foradia subscriutegrat

Eduardo Tormo: Capità Cristià 2015 Filà Vascos

Eduardo Tormo: “Sé per experiència que açò et marca la vida” • “Hi ha un moment que vull cuidar molt i és el primer peu que poses en el carrer vestit de capità que, en aquest cas, serà en l'institut on tens en el pati a tota la teua filà, a tota la teua gent...és un acte clau per a preparar-ho i fer-ho bé”.

SONY DSC

Eduardo Daniel Tormo Matarredona, serà el pròxim capità Cristià per a la ‘Filá Vascos’./ lesmuntanyes.com

Eduardo Daniel Tormo Matarredona, serà el pròxim capità Cristià per a la ‘Filà Vascos’. Amb 44 anys d’edat, aquest enginyer tècnic d’obres públiques pot dir que no serà la primera vegada que senta el que és posar-se en la pell d’una capitania, doncs va tenir l’oportunitat de vestir-se quan ho va ser anteriorment el seu pare.

La devoció festera li caracteritza i fa del seu nomenament un honor per al capità ostentar el càrrec en la ‘Filà Vascos’, filà en la qual porta tota una vida dedicada amb altres càrrecs com l’esquadra de negres en el 2000, l’esquadra de cap batidor per al Centenari en 2009 i cavaller en 2001.

Basc de naixement 

La tradició i devoció per una filà es contagia i, en molts casos, pasa de generació en generació convertint-se en una cosa familiar i propera. Est és el cas del nostre capità Cristià qui confessa entrar en la ‘Filà Vascos’amb tan sol dos anys d’edat. Tota una vida dedicada a la festa, per la qual sent una gran dedicació a causa que la capitania no serà el primer càrrec que afronte, ja que porta l’experiència a les seves esquenes de l’esquadra de negres en el 2000, l’esquadra de cap batidor per al Centenari en el 2009 i ser cavaller en 2001 quan el seu pare va ser capità per a aquesta mateixa filà. En aquesta última data, Eduardo ens explica que “vaig tenir l’oportunitat de vestir-me de capità amb el vestit del meu pare substituint-ho el matí del Alardo, per la seua voluntat per compartir alguna cosa tan especial”. En aquest sentit, confessa que malgrat ser fester de tota la vida, la capitania no era alguna cosa que li obsessionara però “va ser el meu pare qui em va ficar el ‘gusanillo’, per açò aquest càrrec pretén ser com un homenatge a ell o una continuïtat”.

“Sé per experiència que açò et marca la vida”  

La decisió
La voluntat per ser capità i complir un somni sempre va estar present per a Eduardo, encara que quan va arribar el moment la decisió no va estar tan clara. Sobre aquest procés i fins a arribar a fer el pas definitiu el nostre protagonista explica que “tenia molt clar que jo anava a fer el capità en 2015 i així li’l vaig comunicar als meus amics, però després va arribar l’esquadra del Centenari i em vaig gelar, a causa de la situació de crisi que començava. Llavors vaig començar a parlar amb la meva dona perquè la situació es plantejava molt complicada en esborrar-se molta gent de la filà. I és quan li vaig plantejar fer-ho en el 2029 quan els meus fills ja foren majors i pogueren gaudir-ho més, i ho deixem estar”.

Una il·lusió que va quedar dormida però que mai es va esfumar i així ens ho compta amb gran emotivitat: “Va ser arribant les dates i no hi havia capità, fins que just un dia que teníem l’assemblea de Rams en la filà, en eixir em vaig anar a un assaig dels Guzmans i els meus amics em van agafar i em van dir: ‘ara o mai’, i record que els vaig demanar tres dies per a pensar però vaig començar a reprendre el tema i avui és el dia que tinc 15 cavallers i 17 dames. Sincerament no esperava aquest suport”.

La capitania

El compte arrere està en marxa i a poc menys de dos mesos, el nostre capità Cristià afirma sentir-se molt orgullós i satisfet de tot el treball dut a terme fins ara, una preparació d’anys que ja toca la seva fi. En preguntar-li si suposa molta pressió, Eduardo ens explica que “a mi el que em suposa és una gran càrrega de treball, però en haver muntat sencer el càrrec del meu pare, al costat de José Luís Matarredona, em dóna la tranquil·litat de saber el que vull i el que no, a més de saber perfectament els passos a seguir”.

La capitania dels ‘Bascos’ estarà formada per 15 cavallers i 17 dames. A més, en aquest dia tan especial, el nostre protagonista comptarà amb la seua dona Belén de Favorita i els seus fills Mariola i Jorge de Rodelles. Però pel que fa a la distribució, carrosses i altres detalls, Eduardo prefereix reservar-se i deixar-nos amb la intriga, caldrà esperar llavors a que arribe el gran dia.

Com a bon capità, Eduardo confessa haver supervisat fins a l’últim detall perquè “sabia molt bé el que volia encara que entre la meva dona i la meva mare m’ho van desmuntar i em van proposar una altra cosa. Llavors una nit em vaig asseure i vaig començar a dibuixar-ho i en disposar de plànols i programes de disseny vaig agafar la Plaça d’Espanya i vaig esbossar el que jo volia i em vaig dibuixar cercles que eren persones i em vaig muntar la capitania”.

Vestits, temàtiques i boatos

Arriba el moment de conèixer els aspectes i característiques més significatives del càrrec, com poden ser els dissenys, la temàtica que rodejarà la capitania basca o els ballets. “El boato va a ser molt compacte i s’articula en diversos blocs: un primer bloc dedicat al poble medieval, amb el tema d’oficis, ramaderia, artesania…va representant diferents estaments del poble medieval i acaba amb un primer ballet; i després vénen els regnes aliats del capità: el regne de Granada, on hi ha una representació àrab en el boato i després els regnes cristians que són Navarra, Astúries, Castella i Lleó i Aragó”.

Els dos ballets estaran a càrrec de la companyia de ball d’Ana Botella i pel que fa als dissenys dels vestits Ernesto Serra i Jordi Cantó, dos amics del capità, han sigut els encarregats d’aquesta matèria. La seva confecció i elaboració no ha sigut encarregada a un taller concret sinó que cada peça s’ha anat creant en un lloc diferent i especialitzat.

logocapitaL’Heràldica

Un càrrec d’aquesta envergadura requereix d’un símbol que ho represente, ho caracteritze i passe a la història. Així és l’heràldica de la capitania dels ‘Vascos’ per a aquestes festes de Moros i Crisitians 2015 que ha dissenyat el seu propi capità, qui també s’ha ocupat de realitzar un segon emblema per a la seva dona, la Favorita. El logo compta amb les característiques més representatives de la filà com la sanefa i els colors, a més de portar la creu de l’església de Sant Jordi.

Relíquies musicals

La música que acompanyarà en l’Entrada a Eduardo i a la ‘Filà Vascos’ està basada en cancioners que van des de l’Edat Mitjan al Renaixement primerenc, des del ‘Códice de Las Huelgas al Cancionero de Palacio o al Cancionero de Uppsala’. “La música és molt important perquè s’ha fet una recopilació del cancioner, les marxes són tot adaptacions i és tot música medieval basada en el lloc de Baza quan obstaculitzen els Reis Catòlics. A més, reprenem el tema de recuperació de marxes antigues, que nosaltres recordem molt de xicotets però que ja no sonen i són una meravella de peces”, explica el capità. Així, el boato musical de la filà ‘Bascos’ compta amb 9 estrenes, 7 d’ells realitzats per Francisco Amaya i dues, ja estrenats en concerts, per José María Valls amb dues fanfàrries que homenatgen les figures dels ambaixadors. Tots dos compositors són membres de la centenària Filà ‘Bascos’. “Jo baixaré amb ‘Aleluya’ que és la primera marxa cristiana dedicada a aquesta filà en 1958, d’Amando Blanquer. Pel tema músical s’ha lluitat molt i és molt identitari amb la filà ‘Bascos’”, apunta Eduardo.

Actes previs

Els ‘Vascos’ van inaugurar el passat 6 març una exposició d’indumentària medieval en l’associació de Sant Jordi, que continuarà amb tres xarrades els tres pròxims divendres dies 13, 20 i 27 de març. Les xarrades seran impartides en el saló d’actes de l’associació per una dissenyadora especialitzada en tema de l’edat mitjana. La primera versarà sobre la indumentària medieval cristiana, li seguirà la indumentària andalusina i finalitzarà amb indumentària militar medieval. En aquest sentit, Eduardo puntualitza que “seran vestits reals de l’edat mitjana i no d’Alcoi com pot esperar-se. Serà molt interessant”.

“Hi ha un moment que vull cuidar molt i és el primer peu que poses en el carrer vestit de capità que, en aquest cas, serà en l’institut on tens en el pati a tota la teua filà, a tota la teua gent…és un acte clau per a preparar-ho i fer-ho bé”.

 Un balanç

Les Festes estan repletes d’actes i cada fester té predilecció per algun, però el que no podíem imaginar és l’acte preferit del nostre capità Cristià. La gran majoria pot donar-ho per desapercebut, però ens confessa que “hi ha un moment que vull cuidar molt perquè l’experiència anterior em va fer veure que era molt bonic i és el primer peu que poses en el carrer vestit de capità que, en aquest cas, serà en l’institut on tens en el pati a tota la teua filà, a tota la teua gent…és un acte clau per a preparar-ho i fer-ho bé”.

Per a finalitzar l’entrevista, li demanem al nostre protagonista que faça un balanç i ens transmeta que espera d’aquestes festes 2015: “Complir una de les il·lusions de la meua vida, sé per experiència que açò et marca la vida. Per exemple, si a tu t’agrada viatjar el màxim d’un viatge seria la volta al món de la qual pots passar-te tota la vida somiant-la, dos anys preparant-la, quinze dies gaudint-la i tota la vida recordant-la. Açò és un càrrec”.

Font: Beatriz Sánchez./


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *