foradia cdturisme

Adrian: “tal com estan organitzades les Festes les veig prou bé”

• Eixim al carrer a parlar amb els nostres veïns i veïnes sobre els Moros i els Cristians • Sobre els aspectes que més agraden, sobre els que menys • Centrem molta de la nostra atenció en la qüestió de la participació de les dones en la Festa

Ja estan ací. Arriben les nostres Festes. I es nota en l’ambient: els músics ultimen els assaigs, els festers es fan amb els seus tratges, les filaes desborden activitat, les nits del Centre s’omplen de gent…

Des d’un punt de vista social són molts i molt importants els beneficis que les festes aporten a la societat: dies per desconnectar de la rutina, per ajuntar-se amb la família, els amics i els veïns, dies per millorar els vincles socials, per la cohesió de la ciutat. Però sobretot, dies per passar-ho bé.

Aquesta quinzena eixim al carrer a parlar amb els nostres veïns i veïnes sobre els Moros i els Cristians. Sobre els aspectes que més agraden, sobre els que menys. Centrem molta de la nostra atenció en la qüestió de la participació de les dones en la Festa, un avanç social que va materialitzant-se amb més força cada any que passa. Comencem!

poble_es_savi_adrian

Ha hagut una evolució en la participació de les dones a la Festa”

El que més m’agrada de les Festes quan jo ix és l’entrada, m’encanta eixir a l’entrada”, ens comenta Adrian, que ix en Festes des que va nàixer. “Els anys que no he eixit, el que més m’agrada és l’ambient de gent: veus a tota la gent que no has vist durant tot l’any”.

Quan li preguntem si faria alguna millora general o alguna crítica a les Festes, s’ho pensa i ens contesta: “la veritat és que jo crec que tal com estan les veig prou bé”.

Respecte a la participació de les dones, Adrian opina que “hi ha menys participació de les dones que dels homes, en les entrades, en els menjars… però perquè no paguen el full d’inscripció. Normalment el full d’inscripció és familiar i el paga l’home. De totes maneres ha hagut una evolució en la participació de les dones a la Festa, quan jo era xiquet no hi havia quasi dones participant i ara hi veus moltes més. És a dir, que a poc a poc, les dones es van integrant més”.

Arribarem a veure alguna vegada esquadres mixtes d’homes i dones? “A mi personalment les esquadres mixtes no m’agraden, crec que els tratges dels homes i les dones són incompatibles. A mi m’agrada veure esquadres completes de dones”.

Adrian considera que la fulla d’inscripció de les filaes, necessària per eixir en els actes, ja que resulta econòmicament cara, pot ser un impediment perquè molta gent puga participar de ple dret a les Festes. No obstant això, Adrian conclou dient que “paga la pena”.

Font: Rodrigo Paños./


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *