foradia subscriutegrat

Recuperació de filmacions realitzades en els anys 50 d’Alcoi

L’arxiu municipal d'Alcoi amb la Filmoteca Valenciana han recuperat una sèrie de gravacions dels anys 50, propietat de José Luis Bordera • Alcoi dels anys 50, gravacions de 'els canalons' i tres curtmetratges de cinema • "Sin salida", va guanyar una medalla al certamen regional de cine amateur celebrat a Múrcia en 1956

A mitjans de la dècada de 1950, un grup d’alcoians aficionats al cinema amateur, sota la direcció tècnica d’Enrique Llorens, fundador Cinefoto Llorens, coneguda empresa local, van rodar algunes pel·lícules de cinema en diversos formats al seu abast, com els 8 mm i els 9’5 mm.  S’han rescatat gravacions sobre els Canalons i tres curtmetratges de cinema protagonitzats, entre altres, per José Luis Bordera i dirigits per Enrique Llorens: “Justicia divina” (1954), “El maletín” (1955) i “Aventura sin fin” (1957).

filmacions alcoiEntre 1954 i 1957 aquest grup va filmar uns quants curtmetratges, amb una gran acollida del públic local i un ressò en els festivals nacionals de cinema “amateur” de l’època, com ara el curtmetratge Sin salida”, que va guanyar una medalla al certamen regional de cine amateur celebrat a Múrcia en 1956. Uns èxits que motivaren la filmació d’un llargmetratge de cine policíac, “El caso Emerk”, dirigit per Enrique Llorens i amb un nombrós grup d’actors d’Alcoi.

Un arxiu municipal que en els últims anys ha dut endavant un intens programa de recuperació d’arxius d’entitats i persones, que ha permès la incorporació de nombrós material documental i bibliogràfic de persones i entitats d’Alcoi. El patrimoni cultural alcoià va en augment, gràcies a la tasca de l’arxiu municipal, que en aquest cas ha comptat amb la col·laboració de la Filmoteca Valenciana.

El regidor de Cultura, Raül Llopis ha destacat que “la nostra ciutat és bressol d’artistes en moltes disciplines, com la pintura, escultura, arquitectura, la música i també del setè art, el cinema”.

CURTMETRATGES RECUPERATS

«Justicia divina», va ser rodat en 1954, en format de 8 mm en blanc i negre i sense so, i dura uns 8 minuts. Hi apareixen, entre altres, José Luis Bordera i Francisco Ponsoda, filmats per Enrique Llorens. Està ambientat als carrers d’Alcoi, especialment als carrers Sant Tomàs, Pont de Sant Jordi i Estació del Nord.

«El maletín», va ser rodat l’any 1955, en format de 9’5 mm i amb una durada aproximada de 16 minuts. Hi apareixen, entre altres, José Luis Bordera, Enrique Llorens i Francisco Ponsoda, i està ambientat quasi íntegrament en l’Estació del Nord.

«Aventura sin fin», va ser rodat l’any 1957, en format de 8 mm i una durada d’uns 15 minuts. Hi apareixen: José Luis Bordera, el seu germà Jaume Bordera i Enrique Llorens. Filmat en interiors (segurament en una casa del carrer Sant Tomàs), hi apareix breument imatges de l’antic Institut de Secundària quan estava al Viaducte (després Escola Industrial i ara EPA Oròsia Silvestre) i la Plaça d’Espanya.

 

Font: Redacció./


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *