foradia elgrat

Podem Alcoi debat sobre el deute públic i l’eixida de la crisi

En ella es va visualitzar una entrevista en la qual Rafael Correa, el president d’Equador • Després del vídeo, es va entaular un debat obert entre tots els presents, al voltant 40 persones, en el qual, entre altres temes, es va parlar del problema del deute públic espanyol

podem formacio

Nova sessió de debat i formació oberta a tots els ciutadans de Podem Acoi./

Podem Alcoi va celebrar ahir en l’UNESCO una nova sessió de debat i formació oberta a tots els ciutadans. En ella es va visualitzar una entrevista en la qual Rafael Correa, el president d’Equador, va explicar com el seu govern va fer possible eixir de la crisi en la qual estava sotmés el seu poble des dels anys 80 fins al començ del segle XXI.

“Nosaltres, els sud-americans, sabem més de crisi que ningú, no per ser il·lustrats, sinó perquè les hem passat totes”, comenta el president. Els motius de la crisi que van transitar en Amèrica Llatina van ser els mateixos que estem vivint ara en Europa. Per tal de pagar el deute públic es va fer un pla d’ajustos pressupostaris que va minvar els serveis socials i les entitats públiques, es van desregular els mercats, privatitzar empreses públiques, etc.

Aquestes mesures, igual que ha succeït en Europa, l’únic que van fer és aprofundir la crisi, disparar la desigualtat entre les classes socials, estancar l’economia real de les societats, i propiciar la corrupció dels governs i les institucions públiques.

La clau per a superar aquesta situació per part del govern de Correa va ser la de governar pels interessos dels ciutadans i no pels interessos del capital financer. Així, Rafael Correa, quan va arribar al govern, el primer que va fer va ser una auditoria del deute, el qual no deixava respirar al poble equatorià, i seguidament una quita de la mateixa.

El següent va ser ajustar els mecanismes financers necessaris per a traure finançament per a projectes d’expansió social. En l’actualitat, es pot dir que Equador és un país que està progressant a tots els nivells: econòmic, cultural, social, polític…

Després del vídeo, es va entaular un debat obert entre tots els presents, al voltant 40 persones, en el qual, entre altres temes, es va parlar del problema del deute públic espanyol. El deute públic està funcionant en l’actualitat com un negoci especulatiu a través del qual els grans poders financers, amb connivència dels polítics governants, estan traient beneficis il·legítims. És el mateix modus operandi que van fer amb el deute extern dels països del Tercer Món durant els anys 80 i 90.

El nou govern de Grècia, país que es veu davant les mateixes condicions, està tractant de negociar el pagament del deute amb les institucions europees, les quals no li l’estan posant res fàcil. Hi ha molts interessos financers per damunt. Per això és imprescindible el suport de la gent del carrer i la solidaritat internacional.

Si volem eixir de la crisi espanyola, i com es va dir en el debat, impulsar les impressionants possibilitats energètiques i agroalimentàries del país, que fins ara han sigut desaprofitades, hem d’aprendre del cas d’Equador.

Hem de començar promovent una auditoria del deute públic per a seguidament fomentar plans d’expansió econòmica i social. Per això, caldrà augmentar els impostos als més rics i a les multinacionals, perseguir amb rigor el frau fiscal dels poderosos que es porten les seues fortunes fora del país per a no tributar, i fer el que diu la Constitució: posar la riquesa del país al servei de la gent.

Font: Rodrigo Paños./


barnasants

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *