foradia cdturisme

L’ull de la sagrantana: Una capitania amb els braços oberts

per Carles Bernàcer

Presentacio carrecs miqueros l'uu de la sagrantana alcoi

El passat divendres 23 tingué lloc la Presentació dels Càrrecs per a les festes de Sant Jordi de 2016. Almogàvers i Mossàrabs, Chanos i Miqueros tenen ja als seus respectius Capitans i Alferes, i Alcoi té cada vegada més a prop les seus festes de Moros i Cristians, sols sis mesos, i quant menys ens adonem ja estan ahi.

Escut miquerosCom un alcoià més fou presentat Pedro Luis López González, el pròxim Capità dels Miqueros per a les Festes de 2016. Si bé va nàixer a Colmenar Viejo el 1958, prop de Madrid, motius laborals el portaren a Alcoi el 1993. Només dos anys va tardar en adonar-se del que significaven les festes de Sant Jordi, i per aquesta raó es va apuntar als Domingo Miques, filà que ara posa en les seues mans la responsabilitat de representar-los com a Capità dels exèrcits mahometans a Alcoi. I aquest compromís l’acceptà des del primer moment sabent que del seu costat, a més de la filà, es trobava la seua Penya Sagrantana, de la que és membre des del mateix moment que creuà amb els Miqueros. L’estreta relació del Capità amb els amics i companys ha fet que aquest càrrec es plantege des del primer moment com de tot el col·lectiu. Per aquesta raó, la comissió encarregada de coordinar totes les tasques a realitzar, està formada per membres de la pròpia Penya amb col·laboració de la Junta de la Filà, on cadascú s’encarrega d’un àrea de treball, però amb una finalitat coral: la posada en escena del Capità dels Miqueros.

Si la companyia més pròxima a un càrrec fester és molt important per tot el que significa, tal volta és igual d’important el seu seguici. Deixant de banda el to pejoratiu que a vegades pot tenir el terme, el seguici d’un Capità en Festes és tant important o més que tal volta el trage, ja que no es concep un Capità sense el seu boato. I gran part d’aquest boato indubtablement estarà format per la pròpia filà Miqueros, però una altra part estarà formada per tota aquella persona aliena a la Filà que vullga formar part d’aquesta capitania.

Per aquesta raó la Capitania i els Miqueros van presentar els Trages del Boato de la Capitania Miqueros 2016, el passat dissabte 7 de novembre a la sèu de la Filà al carrer La Cordeta número 8, Alcoi.

De la mateixa manera que la cúpula de mocàrabs dels nassarites que envolta el diví Ull de la Sagrantana és la que conforma el blasó de la Capitania, l’art i l’estil nassarita serà el que marque el caràcter i la personalitat del disseny del boato per aquesta capitania. Els gustos portats a la península Ibèrica pels almohades des del nord d’Àfrica, i que els nassarites prengueren, adaptaren i estengueren per tot Al-Andalus arribà a les nostres terres al voltant del segle XIII. Per això els dissenyadors dels trages del boato (Miguel Àngel Serra i José Luis Soler, miqueros i cavallers del Capità), proposen a tots els qui vullguen assistir a la presentació, una recreació de la vestimenta que aquells moros podrien haver portat, sempre des d’una mirada idíl·lica i contemporània.

La capitania de Pedro Luis López González, i la Filà Miqueros vos esperen a la Presentació del seu boato per a que formeu part d’unes festes de Sant Jordi que venen plenes d’ il·lusió i alegries.

imatge capitania miqueros 2016, faldo publicitat

Font: Carles Bernàcer./


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *