foradia subscriutegrat

Regeneració democràtica: rendir comptes i escoltar a la gent

• La Senadora alcoiana Vicenta Jiménez va deixar clar que, com que no tenim la força suficient al Congrés i al Senat • Opulència, luxe, abundància, sumptuositat, i ineficàcia a l’hora de construir una societat més justa • Vicenta està centrant el seu treball a estudiar i arreplegar les demandes i necessitats dels col·lectius

podemos-viceta-jmenez-senat

La democràcia que tenim és de baixa intensitat, ho afirmen els politòlegs, i la ciutadania ho patim en les nostres carns. Per a pujar la intensitat de la nostra democràcia cal regenerar les institucions i la Constitució: cal que la ciutadania tinga mecanismes de control sobre els polítics, que són treballadors públics al nostre servei, calen mecanismes que garantisquen la transparència, l’eficàcia i la justícia. Però per a aconseguir aquestes eines cal una majoria política amb voluntat de construir-les.

Ara mateix, amb una notable absència de mecanismes d’aquest tipus, el bon fer o mal fer de la política depén de la voluntat dels càrrecs públics. I com sabem, abunden els casos negatius: evoquem per un moment a Rita Barberà, per donar un exemple de tants.

Però també hi ha casos esperançadors. En Unidos Podemos s’ha adoptat per norma una ètica de càrrec públic que implica, entre altres compromisos, una rendició de comptes periòdica als ciutadans.

Els càrrecs de Podem som els vostres ulls i la vostra boca a les institucions, en el meu cas al Senat

En aquest context s’emmarca l’acte públic que va protagonitzar la Senadora alcoiana, Vicenta Jiménez, aquesta setmana a la seu de Podem Alcoi. “Els càrrecs de Podem som els vostres ulls i la vostra boca a les institucions, en el meu cas al Senat”, així és com va començar la seua exposició.

Ai, ai, ai, el Senat… Opulència, luxe, abundància, sumptuositat, i sobretot (en el millor dels casos) ineficàcia a l’hora de construir una societat més justa (que és en el que consisteix, hauria de consistir, la política). Molta gent té clar que, tal com funciona ara mateix, és una institució que cal eliminar. Però per a eliminar-la es necessita una majoria política amb voluntat de fer-ho, tant al Congrés com al Senat.

Mentrestant, “què fem?” es pregunta Vicenta Jiménez, renunciar a la Cambra i que la utilitzen el PP i el PSOE com han fet fins ara? “No, cal aprofitar els càrrecs per a fer tot el que es puga fer per millorar la vida de la gent i les demandes dels territoris, eixa és la filosofia de Unidos Podemos”.

Vicenta va deixar clar que, com que “no tenim” la força suficient al Congrés i al Senat (recordem que Unidos Podemos té 71 Diputats i 23 Senadors), poques de les propostes es duran a terme. Però sí que es pot fer soroll, es pot fiscalitzar perquè no es facen males pràctiques, es pot donar exemple, es pot articular a la societat, es pot fer arribar a la institució les necessitats de la gent i dels territoris.

A banda de les tasques institucionals que corresponen a les dues comissions de les quals forma part (Industria, Energia i Turisme, de Peticions i de les Comunitats Autònomes), Vicenta està centrant el seu treball a estudiar i arreplegar les demandes i necessitats dels col·lectius i dels territoris per a fer-les sentir al Senat. Perquè “Unidos Podemos ha de ser la ferramenta de la gent”.

Per finalitzar l’acte, un torn de paraula obert perquè els presents expressen el que vulguen. Una pràctica democràticament molt saludable que haurien d’aplicar en tots els partits. Ja voldríem molts tindre l’oportunitat de dir-li en un acte públic, amb educació però amb contundència, quatre coses a més d’un polític.

podemos-senat

Com a conclusió, la Senadora va publicar aquestes paraules després de l’acte al seu Facebook: “dibuixant el futur, un futur que passa per teixir i créixer. La regeneració de la democràcia passa necessàriament per la participació activa de la gent. Molt de camí per davant. Afortunada i agraïda d’estar rodejada de tan bona gent”.

Font: Rodrigo Paños./


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *