Nuria: “un millor periodisme seria millor per a tots”
• El poble és Savi: el periodisme espanyol ajuda? • Aquesta nova entrega volem comentar amb els nostres veïns i veïnes d’Alcoi sobre l’actualitat de la pluralitat dels mitjans d’informació i sobre la seua visió al respecte • Anem allà i parlem amb Nuria
El periodisme és una eina social. Una eina que serveix per a fer arribar a la gent informació rellevant. Per a pressionar als delinqüents. Per a denunciar fets que van contra l’interés comú. Per a donar veu a les causes justes. Per a anunciar descobriments que milloraran la nostra vida. Per a alertar dels mals del nostre temps i superar-los… En definitiva, el periodisme és una eina de progrés social.
Ara bé, com totes les eines, el periodisme pot ser utilitzat, o bé en benefici de l’interés comú, o bé per l’interés privat. La informació és poder. I el que fan alguns dels gestors de la informació pública és aprofitar la seua posició per tal d’afavorir causes que no són d’interés públic.
Per tal que el periodisme funcione com una eina social cal que hi haja pluralitat de mitjans d’informació. Això afavoreix l’objectivitat informativa, la neutralitat, l’honestedat; afavoreix un periodisme de qualitat, un periodisme que s’esforça per aprofundir en els temes d’interés públic. Però tal com afirmen alguns experts, el model mediàtic espanyol no és precisament un exemple de pluralitat informativa.
Anem a comprovar què pensen els nostres veïns i veïnes d’Alcoi al respecte la pluralitat dels mitjans d’informació.

Parlem amb Nuria./ lesmuntanyes.com
Núria ens comenta que s’informa de l’actualitat assíduament: “principalment, a través d’internet (per exemple a través de pàgina 66 en àmbit local, i El Mundo en àmbit estatal) i de televisió (normalment a través de TV1 i Antena3)”. Tens preferència per algun periodista en concret? “Sí, la que realitza les notícies junt amb Matias Prats, Mònica Carrillo”.
Creus que en Espanya tenim un periodisme de qualitat? “En general crec que sí, encara que no tinc mitjans de referència internacionals per a comparar i contrastar. Sí que és veritat que cada canal pertany d’alguna forma a un partit polític: TV1 per exemple depén del que governa, Antena 3 s’inclina més cap a un partit, Tele 5 més cap a altre… Però jo crec que això succeeix en tots els països”.
Creus que aquest fet es nota en l’enfocament a través del qual donen les notícies? “Sí, jo crec que sí que hi ha vegades que se’ls veu ‘el plumero’. Per exemple, el cas Bàrcenas es publicita més en algunes cadenes que en altres, en altres cadenes es fa més referència al cas dels ERE d’Andalusia. El temps que li dediquen no és el mateix i la profunditat tampoc”.
Creus que amb un millor periodisme la societat podria anar un poc millor, en el sentit que s’investiguen de veritat els casos de corrupció i es denuncien sense cobrir les esquenes de ningú? “Sí jo crec que sí, un millor periodisme seria millor per a tots”. Seria bo, continua Núria, un periodisme que no es base en les declaracions d’uns i altres “aquest diu que tal però l’altre diu que no”, sinó que es base en el contraste, “com fa, per exemple, el programa El Objetivo de Ana Pastor”.
Comenta i participa-hi