foradia camaraalcoi

Alcoi junt set pobles de les comarques recuperen el ‘Camí del Peix’

• Alcoi, ciutat capçalera de la ruta cultural i turística ‘Camí del Peix’ els quals conformen aquesta iniciativa els pobles d'Alcoi, Penàguila, Benifallim, La Torre de les Maçanes, Sella, Relleu, Orxeta i La Vila Joiosa • Al segle XIX, època d'esplendor, va ser quan va rebre el nom de ‘Camí del Peix’, amb el qual popularment és conegut, ja que els arriers de La Vila Joiosa, amb les seues cavalleries carregades de peix fresc, pujaven a vendre-ho a Alcoi, Cocentaina i fins Xàtiva

camipeix alcoi

El Camí del Peix reuneix un extraordinari conjunt de valors, un camí  que es fa servir des de fa almenys 2.700 anys. L’Edat Mitjana va ser un Camí Reial que uneix les viles reals d’Alcoi. El camí es va deixar d’usar per als seus fins tradicionals en els anys 50 del segle XX,

Alcoi ha participat en  la reunió amb representants dels altres set municipis que conformen el ‘Camí del Peix’ que parteix de la nostra ciutat i acaba a La Vila Joiosa en què entre altres mesures es va proposar portar endavant la ruta cultural i turística ‘Camí del Peix ‘. El Camí del Peix reuneix un extraordinari conjunt de valors culturals i naturals

La trobada va tenir lloc al Vilamuseu de La Vila amb l’objectiu d’impulsar una nova ruta cultural i turística en aquest camí ral. L’objectiu és crear un nou producte de senderisme i turisme d’experiències que faça circular els fluxos de visitants movent entre el mar i la muntanya. Els ajuntaments que conformen aquesta iniciativa són Alcoi, Penàguila, Benifallim, La Torre de les Maçanes, Sella, Relleu, Orxeta i La Vila Joiosa.

Els assistents van proposar com a primera mesura la creació d’un grup de treball tècnic que redacte un conveni entre els vuit ajuntaments. La comissió mixta resultant d’aquest conveni redactarà un pla director del Camí del Peix i proposarà una sèrie de mesures per a la protecció, recuperació, investigació, posada en valor i ús públic del camí.

La idea és que la comissió es reunisca trimestralment en una de les ciutats del camí, començant en el mes que ve de gener a Alcoi, ciutat capçalera d”El Camí del Peix’. Prèviament a aquesta reunió també han previst reunir als col·lectius alcoians que pogueren estar interessats per explicar-los el projecte, entitats esportives, culturals i turístiques.

A més s’han previst realitzar accions conjuntes com crear una imatge de marca; una pàgina web amb informació actualitzada; buscar subvencions per a la recuperació i senyalització del camí; produir vídeos i altres recursos informatius per a la seua distribució en línia; o crear una xarxa de geocaching de qualitat mantinguda pels vuit municipis, entre d’altres.

Raul Llopis cultura alcoiEl regidor de Cultura Raül Llopis, ha indicat que “hem de donar suport a iniciatives com aquesta que posen en valor el nostre patrimoni històric i més poden afavorir el desenvolupament econòmic de la ciutat a través de l’esport, el turisme i la cultura i les activitats relacionades amb aquests sectors”. Llopis recalca que “aquest camí va ser la sortida natural d’Alcoi cap al mar, ja en època ibera i seguint en la medieval, i finalment en els segles XVIII i XIX, quan les indústries papereres exportaven a través del port de la Vila utilitzant aquesta ruta”.

ACTIVITAT AL FEBRERO

Els huit ajuntaments van decidir donar suport a una important acció de difusió del camí que tindrà lloc al febrer de 2016; es tracta d’una marxa hivernal de l’Associació Cultural Hispania Romana, dins el calendari anual de l’esdeveniment de Recreació Històrica Festum Alonis, que organitza cada any l’Associació en virtut d’un conveni amb l’Ajuntament de la Vila Joiosa. Serà una marxa amb indumentària militar romana fidedigna que recorrerà els 50 km del Camí del Peix en dues etapes. La ruta acabarà a Alcoi que rebrà a “romans” arribats de la Vila.

PROJECTE DE RUTA CULTURAL I TURÍSTICA

Durant els últims 15 anys el senderisme i tot tipus d’excursions a peu ha tingut un auge important a tot Europa, un fenomen encara en expansió que això garanteix l’èxit d’aquest incipient projecte intercomarcal de creació d’un nou sector econòmic, destinat a un ampli col·lectiu d’usuaris que busquen camins i paisatges autèntics i plens d’història. Es pretén prendre com a referents models consolidats d’èxit, com la Muralla d’Adriano a Gran Bretanya, El Chemin des Bonshommes entre Berga i Montsegur (França), o a Espanya el Camí de Sant Jaume, els camins de la Serra de Tramuntana o el projecte itinerària (gestat a la comarca de la Garrotxa i estés ràpidament a les de l’entorn).

L’expert en camineria històrica, Jeroni Garcimartín va explicar que “en les nostres comarques fa més de 20 anys que es venen paquets turístics de senderisme a Europa”. Els clients (en aquest cas multi clients, ja que solen ser grups d’excursionistes o famílies que comparteixen aquesta afició), pertanyen a segments de mercat amb poders adquisitius mitjà-alt que no exigeixen inversions elevades i consumeixen transport, allotjament, restauració i serveis de guia; el seu impacte en l’entorn és mínim, alhora que es converteixen en distribuïdors d’oportunitats i riquesa per tot el recorregut.

També pretenen implicar en el projecte al teixit cultural, associatiu, professional i empresarial: arxius i museus municipals, clubs de senderisme i muntanyisme, de fotografia, Camí de Santiago del Sud-est, universitat, biòlegs, geògrafs, geòlegs, paleontòlegs, historiadors, antropòlegs, arqueòlegs, grups de reconstrucció històrica, comerços, empreses d’hostaleria i de turisme, etc.

BREU HISTÒRIA DE: “EL CAMÍ DE L’PEIX”

El Camí del Peix reuneix un extraordinari conjunt de valors culturals i naturals: espectaculars paisatges muntanyosos, fortaleses que el van protegir en l’època ibèrica o en l’Edat Mitjana, pous de neu, torres d’horta, arbres mil·lenaris, creus de terme, posades, llocs màgics carregats de llegendes, etc.

Era un antic camí de ferradura pel qual els viatgers i els traginers transitaven amb els seus muls carregats amb mercaderies. Hi havia una ruta que passava per Relleu i una altra que continuava per Sella i pel port de Tudons.

El camí es fa servir des de fa almenys 2.700 anys, com demostren les necròpolis amb tombes fenícies fins a època tardoromana que ho van flanquejar a banda i banda durant tretze segles a l’entrada de la Vila Joiosa. En època ibera unia en els seus dos extrems les ciutats iberes d’Allon i la Serreta d’Alcoi.

En l’Edat Mitjana va ser un Camí Reial que uneix les viles reals d’Alcoi, pel qual transitaven amb freqüència exèrcits reials, José María Segura, director del Museu Arqueològic Camil Visedo d’Alcoi explica que “els vuit municipis que conformen aquesta ruta eren viles reials, que no pertanyien a un noble, i entre elles S’havien d’ajudar, perquè no tenien exèrcit les milícies urbanes d’Alcoi van acudir en moltes ocasions a donar suport a la Vila davant els atacs dels pirates Barbarescos”.

El camí va viure el seu auge des de 1780, quan es va liberalitzar el comerç amb les colònies espanyoles, fins llavors limitat al port de Cadis. Llavors la Vila es va convertir en port d’Alcoi, el tercer nucli industrial d’Espanya i el més important de la Comunitat Valenciana. Més de mil cavalleries feien aquest trajecte diari amb productes com teles i paper de fumar fins al port de la Vila, on s’embarquen en grans goletes i pailebots rumb a les colònies, i tornaven carregades de matèries primeres.

El camí es va deixar d’usar per als seus fins tradicionals en els anys 50 del segle XX, quan va ser substituït per moderns camins carreters i el tren ‘Alcoi-Gandia’. Això ho ha fet molt vulnerable i està en perill de desaparéixer en quedar en l’oblit..

Font: Redacció./


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *