foradia subscriutegrat

Miquel Santamaria: 25 companyies per 25 anys de la Mostra de Teatre d’Alcoi

Parlem amb Miquel Santamaria Director del Centre Cultural i de la Mostra Teatre d'Alcoi

Miquel Santamaria, director de la Mostra de Teatre d'Alcoi

garantim la qualitat de tot i esperem una bona resposta del públic”

D’ençà que Jordi Botella programara la primera edició a l’any 1990, han passat moltes coses, avuí la Mostra amb Miquel Santamaria es presenta amb més força que mai per celebrar el seu 25 aniversari. Així, un total de 25 companyies ompliran la programació des del 30 de maig fins al 5 de juny als quatre teatres habituals de la ciutat: Calderón, Principal, Salesians i el Centre Cultural, a més de diversos espais de carrer del centre d’Alcoi. Aquesta edició es descobrix més variada i completa que mai amb diferents gèneres i formats, entre la que destaca la iniciativa de ‘La Mostra + Jove’amb una sèrie d’actes dedicats al públic infantil. Sobre aquesta temporada, el seu director, Miquel Santamaria, garanteix la qualitat de tota la programació i invita al públic alcoià a assistir i gaudir d’ella.

– Com es presenta aquesta edició?
– Enguany el que hem fet és intentar quadrar simbòlicament la mostra amb els anys que té, és a dir, 25 anys i 25 companyies. A més, el que hem volgut fer és agrair al públic d’Alcoi la seva fidelitat durant tots aquests anys, perquè el principal subvencionador de la mostra és ell a través de les taquilles. Per això, hem fet alguna programació especial com dos espectacles especials que són els de ’25 anys de romanços’ de Pot de Plom sobre els 25 anys de la mostra i ‘En persona guanye’ de la mà del monologuista Eugeni Alemany. I per als xiquets ‘Pop’s Corn’ de Maduixa a la Plaça de Dins, que és una espècie de concert amb cançons de tota la vida. Junt amb l’exhibició d’espectacles, es portaran a terme diverses activitats professionals com un taller organitzat per COFAE de ‘Posicionament digital per a companyies d’Arts Escèniques’ o els Encontres COFAE amb el Sector en els quals es reflexionarà sobre els festivals de petit format, entre altres.

– Quines seran les cites més destacades que el públic no es pot perdre?
– En conjunt hi ha uns dotze espectacles de molt d’interés per al públic. Pensant en el públic d’Alcoi hem programat bàsicament els espectacles del Teatre Calderón que són ‘Aladin’ de Trencadis i ‘Històries de la srta. Culletereta’ de Faula Teatre, ambdós per a famílies. I al llarg de la setmana, per exemple, ‘Temptacions’ de La Fura dels Baus i ‘VIP’ de Joglars amb el seu nou espectacle crític i sarcàstics. A més, hem programat espectacles relacionats amb el futbol com ‘Pep Talk’ o ‘Penev’ al Centre Cultural. Després hi ha obres de tall clàssic com ‘Matar al rei’ de la companyia valenciana Arden, enfocats als més amants del teatre. També, ‘Distancia 7 minutos’ de Titzina Teatre, que és l’espectacle més teatrero de tota la mostra. I per a tancar, tenim una joia al Teatre Principal que és ‘Caminando con Antonio Machado’ de José Sacristán amb un recital de poesies de Machado on ell assumeix la personalitat del poeta. I a més, estrenes absoluts amb les companyies La Dependent, L’Horta i Angoixa Teatre.

– Què pots dir-nos sobre ‘La mostra + Jove’?
– Sempre hem fet funcions per a les escoles, però ara fan més falta que mai perquè el públic jove ha desaparegut del teatre professional, continua anant a veure algun musical de grups juvenils però al teatre professional no va. La franja d’edat que més anava al teatre entre el 30-50 està baixant per motius sociològics i el públic major és el que ara està anant més, encara que l’impacte de la crisi ha afectat a tots per igual. Llavors és un moment especialment difícil. El públic escolar és un públic actiu que funciona, però és limitat perquè quan s’acaba l’escola, des del punt de vista de l’etapa educativa, s’acaba anar al teatre. En aquest sentit, la idea és que al llarg del temps es puga mantenir el fet de crear activitats d’aquest tipus que els agraden i que s’ho passen bé per a crear un hàbit d’anar al teatre i educar, perquè si no els enganxes de xicotets serà difícil garantir la sostenibilitat de les arts escèniques en un futur.

– Abans la mostra es centrava en companyies purament valencianes, ¿quins són els motius que l’han dut a comptar amb companyes d’índole nacional?
– L’objectiu de la mostra es doble, des del punt de vista dels professionals i del públic en general. Però el producte que nosaltres oferim des de fa 25 anys és les novetats del teatre en les companyies valencianes. Açò va en funció de l’interés que es tinga per veure-les, en aquest sentit el mercat interior valencià sí que hi té per vores, però perquè ho tinga el mercat nacional intentem fer una oferta més oberta. Aquest seria l’objectiu professional. Després, eixe doble objectiu ens espenta al fet que la programació no estiga únicament enfocada al camp professional, perquè deixaríem de banda al públic que és a qui realment ha d’aplegar un espectacle, per la qual cosa programem espectacles més comercials, sense rebaixar la qualitat però enfocats als gustos generals. Si volem que el públic d’Alcoi assistisca a la mostra necessitem oferir-li coses que li puguen interessar com a programació més potent. I ara, hem afegit un tercer objectiu que és el públic jove amb ‘La mostra + Jove’.

– Es pot considerar encara a Alcoi una ‘ciutat de teatre’? En aquest sentit, ¿com se’ns veu des de fora als alcoians?
– En Alcoi tenim molta activitat teatral no professional i hi ha una companyia professional que es La Dependent. I després hi ha algunes emergents com poden ser Angoixa Teatre que estan en el procés de professionalitzar-se. És a dir, existeix un sector d’aficionats al teatre que volem participar i eixa visibilitat es dóna en altres llocs. En aquest aspecte i referent al triple objectiu de la mostra hauríem d’afegir un quart que seria el de la promoció, és a dir, situar a Alcoi en el mapa de les arts escèniques en l’àmbit estatal.
Principalment, totes les notícies que es veuen d’Alcoi són a través de la mostra. Ara comença a vores a través de la xarxa perquè anem a tots els congressos que es fan i es comença a conéixer-nos des d’una relació de cooperació, complicitat, i de gires amb altres llocs. Eixes coses es fan millor des de la mostra i no individualment, ja que d’aquesta forma ens coneixen i veuen que estem en el nivell de fires que es fan en altres localitats. Esperem que les coses es mantinguen i, dins de les circumstàncies del moment, la idea és créixer.

– Ara es parla molt de recuperació en alguns sectors ¿com veus el sector cultural en aquests moments?
Quan ja el bou té les sis banderilles posades i ja li han picat tres voltes, que ja està fet pols, l’espassa ha sigut l’IVA, que és el que l’acabat de matar. Però les banderilles ja estaven posades. I açò és el que li ha passat al sector cultural. La reducció dels pressupostos dels ajuntaments ha fet que les programacions municipals caiguen en picat, el que ha fet decaure l’industria tancant teatres, anul·lant gires de musicals… La cultura és una indústria que dóna de menjar a molta gent i que produeix un valor afegit enorme per a l’economia d’un país i ací no es valora com en altres països. Ara en Espanya està pagant-se el 21% d’IVA, el 12% de l’SGAE, el 6% de la venda d’entrades en taquilla. Cada 10 euros que paga un espectador un mínim de 4 euros es perd pel camí, després les despeses del lloc on fas el teatre i el que queda és per a la companyia, de la qual ha d’amortitzar la inversió i ja el que resta és per als actors. Tot açò devalua les produccions i destrueix ocupació. És una política suïcida perquè la situació és molt dolenta i està destruint-se molt apresa el que ha costat tant d’aconseguir.

– Tenint en compte el moment tan delicat que travesa la cultura, ¿quines són les expectatives per aquesta Mostra 2015?
– Tots els anys és diferent, però jo crec que la mostra té atractiu suficient perquè un sector important del públic d’Alcoi es fixe en ella i vaja. L’any passat i l’altre ens va anar molt bé, vam batre records d’espectadors i de taquillatge. Enguany, jo crec que en incrementar la programació i fer-ho en més dies aquest efecte pot diluir-se un poc. Però, per exemple, la gent que es trobe en les coses que farem en la Plaça de Dins, encara que no els agrade gens el teatre, podrà gaudir de l’oferta pública. En definitiva, garantim la qualitat de tot i esperem una bona resposta del públic, com a mínim la resposta dels anys anteriors perquè la Mostra en Alcoi sempre ha tingut molt bona recepció.

 

 

Font: Beatriz Sánchez./


participalcoi

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *