foradia pressupostparticipatiualcoi

Jorge: “Miren pels interessos dels creditors”

• El poble és savi: com veus la situació de Grècia? Parlem amb Jorge de la resposta que està donant el govern grec a les institucions europees

La situació de Grècia és delicada. Des de fa anys, 2007, Grècia ha estat complint els requisits que les institucions europees li han demanat: austeritat en economia social i en inversions públiques, privatització de serveis socials i empreses públiques, retallades en despeses socials, reformes laborals, pujada d’impostos indirectes, etc.

Aquestes eren requisits indispensables per a rebre injeccions financeres (els coneguts rescats econòmics), les quals s’han destinat, no a crear treball i producció, sinó a pagar interessos de deute; deute que amb cada rescat creixia. Entrant així en una espiral d’endeutament infinita.

Després de més de set anys d’aplicació d’aquestes polítiques neoliberals, i amb el funcionament d’un Banc Central Europeu que no funciona com a tal sinó com un lobby de les grans empreses del nord europeu, la situació de Grècia no ha millorat, sinó tot el contrari: el deute púbic s’ha disparat i les condicions de vida dels grecs han empitjorat (no hi ha diners per a consumir, i per tant l’economia continua estancada).

Els grecs han comprés que l’única forma d’eixir de la situació era abandonar les polítiques d’austeritat i fer front al deute públic (considerat part d’ell il·legítim). Syriza va ser mandatat pel poble grec per a dur a terme aquestes tasques. Però la pressió de les institucions financeres és enorme. Trencar amb aquestes polítiques neoliberals suposa entaular una guerra política. Per això, el president grec, Tsipras va convocar un referèndum (que ha donat positiu) consultant al seu poble si Grècia ha de dir el que diguen els poders financers o si ha de lluitar per la seua sobirania.

La reacció immediata de les institucions europees ha sigut crear un “corralito econòmic”, el que alguns experts econòmics anomenen un colp d’estat financer. Syriza ara es troba en una fase de negociació política amb les institucions europees.

Aquesta quinzena volem parlar amb els nostres conciutadans alcoians de com veuen ells la situació del nostre veí mediterrani.

jorge el poble es savi alcoi lesmuntanyes

Jorge ens comenta que vol eixir en la seua foto caminant cap a l’eixida del túnel, metàfora de l’esperança que el govern de Syriza representa per a la majoria dels grecs.

I és que Jorge veu amb bons ulls la resposta que està donant el govern grec a les institucions europees. Davant una correlació de forces i una pressió que obliga a aplicar unes polítiques regressives per al poble grec, segons Jorge, ha sigut positiva l’acció de Syriza de demanar un referèndum perquè siga la gent la que valore si Grècia ha de seguir obeint cegament als dictats de les institucions europees o Grècia ha de tindre la seua autonomia per a fer les polítiques que els seus habitants creuen més beneficioses.

Jorge, creus que les institucions europees estan actuant de forma correcta conforme als interessos grecs? “Crec que estan actuant de forma correcta conforme als seus interessos no als del poble grec. Jo crec que les condicions que els posen des d’Europa miren pels interessos dels creditors i van en contra de la societat grega. Per això valore el que està fent Syriza, que està plantant-les cara. I això és el que deuríem fer ací en Espanya també. Diuen que quan veges les barbes del teu veí retallar, has de posar les teues a remull”.

És que el que està fent l’FMI amb Grècia és afonar-la cada vegada més. Els grecs ja no poden estar ja pitjor. Per això, crec que els grecs no deuen pagar el seu deute, que s’ha demostrat que és en bona part il·legítim. El que passa és que quasi tota la informació que ens donen a través dels mitjans de comunicació està manipulada, conclou Jorge.

Font: Rodrigo Paños./


turistalcoi

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *