foradia subscriutegrat

Inma: “a les Festes hi ha molta discriminació”

• Eixim al carrer a parlar amb els nostres veïns i veïnes sobre els Moros i els Cristians • Sobre els aspectes que més agraden, sobre els que menys • Centrem molta de la nostra atenció en la qüestió de la participació de les dones en la Festa

Ja estan ací. Arriben les nostres Festes. I es nota en l’ambient: els músics ultimen els assaigs, els festers es fan amb els seus tratges, les filaes desborden activitat, les nits del Centre s’omplen de gent…

Des d’un punt de vista social són molts i molt importants els beneficis que les festes aporten a la societat: dies per desconnectar de la rutina, per ajuntar-se amb la família, els amics i els veïns, dies per millorar els vincles socials, per la cohesió de la ciutat. Però sobretot, dies per passar-ho bé.

Aquesta quinzena eixim al carrer a parlar amb els nostres veïns i veïnes sobre els Moros i els Cristians. Sobre els aspectes que més agraden, sobre els que menys. Centrem molta de la nostra atenció en la qüestió de la participació de les dones en la Festa, un avanç social que va materialitzant-se amb més força cada any que passa. Comencem!

poble_es_savi_inma

Hauries de veure a les meues nétes fent de cap d’esquadra

Inma no és festera, però tots els seus fills i néts sí, ixen en les filaes Cides i Domingo Miques, “a casa tenim Moros i Cristians. Ens confessa que li agraden tots els components de la festa: música, tratges, entrades, ambient… “Però principalment els balls. Encara que jo mai eixiria”.

Inma pensa que en general no n’hi ha tanta participació de les dones com caldria: “no les deixen, perquè hi ha molta gent dins que no està per la labor, encara que pareix que cada vegada hi ha més participació, per exemple l’any passat en la Diana. I va tindre molt d’èxit. Les xiques ho van fer molt bé. Això que diuen que les xiques no ho fan bé no és veritat, perquè hi ha homes que tampoc ho fan bé. Hauria de ser tot igual, paritari per a tots. Perquè encara hi ha molta discriminació”.

Perquè no poden haver-hi esquadres mixtes d’homes i dones a la mateixa vegada? Perquè no una dona de cap d’esquadra? Hauries de veure a les meues nétes fent de cab d’esquadra”, comenta Inma amb orgull i honestedat. “El rigor històric tampoc està molt clar, els que no volen s’agafen ahí però no n’hi ha raons”.

Hi ha crítiques que assenyalen a molts festers per eixir als actes massa bufats. Què penses al respecte, Inma? “Sí, però qui es passa amb l’alcohol quan té un acte és multat. Ara, fora de la Festa quan no n’hi ha acte és normal. En quines Festes no es beu?”.


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *