foradia mediambient

Raül Llopis ens comenta tota l’actualitat cultural d’Alcoi

• L’estat actual de la cultura d'Alcoi és formidable • Volem fer propostes que arriben a tots els públics • No deu quedar-se ningú sense poder accedir a la cultura

raul-llopis

Raül Llopis ha estat de sempre vinculat amb el món de la cultura, la festa i les agrupacions juvenils alcoianes. Professionalment ha reballat com a comercial i agent de segurs. Actualment és Regidor de Cultura, Festes, Promoció lingüística i Seguretat.

  • Bon dia Raül, abans que res m’agradaria preguntar-te sobre com valores en general l’actualitat de la cultura alcoiana.

L’estat actual de la cultura és formidable. Hi ha gent que s’empenya en dir que hi ha males programacions i que no són adients a una programació com la d’Alcoi. Hem de tindre en compte que una programació de soles 3 mesos del Teatre Principal pot tindre 43 funcions diferents. A més tenim altres disponibilitats i accions en la pròpia ciutat que organitzen les associacions socioculturals en diferents espais com el Centre Cultural, el Ovidi Montllor, espais a l’aire lliure… Hi ha moltes propostes.

En Alcoi hi ha una sobresaturació cultural, diria jo. I que la gent hi ha voltes que no sap on anar. Crec que la nostra cultura està passant per una època molt dolça.

  • No penses que la programació cultural de vegades pot quedar fora de l’abast econòmic d’alguns sectors jóvens, aturats i gent que té treballs més o menys precaris?

Nosaltres estem treballant sobre preus molt, molt baixos, en comparació amb altres ciutats com Alacant o València estem parlant de la meitat. A banda d’això, nosaltres estem oberts a qualsevol plantejament que els ciutadans vulguen fer-nos. De fet existeix el club de l’espectador, hem habilitat també una línia per a poder traure les entrades més prompte per tal que hi haja un benefici econòmic.

no deu quedar-se ningú sense poder accedir a la cultura”

I, com comente, jo estic obert a escoltar a qualsevol ciutadà, ací no deu quedar-se ningú sense poder accedir a la cultura. I per tant, si hi ha algú que no puga accedir, tant jo com la regidoria de Cultura estem per a escoltar-li. I si hem de regalar algunes entrades en un moment donat les regalaríem. Però cal tindre en compte que el gratuït no és la millor forma de treballar, al final tot es té que valorar.

  • Com s’està promocionant la cultura des de la regidoria?

No hem volgut trencat amb tot el que s’ha estat fent en l’anterior regidoria, la de Paco Agulló, la seua gestió crec que estava bé. Però sí que calia crear altres sinergies de col·laboració, omplir buits que no estaven fent-se, buscar nous projectes. Vam començar a treballar sinergies, per exemple, entre entitats musicals i els cicles expositius (Llotja, Casa de la Cultura i Ovidi Montllor). Hem promocionat la Mostra de Teatre Infantil entre la regidoria de Cultura i la d’Educació. Hem treballat molt les activitats de participació: festes de barri, l’acte del 9 d’Octubre. Al final el que estem fent és potenciar tots els actes menors que podien fer-se més grans.

I, a banda d’això, hem treballat perquè la programació dels dos teatres arribe a tots els públics, jóvens i majors. Altre exemple és la consolidació de l’Escola de Teatre del Principal: ara li hem donat una nova seu, el Cervantes Jove.

  • En què consisteix el Consell de Cultura que esteu creant?

Estem treballant en ell. Hi ha referents en Alcoi: en els anys 80’ ja es va crear un Consell de Cultura però no va ser fructífer. Ara mateixa tot es vol fer molt participatiu. Nosaltres estem convençuts de la participació però hem de tindre en compte que cal combinar la participació amb la forma de funcionar del Centre de Cultura, que és d’on naix la programació, i del seu equip. El Consell de Cultura té que ser un consell de savis que ens puguen aportar noves pràctiques i escoltar a la ciutadania el que vol fer, però cal ser conscients que tot el que diga la ciutadania no es podrà dur a terme. Entenem el Consell com un òrgan que pot aconsellar i assessorar, i en certs moments ser un puntal en certes decisions, que no seran totes vinculants.

  • Què esteu preparant per a celebrar el 9 d’Octubre?

Jo m’atreviria a dir que serà el 9 d’Octubre més gran i participatiu de tots els que s’han fet en tota la història de la democràcia. Hem proposat una sèrie d’activitats que es duran a terme al carrer: la fira del llibre i els productes tradicionals de la Glorieta, totes les activitats que les associacions socioculturals han preparat. Però a banda d’això hem tocat altres temes que encara no s’havien tocat i que pensem que responen a la idiosincràsia valenciana, per exemple: un partit de pilota valenciana; un correfoc, que és una festa de carrer molt participativa.

Volem fer propostes que arriben a tots els públics”

I després hem preparat una gala del 9 d’Octubre en el Teatre Calderon, tindrem una presentadora de tots coneguda, un geni de la comunicació, Amalia Garrigós. La lectura del manifest, llegit per Jordi Raül Verdú, també de sobra conegut per tots. Ruben Fresneda, un jove artista que està fent moltes propostes i està pegant molt fort, ha generat el cartell i la imatge corporativa. I a banda d’açò hem proposat els premis, premis que reconeguen a les persones i entitats que han fet alguna cosa per les tradicions i la llengua valenciana, que es donaran a les Associacions de Veïns i a Joan Valls.

raul-llopis

  • D’això volia parlar també, heu decidit dedicar l’any 2017 al poeta i escriptor alcoià Joan Valls.

Ha sigut una proposta meua. Des que jo comence a incorporar-me a la regidoria comence a reunir-me amb diverses entitats socioculturals de la nostra ciutat, i comence a comentar-les sobre l’efemèride que és Joan Valls i l’aniversari del seu naixement. Nosaltres volíem dos vessants: per una banda volem promocionar la seua obra en català, que són 21 llibres, i assumir la seua edició. Com es tracta d’una quantia molt elevada de diners, ens hem compromés a col·laborar amb diferents entitats i associacions.

Per altra banda, la meua intenció sempre ha sigut crear una comissió entre els diferents col·lectius de la ciutat que tinguen lligam amb la figura del poeta perquè cadascú puga proposar actes o activitats. Per exemple, ara l’Associació de Sant Jordi proposa recuperar un dels seus sainets. Sabem que Joan Valls era membre de la Música Nova, i per tant la Música Nova vol fer composicions entorn d’ell…

  • Per últim, Raül, quins projectes futurs teniu pensats des de la regidoria de Cultura?

Tornem a tindre una línia de contacte amb els jóvens, com per exemple el concert de Manel que hem programat per a gener. A banda d’això volem engegar un projecte des de la regidoria de Joventut per fer partícips a tots els grups i col·lectius de la música, dansa i cultura més juvenils per tal que facen coses. Volem continuar amb totes les línies de treball amb totes les associacions socioculturals, escoltar totes les seues propostes.

tornem a tindre una línia de contacte amb els jóvens”

Volem fer propostes que arriben a tots els públics. En teatre seguirem treballant amb la Mostra, que l’any passat va ser un èxit, referent d’art escènics en tota la Comunitat. Després continuar treballant amb totes les efemèrides que tenim, que són moltes, Gonzalo Barrachina, Joan Valls, es commemoren 100 anys també de l’himne de festes… La nostra idea és acabar l’any amb el Consell de Cultura… Són moltes les propostes d’amunt de la taula i molt el treball que cal dur a terme.

 

 

 

Font: Rodrigo Paños./


museus alcoi

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *