foradia subscriutegrat

Fidel Mestre: Alferes Moro 2016 filà Chano

Fidel Mestre: “Realment lo més bonic és tota la preparació que porta el càrrec perquè com a més som tot amics, és un plaer compartir-ho amb ells”

Fidel Mestre és director de banc, viu a Alacant i treballa en Calp però ve a Alcoi molt perquè la família i els amics resideixen tots en la ciutat. Fidel és enguany l’Alferes Moro amb la Filà Chano, el seu càrrec està recolzat per tota la seua familia: la seua dona, els seus fills, el seu pare, els seus cosins, etc. I per gran part dels seus amics. Per a ell està sent una experiència molt bonica, inclús després d’haver viscut una Esquadra de Negres: “He d’agrair al primer tro , a tota la junta i a tota la filà el suport que està donant-me i que seguirà donant-me en festes. El càrrec tu soles és molt trist, el bonic és estar rodejat de gent”.

foto alferes moro 2016

Lo més bonic és tota la preparació que porta el càrrec”

Introducció en el món fester

Fidel és fester des de naixement. Explica que com son pare era de la Filà Chano, només nàixer ell, el varen apuntar, la primera vegada que va eixir tindria mesos: “I des d’aleshores, menys un any que per motius laborals no vaig poder estar, durant els 47 anys que tinc, he eixit any rere any encara que mai he viscut en Alcoi”, afirma orgullós. De menut vivia en Madrid amb els seus pares, però la devoció per la festa els feia tornar cada abril per recórrer els carrers de la ciutat el dia de l’Entrà. Als 18 anys se’n va anar a Anglaterra a estudiar, fet que tampoc li va impedir gaudir de la trilogia cada any.

La gran noticia

En el 2012 vaig fer l’ Esquadra del Mig però no tenia pensat eixir d’Alferes, son pare en canvi, que serà el Capità Moro en 2017 fa 14 anys que sabia que anava a ser-ho. Conta que l’any 2010, el fill d’un bon amic, Jordi Sou, va ser presentat amb el seu propi fill per a Sant Jordiet: “Va eixir el seu fill i durant la presentació de càrrecs comentava amb la meua dona lo bonic que era tot l’acte, les fotos, els ‘speech’ i vam comentar que seria bonic ser un càrrec sols per moments com aquell”, explica. “Després va manar a sopar i vam començar a comentar i la broma, la broma, finalment mon pare va presentar la meua candidatura a la junta. No va haver que votar, vaig ser l’únic que es va presentar”. La Filà va acceptar de seguida este repte.

Fidel reconeix que ara comença a estar un poc nerviós per les coses que encara queden per fer, encara que assegura que ja hi ha molt fet: “Tot el que he anat planificant ha eixit molt bé, però falta el remat final perquè el dia 22 estiga tot preparat”.

Cavallers i favorites

Els Cavallers són els amics de Fidel de tota la vida, a més del seus cosins, que són tots de la Filà també. En total són 12 i són un grup molt compacte, explica l’alferes. El grup està conformat per chanos, tres benimerins, un tomasí i un judío. Les dones de cadascun d’ells són les favorites de la dona de Fidel, un recolzament imprescindible per al desenvolupament del càrrec que representa i també en la vida diaria. Els fills de tots, inclosos els del propi Alferes ixen també junts: “De tots els meus amics que jo volia que isqueren, no ha fallat ningú i dels meus cosins pràcticament tampoc. És tot molt familiar i amistós”, assegura somrient.

La música

“Eixim amb ‘Voluntat de fer’. La Filà Chano porta 75 anys amb la Unió Musical Contestana, que de fet, és el membre més antic de la filà i jo he mamat les seues marxes des de ben menut”. Ells varen trauré ‘Voluntat de fer’ del mestre Vilaplana, que va ser l’antic director, i la seua dona, com a favorita, ix amb ‘Guardia jaliciana’, que també és d’ells. Els fills i els emirs ixen amb ‘No ho farem més’.

heraldica fila chanosLa heràldica

La heràldica està dissenyada per Jordi Sellés: “Volíem una cosa molt senzilla i representativa de la filà i és una estrella i una mitja lluna que està en l’escut de la filà i el nom i el càrrec”. Fidel assegura que tant la gent de la filà come ll mateixa buscaven algo senzill, pel que van arribar a rebutjar més d’una perquè era massa complicat i carregat. Finalment Sellés va donar en el clau.

El boato

Luis Vidal era l’antic cronista de l’associació, aleshores ell basant-se en el Tractat del Poeut que es va firmar en 1274. Fou un tractat que van firmar el Rei Alfonso i AlAzraq. Alfonso no el va complir i AlAzraq se’n va anar i després va tornar. “La història està basada en esta història. Jo represente l’AlAzraq jove i mon pare l’any següent será l’AlAzraq més major. Es tracta d’un boato prou guerrer”, explica. Fidel assegura que és tot un pack que va unit: “El tema pretén ser un fil conductor enguany amb l’alferecía i que seguisca l’any que ve amb la capitania de mon pare”.

El boat va a ser curt però molt musical, hi haurà cinc bandes de música. En total seran entre 500 i 600 persones. En eixir els últims Fidel argumenta que ha sigut més complicat que la gent s’apuntara al boato, a més de per les qüestions econòmiques, el que ha fet que la idea inicial no haja pogut desenvolupar-se per falta de gent. Van acompanyats d’algún ballet, però no han preparat res extravagant.

Tratges

Tot el boato, a excepció de l’esquadra de negres junt amb l’heràldica l’ha dissenyat en quant a vestimenta Jordi Sellés. Ell també ha sigut l’encarregat de dissenyar el tratges de l’Alferes, de la Favorita, dels emirs, del boato i les tres carrosses. Mentre que l’encarregat de la confecció és Roberto Pérez Jordá. Les carrosses seran fetes per Hermanos Guerola del Real de Gandia. La línia es semblant en quant a color en tots els casos. La sorpresa està en els tratges de l’Esquadra.

Actes

alferes_moro_familia“Un acte molt bonic que vam fer va ser una visita teatralitzada el cementeri gràcies a Luis Vidal i a la seua companya”. Fidel explica que va ser molt curiós aprendre cada racó del cementeri de la mà de dos experts i de la visita teatralitzada en la qual varen participar els dos Ambaixadors, tant el Moro com el Cristià i el grup de danses del Carrascal. Van poder aprendre molt des del punt de vista artístic però també des de les llegendes. A més va ser benèfic per a ajudar a la Protectora d’Animals i Plantes d’Alcoi.

Un altre dels actes destacats va ser un assaig multitudinari familiar en la Filà i una altra cosa que destaca l’Alferes és que han inaugurat les titelles femenines del Tirisiti junt amb la Llaganya. Per a celebrar-ho és va fer un esmorzar i després es va anar a la funció del Tirisiti. En el cas de les titelles, els diners arreplegats es van destinar a Càritas.

“En quant a actes previstos, queden els interns, hi ha que assajar com ixen els emirs i rodella, que ixen amb camells, cavalls i avestrusos, i ho deixe ahí…”, riu el càrrec fester mentre explica que els actes que queden són els normals de qualsevol càrrec, l’entraeta i molts dinars i sopars de preparació. “Realment és lo més bonic, tota la preparació que porta el càrrec perquè com a més som tot amics, és un plaer compartir-ho amb ells”, afirma.

Font: Mireia Pascual./


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *