foradia pressupostparticipatiualcoi

Alcohol i cànnabis són les drogues més consumides a Alcoi

• Les jornades de voluntariat i addiccions organitzades pel GARA reuneixen a més d’un centenar de persones • Els participans van parlar de la situació de consum de l'alcohol per part dels alcoians

gara-adiccions

Les Jornades de voluntariat i addiccions organitzades el passat cap de setmana pel Grup d’Alcohòlics Rehabilitats d’Alcoi, GARA, va comptar amb participants de distints punt d’Espanya, a més de la col·laboració dels distints recursos de la ciutat que treballen amb l’abús i l’addicció.

A la primera de les taules va assistir la Unitat d’Alcohologia, encarregada a la ciutat d’atendre a les demandes per abús d’alcohol, tabac i addiccions comportamentals com potser la ludopatia. El seu coordinador, Natxo Calvo, va assegurar veure’s molt preocupat per la normalització de l’alcohol a la ciutat i per la fàcil accessibilitat, així com la baixa percepció de risc per part de la societat i dels propis joves.

va assegurar veure’s molt preocupat per la normalització de l’alcohol a la ciutat i per la fàcil accessibilitat”

També va estar present la Unitat de Conductes Addictives amb la presència de la seua psicòloga Ana Barrachina, qui va explicar l’alta demanda per problemes derivats per consum de cànnabis, que cada vegada tenen lloc a edats més primerenques, el que preocupa molt als professionals. Per darrere de les atencions de cànnabis se situen les atencions per consum de cocaïna i la cada vegada més present comorbiditat psiquiàtrica (presència del consum d’una substància que conviu amb un trastorn mental).

Tot seguit la Unitat de Prevenció Comunitària de Conductes Addictives va esmentar els programes preventius que duen a terme als centres escolars i a les famílies de la ciutat. Entre ells destaca el programa Salud, que el demanen el 90% del col·legis de la ciutat i que es basa en el treball de valors i models a través del cinema.

jornades-gara-adiccions

La regidora Maria Baca i el metge Paco Pascual./

A més d’Emotius, una iniciativa que s’està realitzant per part dels tècnics del GARA basat en el treball de la intel·ligència emocional per previndre conductes disruptives i addictives i que s’està aplicant ja a gran part dels centres escolar d’Alcoi, Cocentaina, Beniarrés, Benilloba i Planes.

La fundació AEPA va esmentar també la necessitat de treballar en conjunt per ajudar a les persones amb problemes d’addicció i va explicar la llavor que realitzen al seu centre de dia. I per últim va ser el torn de la Fundación Noray Proyecto Hombre, que està aplicant a Alcoi el programa FARO, dirigit a joves que ja han tingut un primer contacte amb el consum de substàncies.

Nicolás Condes, va destacar que fins un 78% dels joves que atenen són per abús de cànnabis, un consum que es fa de forma diària en el 50% dels casos, de 2 a 6 dies de la setmana en el 21’42% dels joves i de 2 a 3 dies per setmana en el 28’58% de les persones. També va destacar que un 11% dels joves presentaven abusos a noves tecnologies i que l’alcohol i el tabac estava present en un 75% dels casos.

11% dels joves presentaven abusos a noves tecnologies i que l’alcohol i el tabac estava present en un 75% dels casos

La segona taula va ser per donar protagonisme a alguns dels moviments juvenils basats en el voluntariat com són els Juniors Flor de Neu i el Centre Juvenil Pinardi. Ells van donar testimoni de com funciona el seu voluntariat i com fan per a ensenyar als joves fets tan importants com els valors. A més es va comptar amb la invitación especial de AECC qui ens va cedir la sede per a la realització d’aquestes jornades.

La tercera i última taula va estar protagonitzada per les associacions que treballen per ajudar a persones addictes en rehabilitació. Van acudir associacions de Tomelloso, Murcia, Torrent i Cocentaina a més de la presencia com a públic de l’associació de Meliana i Elx. Els voluntaris d’AMAS (Murcia) y ASORA (Tomelloso) es van quedar a dormir i van poder realitzar una excursió el diumenge de matí a la Creu.

 

Font: Mireia Pascual./


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *