana Europea, la qual cosa impedeix ser competitius i dificulta l’adquisició de recursos bàsics com a matèries primeres.”

Els problemes als quals s’enfronten empresaris valencians i catalans són molt similars va a quedar contancia en el debat amb Pablo de Gracia president de FEDAC,  juntament amb Héctor Torrent Director de IBIAE, Rafael Pla President de COEVAL, Blai Paco President de la Unió Empresarial de l´Anoia, Ramón Soler President de Ateval i Francesc Garcia-Planas President del Gremi de Fabricants de Sabadell.

Ha finalitzat amb una sessió dedicada a ‘Les noves tecnologies al servei de l’articulació del territori’, amb una conferència a càrrec del tinent d’alcalde de Barcelona Antoni Vives, i un posterior debat amb el director de la càtedra Smart City Alcoi Manolo Llorca, el vicepresident de l’Associació d’Empresaris Instal·ladors Elèctric, Telecomunicacions i Energies Renovables de València Sergio Pomar, i el gerent de l’Institut Municipal d’Informàtica de l’Ajuntament de Barcelona Manuel Sanromà.

enrique rico toni fancesLa trobada ha permés constatar la importància estratègica de la indústria en el desenvolupament i el creixement dels territoris que tradicionalment han acollit aquest sector, i que encara hui mantenen una important producció industrial.

Tal i com es va evidenciar a la Nit de l’Economia de l’Euram que va acollir el Cercle Industrial dijous de nit, amb la presentació de les conclusions de l’estudi ‘Els eixos industrials de l’Arc Mediterrani. Les comarques del Vallès, el Bages, l’Anoia, la Vall d’Albaida, el Comtat, l’Alcoià i la Foia de Castalla’ per part del seu autor Lluís Català, els eixos industrials valencians i catalans estan en una situació molt avantatjosa per assumir els reptes d’un futur creixement i desenvolupament d’un sector fort, sòlid, productiu, generador de valor afegit i de riquesa i llocs de treball directes i indirectes.

En paraules del regidor d’Empresa, Formació i Innovació de l’Ajuntament d’Alcoi Manolo Gomicia, “al llarg de les jornades hem pogut comprovar com és necessari resituar el desenvolupament industrial a l’agenda pública de l’administració, la indústria continua revelant-se com un sector sobre el qual poden substentar-se moltes de les solucions de futur dels nostres territoris i en definitiva que siga el motor econòmic de futur dels nostres territoris. Sempre incidint en un model industrial del segle XXI, totalment respectuós amb el medi, de producció diversa, multidimensional i substentada en la tecnologia i el valor afegit”.

Igualment, altra de les conclusions que ofereix la cita rau en la conveniència de fomentar plans i polítiques supramunicipals, fins i tot supraterritorials, que posen en valor els models industrials de les comarques estudiades i fomenten la col·laboració entre territoris de l’arc mediterrani per aprofitar les oportunitats d’aquest espai geogràfic de cara a la resta del continent. L’estudi, a més, demostra que les esmentades comarques estan en una posició desigual per assolir els seus reptes, sent l’Alcoià, el Comtat i la Vall d’Albaida els territoris que necessiten implementar mesures per impulsar el desenvolupament del sector.

El congrés ha servit en línies generals per evidenciar que les polítiques industrials han de ser prioritàries a la planificació territorial i a les agendes públiques, i específicament per estretir lligams entre comarques que tenen objectius comuns i capacitats per encetar camins al voltant d’un objectiu comú: que la indústria, una indústria dels segle XXI, és el motor del creixement econòmic per als nostres territoris

Les jornades amb el suport dels ajuntaments d’Alcoi, Cocentaina, Ibi, Manresa, Muro, Agullent, Albaida, Bocairent i Ontinyent Sabadell i Terrassa, a més de les cambres de comerç d’Alcoi, Sabadell i Terrassa. La inscripció en les jornades a l’edifici Àgora, era oberta i gratuïta.


participalcoi

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *