foradia subscriutegrat

El ‘Des-trellat-Tour’: front comú alcoià contra la corrupció

• La corrupció ens costa als espanyols 87.000 milions d’€ públics anuals • Col·lectius diferents d’Alcoi i voltants han convocat una manifestació • S'ha parlat d'escàndals i barbaritats però també de l'altra cara, la pobresa • L'acte ha tancat amb el càntic de 'L'Estaca' de Lluis Llach

concentracio-alcoi-contra-pp-corrupcio

La corrupció ens costa als espanyols 87.000 milions d’€ públics anuals, xifra equivalent al cost de les retallades que han fet els governs neoliberals en educació, sanitat i dependència. En els últims anys s’ha detingut a més de 7.000 persones corruptes, polítics i empresaris. La corrupció espanyola és comparable a la dels països del tercer món que manquen d’una democràcia consolidada.

La gent decent vol solucions. Per això, vint-i-vuit col·lectius diferents d’Alcoi i voltants han convocat, per iniciativa dels Amics Joves de la UNESCO, una manifestació contra la corrupció: per tal de denunciar els casos irregulars del nostre entorn i de manifestar públicament la necessitat de prendre mesures de responsabilitat.

Encara que no ha sigut un acte multitudinari, es conten per milers els membres i simpatitzants que formen part dels partits, plataformes i associacions que han donat suport a la convocatòria. És a dir, gran part de la societat alcoiana es va veure representada pels presents.

L’acte ha començat amb un passeig, el ‘Des-trellat-Tour’, en el qual coneixedors dels casos han explicat les irregularitats, balafiaments i males praxis que han dut a terme de les construccions més polèmiques de la ciutat: La Rosaleda, El Jutjat, Serelles, El Teatre Calderón, etc.

La plaça d’Espanya, on ha desembocat ‘la ruta del balafiament’, ha presenciat encontres, converses, denúncies, indignacions col·lectives, somriures d’unió, aportacions d’idees i opinions. S’ha parlat dels escandalls i barbaritats que estan duent a terme alguns polítics i empresaris, que es riuen de la gent, que ens prenen per bovos, que es creuen els senyors i no són més que treballadors del poble. De la necessitat que es depuren responsabilitats, que no queden impunes. De l’anhel d’un govern que actue amb justícia, d’unes institucions al servei dels ciutadans, de més democràcia.

Que la corrupció no són casos aïllats i que existeix corrupció legal. Exemples d’això: que un Ministre de Defensa siga propietari de fàbriques armamentístiques, que un Ministre d’Economia siga antic càrrec de Lehman Brothers, banc que va originar la gran recessió econòmica que patim des de fa anys; les portes giratòries de càrrecs públics que són col·locats en importants llocs de poder privats… Que la corrupció ha sigut una forma de fer política segons la qual governen els que no es presenten a les urnes.

S’ha parlat de l’altra cara de la corrupció: gent que no arriba a fi de mes, l’empobriment social, l’exili econòmic dels jóvens a altres països, baixada de la qualitat de vida de les famílies, el soscavament de democràcia, la desigualtat social, la injustícia econòmica.

Enfront de la corrupció, la gent de bé ha de reaccionar: votar amb consciència, participant en actes i organitzacions que defensen la democràcia i els drets humans. Mantenir una actitud crítica enfront de la informació dels grans mitjans de comunicació, que funcionen moltes vegades, com a mínim, com a protectors dels corruptes i dels corruptors.

Un emotiu càntic col·lectiu de ‘l’Estaca’ de Lluis Llach ha tancat l’acte. Perquè si estirem tots, segur que els corruptes tomben.

Relació de plataformes associacions i partits que han estat presents: Amics Joves de la UNESCO, Les marxes de la dignitat Alcoià i Comtat, Club Amics de la UNESCO d’Alcoi, BDS Alacant, Colla Ecologista La Carrasca d’Alcoi, CSO El Panical, Il·lusiona’t Cocentaina, Joventuts Socialistes, Joventuts Comunistes, FEU, Joventuts de Podem, PAH Alcoi, CGT Alcoi, Poble Lliure, CUP Biar, Col·lectiu 8 de Març, Plataforma de la Dependència de l’Alcoià i el Comtat, CNT Alcoi, Compromís Alcoi, Guanyar Alcoi, Podem Alcoi, Guanyar Cocentaina, UGT La Muntanya, Unadikum País Valencià, EU-UP Alcoi, UCE, Xarxa Agroecològica d’Alcoi, AAVV Batoi, AAVV El Partidor.

Font: Rodrigo Paños./


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *