lasarga ajualcoipresuparticipa

Centre Públic Orosia Silvestre: formació d’adults

El Centre Públic de Formació Permanent d’Adults (FPA) d’Alcoi Orosia Silvestre, té com a objectiu oferir solucions a les necessitats educatives, culturals i formatives de la societat alcoiana. Es conten per milers els alumnes que han passat per les seues aules. Anem a aprofundir un poc en ell.

orosiasilvestre1

Aprendre coses noves és una necessitat humana, igual que gaudir. Què millor que aprendre gaudint?”.

L’educació i la cultura són dos àmbits fonamentals en les persones i en les societats. En les persones, no a soles afavoreixen oportunitats de promoció social, també enriqueixen l’esperit de l’ésser humà. En les societats, com més entès està el coneixement general, més profunds són els avanços socials, tecnològics, productius, humans…

Història i actualitat de l’Orosia Silvestre

Durant els anys 80’ el servei que oferia el Centre es limitava a l’alfabetització i els estudis pertinents al graduat escolar tradicional. Però tal com l’educació ha anat avançant en la nostra societat, el Centre ha anat adaptant-se a les noves   necessitats educatives dels veïns d’Alcoi.

L’any 2000 es va ampliar l’oferta educativa i formativa: es van implantar els estudis del graduat de secundària,       accés a mòduls mitjans i superiors, així com l’accés a la universitat pels majors de 25 anys. En poc temps, la demanda d’estudiants va passar de 500 a més de 1.000 (per aquest motiu, per l’augment d’alumnes, es van traslladar del carrer Sant Nicolau a l’Escola Politècnica, antic hospital Suec Noruec).

En l’actualitat els 10 professors de la plantilla imparteixen no a sols estudis referents a titulacions oficials (incloent-hi idiomes com el francés, l’anglés i el valencià), també cultura general i informàtica.

A més, les associacions d’alumnes, que conten ja amb 8 professors, organitzen diversos tallers d’oci cultural per  omplir les necessitats de la població alcoiana a preus assequibles, quasi simbòlics. Tall i confecció, pilates, pintura, cinema, teatre, ball, zumba i visites culturals, són algunes de les activitats que ens ofereixen.

 Un ampli ventall d’ofertes educatives i culturals

L’Orosia Silvestre, actualment, ofereix un ampli ventall d’ofertes formatives, educatives i culturals a l’abast de qualsevol persona adulta. A banda de les persones que tenen la necessitat de traure un   títol i de renovar-se amb la formació per qüestions laborals, l’oferta s’amplia a la gent que assisteix simplement per actualitzar per gust els seus coneixements o per vocació d’aprenentatge.

Els cursos d’informàtica són uns dels que més demanda sol·liciten. Vivim la societat de la informació, on les noves tecnologies formen part de la nostra vida.  Saber fer ús d’elles ens obri les portes a la comunicació sense limitacions espacials (connexió instantània Alcoi-Xàtiva-Singapur, per exemple) i al coneixement i la saviesa col·lectiva inserta dins d’eixe món virtual que anomenem internet (des de les receptes de cuina més curioses fins a la història del nostre univers, passant per imatges i informació dels llocs més interessants de la Terra).

L’aprenentatge d’idiomes, a banda d’elevar les nostres capacitats professionals i possibilitats comunicatives a altres cultures, està demostrat científicament que potència les facultats mentals: aprendre noves formes sintàctiques i noves      paraules crea noves connexions neuronals que fan augmentar la creativitat, la memòria, la intel·ligència…

La cultura general ens permet conéixer i interpretar el complex món en el qual vivim: aprendre la història de les nostres societats, comparar les diferents cultures del món, conéixer el funcionament de l’economia, descobrir la màgia de les matemàtiques, la física i la química, beure del coneixement que van elaborar poetes, filòsofs, pensadors, científics al llarg de la nostra història…

Els tallers d’oci cultural ens donen l’oportunitat de destinar les nostres energies en activitats que ens fan créixer personalment i culturalment. Aprendre coses noves és una necessitat humana, igual que gaudir ¿Què millor que aprendre gaudint?

Altre dels serveis que ens ofereix el Centre està relacionat amb l’orientació professional i laboral: treballen conjuntament amb la resta d’institucions educatives d’Alcoi per tal de donar a conéixer els cursos, les activitats i estudis que es realitzen i adaptar, en la mesura del que es puga, a les necessitats dels alumnes.

L’Orosia Silvestre té com a objectiu oferir solucions a les necessitats educatives, culturals i formatives de la societat alcoiana”

 Aprofitar i estimular l’educació pública

La nostra societat evoluciona i es desenvolupa a velocitats vertiginoses. Per adaptar-se a ella les necessitats educatives i formatives són, any rere any, més elevades. Per això, és molt positiu aprofitar les oportunitats que ens ofereix un  servei públic de les característiques de la FPA Orosia Silvestre.

Un servei públic no té ànim de lucre econòmic, per això no comporta costos  econòmics als usuaris, es finança dels diners que aportem entre tots (tots els que no tributem en paradisos fiscals, evidentment) en concepte d’impostos. El que busca és augmentar la qualitat de vida i el desenvolupament social general.

Aquest centre formatiu, afortunadament no s’ha vist repercutit per les retallades que s’han realitzat durant els últims anys a diversos serveis públics (exceptuant les ajudes econòmiques que es destinaven a les associacions d’alumnes per invertir en la impartició de tallers d’oci cultural).

No obstant això, les necessitats formatives i educatives, com ja hem comentat, avancen molt ràpidament. I, en aquest sentit, cal destinar recursos per a adaptar-les a la societat. Els serveis públics educatius contribueixen a desenvolupar les nostres facultats individuals i socials. Si volem una societat saludable, aquesta ha d’estar formada per individus saludables, i la millor manera de garantir aquests factors és mitjançant l’educació i la cultura pública.

Font: Rodrigo Paños./


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *