foradia cdturisme

Saoro Balaguer parla de la vida a Turballos

• Turballos té orígens preislàmics i ha patit diferents episodis de despoblament • El Pare Vicent fa 40 anys es va traslladar a la població on va refer les cases i l’església • Turballos és un lloc on es pot viure d'una manera alternativa a la societat actual

Saoro Balaguer és una persona propera i senzilla, treballa en l’obra, en una empresa de construcció. Es caracteritza per la seua amabilitat i per estar molt bolcat amb el seu poble, Turballos, on viu des de fa 35 anys.

Saoro és un home somrient que conta amb passió la vida que porta en un poble pacífic i ecològic. Viuen com antigament, Saoro no té correu electrònic, per a comunicar-se amb ell cal fer-ho via telefònica. Ja fa sis anys que és l’alcalde pedani de Turballos. Els veïns el varen elegir perquè van considerar que era el més apropiat per desenvolupar un càrrec, ja que és una de les cinc persones que viu allí tot l’any.

saoro_balaguer_turballos

 • Parlar de Turballos és parlar de forma inevitable del Pare Vicent.

Sí. Turballos és un poble on vivien moltes famílies de Muro. Quan van arribar Pilar i el Pare Vicent va ser quan el poble realment va ser reconstruït. Van agarrar les cases velles o que estaven derruïdes i les van fer noves. Per això part del poble és d’ell, si hi ha 17 cases, igual 10 són d’ells. Ells acullen a altres persones i permeten que visquen en les cases que han rehabilitat sense rebre benefici algun. Al contrari, més bé els costa diners perquè s’han de mantindre. El poble està molt nét perquè han fet una molt bona tasca.

 • Que ens ofereix Turballos?

És un poble molt guapet que compta a varies fonts naturals, que encara trauen aigua, malgrat la sequia que hi ha. Està rodejat de muntanyes i hi ha molt poc moviment de vehicles, és un lloc molt tranquil. També tenim una església preromànica i un paratge excepcional que permet fer senderisme o bicicleta. La gent que hi ha és molt agradable. Té l’avantatge d’estar prop de pobles més grans com Muro o Alcoi per a qualsevol cosa que pugues necessitar però en la tranquil·litat d’un poble xicotet.

 • És cert que el mode de vida es basa en la pau, en la solidaritat i en l’autoabastiment?

Sí. Ells s’ho fan tot ells, es fan la llet, tenen animals, olives per a fer oli, etc. Ara viuen un poc més al dia perquè tenen llum, aigua potable i vehicle. Però en tot lo que poden porten una vida com abans. Abans hi havia una escola i tot i no fa tant, estem parlant de fa 30 anys possiblement. La llavor de Vicent i Pilar és inigualable, ells han ajudat a persones amb problemes de tot tipus, de drogaddicció, per exemple.

La llavor de Vicent i Pilar és inigualable, ells han ajudat a persones amb problemes de tot tipus”

 • Com són els veïns?

Són gent de la zona, de poblacions properes, d’Alcoi, de Cela, etc que passen quasi tot l’estiu allí, llevat d’alguna família que viu de seguit. Són molt bona gent i són gent jove que tenen xiquets, lo qual dona molta vitalitat al poble i permet que no vaja fent-se vell i vaja desapareixent. Al ser un poble que està tan prop de tot és complicat que passe com en L’Orxa o Beniarrés, que a poc a poc aniran desapareixent.

 • Com ha sigut la seua vida allí?

Massa fàcil perquè ho has tingut tot a la porta de casa. Tinc els bancals prop, m’agrada caçar i el terreny m’ho ha permés, m’agraden els animals i en tinc molts i això si no és en el camp no es pot tindre. També tens la llibertat de tindre sempre la porta oberta i estar en el carrer, això en una ciutat gran no ho tens. Amb els veïns hi ha una relació quasi familiar, hi ha molt bon contacte.

 • foto turballos 1Peculiaritats o fets que destacar.

Les festes que són en setembre en honor a San Francesc de Paola en les que preparem unes danses i un berenar popular. Ara també des de que sóc alcalde ja fa uns anys que celebrem la vesprada del dissabte Moros i Cristians i eixim els amics. També celebrem la festa d’intercanvi de llavors per a que els cultius no siguen sempre de la mateixa zona, en la qual la gent que viu del camp es reuneix per a intercanviar llavors, olis, etc.

 • Perspectives de futur.

No volem créixer ni atraure turisme sinó Turballos perdria tota la seua essència. No ens interessa fer tanta demanda. A més no és un poble que puga créixer molt perquè ja té l’espai delimitat, no podria ampliar-se molt més allà de 10.000 metres. El que si que estem intentant és que l’Ajuntament de Muro es quede una casa que tenim que està en ruïnes per fer una biblioteca i un forn a més d’un espai tipus albergue. Els veïns es comprometen a rehabilitar-la sempre que Muro es fera responsable del solar. També tenim pendent reparar la Bassa de Turballos i rescatar l’antic llavador.

Història

Turballos té orígens preislàmics i ha patit diferents episodis de despoblament, va estar deshabitada al segle XX però el Pare Vicent fa 40 anys es va traslladar a la població on va refer les cases i l’església preromànica i va crear amb alguns matrimonis una comunitat pacifista, ecologista, en valencià i autosuficient. El Pare Vicent va introduir la mateixa filosofia que Gandhi. El Pare Vicent volia crear un lloc on es poguera viure d’una manera alternativa a la societat actual.

 • Habitants: 5 a l’hivern i 20 a l’estiu.
 • Nº de cases: 17 més l’església.
 • Localització: Turballos està situat a la serrania d’Alcoi limita amb Muro pel nord i l’oest, amb Gaianes limita per l’est i amb Cela de Nunyes pel sud.
Font: Mireia Pascual./


Una resposta de Saoro Balaguer parla de la vida a Turballos

 1. Reme ha dit:

  Hola,
  Vaig estar el diumenge enTurballos i me va enamorar el poble i la seua gent. La dansà, l’intercanvi de llavors, la seua església, les seues cases… un ambient meravellós on es respirava Pau i tranquil•litat.
  Sens dubte tornarem.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *