foradia subscriutegrat

Ulisses ‘Tot el món ha de tindre el mateix dret’

El poble és savi: festes de Moros i Cristians es converteix en El Poble és Fester • Aquesta nova entrega volem comentar amb els nostres veïns d’Alcoi les singularitats de la nostra festa, com la viuen, què els agrada més, què voldrien mijorar, com és la participación dels alcoians, etc. • Parlem de Festes amb Ulisses: El poble és fester

Les festes de Moros i Cristians d’Alcoi tenen el seu origen en la Batalla que es va produir a d’Alcoi en 1276 a les portes de la ciutat. Aquesta batalla va enfrontar a les tropes del cabdill musulmà Alazraq contra els habitants d’Alcoi. Segons la llegenda, en el moment clau de la batalla va aparèixer la figura de Sant Jordi a lloms d’un cavall sobre les muralles de la ciutat, el qual va aconseguir la victòria per als alcoians.

Per aquesta raó, Sant Jordi va ser nomenat patró de les festes i el dia 23 d’abril es conmemora al seu honor. Les festes de Moros i Cristians s’organitzen des de aproximadament l’any 1883 per l’Associació de Sant Jordi.

Encara que són molts els pobles de la Comunitat Valenciana els quals celebren les festes de Moros i Cristians, des de l’últim terç del segle XX les d’Alcoi es consideren d’una especial singularitat per la riquesa i espectacularitat dels seus boatos. Des de 1965 han sigut declarades festes d’Interès Turístic i des de gener de 1980 festes d’Interés internacional.

Aquesta quinzena volem comentar amb els nostres veïns d’Alcoi les singularitats de la nostra festa, com la viuen, què els agrada més, què voldrien mijorar, com és la participación dels alcoians, etc.

UlissesUlisses també està desitjant que arriben les festes. El que més li agrada és l’entrada, “per descomptat”. Considera que les festes serveixen per a “cohesionar al poble alcoià”.

Des del seu punt de vista, les dones tenen menys oportunitats de participar que els homes. Però “tot el món ha de tindre el mateix dret, siga home o dona”. Hi Ha hagut una evolució en la història, abans els Moros i Cristians eren festes pràcticament exclusives per als homes, però aquesta evolució “encara és insuficient”, hem d’avançar cap a la igualtat plena.

Creus que arribarem a veure alguna vegada la mateixa participació de les dones que la dels homes? Mentres les filaes i l’associació de Sant Jordi faça la gestió tal com estan fent-la ara, no, ens respon Ulisses completament convençut.

Ulisses pensa que l’economia implica cert impediment a la ciutadania a l’hora de participar en les festes i que “s’hauria de fer alguna cosa al respecte per tal de fomentar la implicació de la gent”.

Respecte al calendari, opina que “les tradicions cal respectar-les però si és millor per a Alcoi canviar el calendari, cal fer-ho. Hem de valorar i fer el que siga millor per a Alcoi”.

Font: Rodrigo Paños./


ajualcoi

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *