foradia subscriutegrat

Sonia ‘La música és molt important’

El poble és savi: festes de Moros i Cristians es converteix en El Poble és Fester • Aquesta nova entrega volem comentar amb els nostres veïns d’Alcoi les singularitats de la nostra festa, com la viuen, què els agrada més, què voldrien mijorar, com és la participación dels alcoians, etc. • Parlem de Festes amb Sonia: El poble és fester

Les festes de Moros i Cristians d’Alcoi tenen el seu origen en la Batalla que es va produir a d’Alcoi en 1276 a les portes de la ciutat. Aquesta batalla va enfrontar a les tropes del cabdill musulmà Alazraq contra els habitants d’Alcoi. Segons la llegenda, en el moment clau de la batalla va aparèixer la figura de Sant Jordi a lloms d’un cavall sobre les muralles de la ciutat, el qual va aconseguir la victòria per als alcoians.

Per aquesta raó, Sant Jordi va ser nomenat patró de les festes i el dia 23 d’abril es conmemora al seu honor. Les festes de Moros i Cristians s’organitzen des de aproximadament l’any 1883 per l’Associació de Sant Jordi.

Encara que són molts els pobles de la Comunitat Valenciana els quals celebren les festes de Moros i Cristians, des de l’últim terç del segle XX les d’Alcoi es consideren d’una especial singularitat per la riquesa i espectacularitat dels seus boatos. Des de 1965 han sigut declarades festes d’Interès Turístic i des de gener de 1980 festes d’Interés internacional.

Aquesta nova entrega volem comentar amb els nostres veïns d’Alcoi les singularitats de la nostra festa, com la viuen, què els agrada més, què voldrien mijorar, com és la participación dels alcoians, etc.

Sonia el poble es fester lesmuntanyes.comAmb un somriure Sonia ens diu que “li agrada la festa. Què és el que més t’agrada? “La música és molt important. Respecte als boatos, hi ha coses que em criden l’atenció però reconeix que hi ha poca novetat”.

La dona ha de participar amb ple dret”, pensa Sonia:a l’esquadra, a la diana, i a tot el que calga”. Penses que s’aconseguirà alguna vegada? “Sí. Estic segura, si no en aquesta generació en la següent, si no seríem molt cazurros”.

El preu d’eixir és elevat però cal tindre en compte que els que posen els preus són clubs privats. Sí que té transcendència amb el poble, ja que tenen subvencions, i en aquest sentit hauria d’haver-hi alguna regulació. Jo sé molta gent que abans participava i ara ja no pot: caldria abaixar el preu de les fulles”.

Però també és veritat que les festes són una qüestió secundaria”, continua Sonia opinant, si pots eixir, eixes; i si no, no passa res: hi ha qüestions molt més urgents”.

Respecte a canviar el calendari al cap de semana… “vindrà més gent; això té la part negativa, que estem més agoviats. Però si el turisme que ve és de qualitat i es dóna difusió a les festes, benvingut siga”.

Font: Rodrigo Paños./


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *