Foradia parentesisajudalcoi

Podem Alcoi debat sobre l’estratègia electoral de les eleccions generals

Podem ha obligat a tots els partits polítics a fer una neteja (encara que molt insuficient) • El resultat de les candidatures d’unitat popular del 24 de maig ha suposat una renovació de la il·lusió • L’objectiu és el mateix: canviar la forma de fer política d’aquest país

Ahir, dimarts, es va celebrar un acte públic de Podem Alcoi en el Club de la UNESCO. L’acte va començar amb la visualització d’una entrevista a Pablo Iglesias per part de la periodista Olga Rodríguez. Seguidament es va entaular un debat sobre l’estratègia que ha d’adoptar Podem per a concórrer a les eleccions generals.

Cal començar dient que el projecte Podem ha sigut el que ha propiciat una renovació política en tot l’Estat espanyol: sense arribar al govern, Podem ha obligat a tots els partits polítics a fer una neteja (encara que molt insuficient); ha obligat a centrar l’objectiu de la política en beneficiar les necessitats de les persones i no dels mercats. Podem està implantant un mètode i un contingut polític renovador: aire fresc per a la història de la democràcia espanyola.

El mètode de renovació política de Podem (basat en la participació ciutadana, les decisions col·lectives, la independència econòmica dels bancs i la democràcia oberta), acompanyat per suposat de la voluntat i il·lusió de la gent del carrer, ha sigut, d’alguna forma, el pare de les noves forces polítiques (candidatures d’unitat popular) que han irromput per tot l’Estat espanyol.

El resultat de les candidatures d’unitat popular del 24 de maig ha suposat una renovació de la il·lusió de molta gent que desitja un canvi en la forma de fer política d’aquest país però que no es veia representada, per qualsevol motiu, en el projecte Podem. Per això, experiències com les de Ahora Madrid i Barcelona en Comú, que han fet arribar a l’alcaldia d’aquestes dues grans ciutats a destacades activistes per la democràcia i drets humans, han obert el debat sobre si la fórmula política de les plataformes d’unitat popular serà, de cara a les eleccions generals de novembre, més o menys útils que la força de Podem, la qual ha obtingut uns excel·lents resultats (vora el 17% de vots) encara que insuficients.

L’objectiu és el mateix: canviar la forma de fer política d’aquest país, acabar amb les polítiques de retallades i d’austericidi, fomentar el compliment dels drets socials, acabar amb la corrupció i lluitar contra la desigualtat. La fórmula electoral no. El debat està obert.

Tanquem amb les dues postures que de moment hi ha dins de Podem al respecte, la de Juan Carlos Monedero i la de Pablo Iglesias.

pablo iglesias lesmuntanyes.comPablo Iglesias:crec que, a nivell estatal, Podem ha d’assumir que nosaltres no podem ser un partit més i que la identitat de Podem no pot ser una identitat de partit. Podem ha de ser un instrument en mans dels ciutadans, amb metodologies que permeten la participació de molts sectors que no estan necessàriament en Podem. Però considere que després del treball d’enguany Podem és d’alguna manera la força política i la referència que pot disputar les eleccions generals. Crec que hem dissenyat un full de ruta des de l’Assemblea de Vistalegre que està funcionant molt bé i que som d’alguna manera la força que pot representar l’espai unitari pel canvi”.

Juan Carlos Monedero, per la seua part, aposta peruna fórmula on Podem fóra la nau nodriu, el gran catalitzador del moviment, i que incorporara un guió [Podem-] on poguera penjar-se gent que vinguera d’altres llocs. Quedaria clar que Podem és l’impulsor, el catalitzador, el que organitzaria les primàries, el que cercaria l’ocasió per a trobar-nos i, després, en aqueix guió, per exemple, Podem-El Que Siga, trobaríem la possibilitat que diferents gents que vénen que diferents llocs i que han pres la decisió de no incorporar-se a Podem, però sí a l’ànim que acompanya a Podem, pogueren participar d’aqueixes candidatures i ens permetera representar de manera plural el canvi”.

Font: Rodrigo Paños./


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *