Foradia ajualcoitel

Podem aconsegueix l’impossible, i més a Alcoi

• Tot estava pensat perquè açò no succeïra • A Alcoi, confluint amb Compromís el sorpasso ha sigut encara major: ha aconseguit 10.900 vots, un 30% • El panorama polític ha canviat significativament

alcoi eleccions generas 20D

A Alcoi, confluint amb Compromís el sorpasso ha sigut encara major: ha aconseguit 10.900 vots, un 30%

Tot estava pensat perquè açò no succeïra: una llei electoral desproporcional, uns mitjans de formació d’opinió lleials al poder financer, un sistema cultural productor d’apatia i apoliticisme… Però ha succeït, un líder carismàtic, un equip intel·lectual potent i unes bases tremendament actives, han aconseguit introduir al Congrés, amb quasi el 21% de vots, a 69 diputats d’una formació progressista construïda des de baix. A Alcoi, confluint amb Compromís el sorpasso ha sigut encara major: ha aconseguit 10.900 vots, un 30%.

Un punt més del que ha aconseguit en PP a nivell Estatal, 29%. 123 escons, 63 menys que en 2011: una pèrdua important de poder. El fet d’haver deixat un país més desigual, més corrupte, més precari i més injust li ha provocat un descens d’un 45% a un 29%. Possiblement, a proporció amb la situació de país que deixa la seua legislatura, no li ha eixit tan car com podria esperar-se; potser fins i tot li haja eixit rendible. A Alcoi ho ha pagat més car, on ha quedat per darrere de Compromís-Podem, amb 8500 vots, un 24%.

eleccions generals 20DEl PSOE, passant de 110 a 90 diputats, ha demostrat tenir una estructura ben arrelada; estructura, en bona part, clientelar. El seu gir a la dreta en els últims anys i el seu servilisme als dictats d’una Europa que no sempre mira per l’interés dels ciutadans i que la majoria de vegades treballa pels beneficis dels mercats no han sigut pràcticament castigats. EL suport que ha rebut a Alcoi, quasi 8.000 vots, ha sigut proporcional a la mitjana estatal, un 22%.

La milionària inversió en màrqueting i publicitat realitzada per Ciutadans ha donat els seus fruits: 40 diputats. Però, amb un 14%, ha quedat molt per baix, entre 6 i 8 punts, del que vaticinaven la majoria de les enquestes mediàtiques (moltes d’elles, part del seu projecte publicitari). El suport rebut per part dels alcoians, 5.600 vots, ha sigut major de la mitjana estatal, quasi un 16%.

La nostra llei electoral penalitza amb major crueltat als que menys vots obtenen. Tant és així que un escó del PP costa 8 vegades menys paperetes (58.156) que un dels d’Esquerra Unida Unitat Popular (450.000). Aquest ha sigut un dels factors que han provocat que UP-IU, de tenir 11 diputats en 2011, amb quasi un 7% de suports, haja passat a tenir 2, amb un 4%. En Alcoi, amb més de 2.000 vots, quasi dos punts percentuals més

El panorama polític ha canviat significativament. Comença una nova etapa política en el nostre país. No queda gens clar:cap partit majoritari pot governar sense suports (la majoria d’ells complicats). És moment de diàleg i pactes. Estarem atents.

Font: Rodrigo Paños./


ajuntalcoi

ajualcoiturisme

artacasamuntany

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *