Quan consumir pot ser un acte de reivindicació política
Este article no pretén descobrir les Amèriques, el que vaig a comentar ja ho sabem tots, i de sobra (...) la brossa, que acaba sent amuntonada en països del Tercer Món embrutant els seus rius (...) Si tots i totes férem una compra conscient intentant evitar els productes de les grans multinacionals, aliments processats
Este article no pretén descobrir les Amèriques, el que vaig a comentar ja ho sabem tots, i de sobra, el creixent poder tècnic, sumat al potencial energètic disponible i a la ideologia del sobre consum han promogut un model de producció i de consum ambientalment i socialment insostenible. No apareix en les etiquetes ni es difon de cap altre mode eixa informació, però la major part dels productes que trobem en els estants del supermercat han deixat impactes negatius socials i ambientals al llarg de tota la cadena de producció, per no parlar de les conseqüències dels rebutjos, de la brossa, que acaba sent amuntonada en països del Tercer Món embrutant els seus rius i emmalaltint a la població local. El transport és una de les claus per entendre el problema ja que la major part del que consumim es transporta, per vaixell o per terra, d’una punta a una altra del planeta: són els cridats “productes quilomètrics”. I val la pena? Clar! Així es maximitzen els beneficis perquè es deslocalitza la producció cap als llocs amb mà d’obra més barata. Però, en termes col·lectius, no és el sistema més eficient, sinó tot al contrari, beneficia a les empreses però no a la societat.
la major part dels productes que trobem en els estants del supermercat han deixat impactes negatius socials i ambientals al llarg de tota la cadena de producció
Científics i tècnics porten temps advertint que podem estar molt prop del punt de no retorn de la insostenibilitat. I no em referisc al canvi climàtic o a la pèrdua de biodiversitat sinó al col·lapse civilitzatori que és ja inevitable. No hi haurà suficient energia com per a mantindre una organització sociopolítica basada en el creixement continu, hem de canviar el sistema a les bones o ho viurem a les roïnes.
Acabaràs de llegir este article, t’indignaràs, però una volta al ‘súper’ la indiferència tornarà al teu ésser i continuaràs amb la teua rutina… o no?
I com podem, nosaltres, xicotets consumidors fer canviar a les grans corporacions d’esta manera de treballar? Vivim inundats de publicitat i de productes de tot tipus a l’abast de la nostra mà. La resposta es tan ximple com difícil per a portar endavant: elegir be en la nostra compra diària. Si tots i totes férem una compra conscient intentant evitar els productes de les grans multinacionals, aliments processats de països llunyans, els que porten massa envoltori, reaprofitant alguns… les empreses estarien obligades a canviar. Però posar-se tots d’acord es força complicat i la rutina molt poderosa. Acabaràs de llegir este article, t’indignaràs, però una volta al ‘súper’ la indiferència tornarà al teu ésser i continuaràs amb la teua rutina… o no?
Comenta i participa-hi