lasarga subscriute elgrat

Que parlen les xarxes!

• Anem a cercar alguns 'memes' informatius interessants que circulen aquests dies per les xarxes i els comentem: que parlen les xarxes!

que parlen les xarxes 4Les noves tecnologies de la informació han suposat en els darrers anys una revolució comunicativa. En concret, l’aparició d’internet com eina de comunicació quotidiana ha suposat canvis revolucionaris a la nostra societat. Internet és una font il·limitada de saber humà: receptes de cuina, com reparar una llavadora, tractats de psicologia, interactuacions sense límits de tems i lloc, obres artístiques, notícies immediates sobre el que està ocurrent en qualsevol lloc del món…

A més d’això, internet ha trencat amb la forma unidireccional, característica dels mitjans d’informació tradicionals, d’adquirir la informació per part dels ciutadans: la televisió et dóna informació, tu l’assimiles i punt. Internet ens regala la possibilitat de participar en la comunicació, els ciutadans podem ser, a més de receptors, transmissors d’informació.

Aquest fet, entre altres, ha obert una bretxa informativa entre la informació que transmeten els mitjans d’informació tradicionals (principalment els grans) i la que circula per les xarxes socials d’internet. Hi ha un desfasament informatiu significatiu. Principalment perquè la informació d’internet ja no està tancada a una interpretació: està en permanent procés de depuració per part de la gent que l’assimila, li dóna difusió, opina d’ella, la matisa, la relaciona…

D’aquesta manera, respecte a la informació quotidiana d’interés públic a internet, podem trobar més pluralitat d’opinions, més matisos, més profunditat d’anàlisi i més creativitat.

Anem a cercar alguns ‘memes’ informatius interessants que circulen aquests dies per les xarxes i els comentem: que parlen les xarxes!

les xarxes que parlen amancioKikolo ens ofereix un twitt en el qual, amb un to irònic, senyala una de les causes d’enriquiment del multimilionari Amancio Ortega, el treball precari: mai he escoltat aquesta informació per televisió, radio ni premsa, però en internet és ben conegut que aquest magnat posseïx grans indústries ubicades en Brasil e Índia en les quals els seus treballadors (inclosos xiquets) realitzen llargues jornades, de 12 i 14 hores, per sous ínfims (són treballadors, però pobres), en molt condicions precàries.

que parlen les xarxes 2Gerardo Tecé ens convida a reflexionar, amb el seu humor sarcàstic, sobre el la importància del tema del conflicte territorial. I és que, si ens guiem per tot el temps que es parla als grans mitjans de comunicació sobre el conflicte català, fa l’efecte que la població espanyola no tinga altre problema al seu cap que la “unitat d’Espanya” . Per altre costat, Gerardo insinua que aquest no és més que un tema ‘cortina de fum’ que serveix per a tapar altres assumptes públics que preocupen a la població.

que parlen les xarxes 3Aquest cartelet anònim ens recorda que el llenguatge no és innocent: serveix per defensar interessos, crear ideologia i formar opinió. Realment el discurs dominant en els darrers anys ha fet ús d’aquesta forma d’expressió: ens han intentat convéncer que els interessos privats d’alguns formen part de l’interés comú; i que els interessos comuns no tenen cap valor.

que parlen les xarxes 4

I per últim, mireu això. No, no es tracta d’un anunci d’una pel·lícula de thriller criminal. Es tracta d’una compilació de titulars de notícies referents a persones mortes implicades en una de les trames de corrupció del PP, la Gürtel. Impressiona, veritat? Que cadascú extraga les seues pròpies conclusions.

Font: Rodrigo Paños./


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *