foradia subscriutegrat

Valors feministes per a una societat més justa

• Xerrada-debat sobre feminisme organitzada pel FEU d’Alcoi. • La professora de CIP FP Batoi d’Alcoi Ana Peris va explicar el projecte feminista que està començant a dur a terme el centre educatiu.

p1270774

El rol social que desenvolupen les dones a la nostra societat no és el mateix que el dels hòmens. I el fet és que, per desgràcia, les dones sempre ixen perdent: en la integració del món laboral, en l’acompliment de llocs de direcció, en les tasques diàries que se’ls associa per convecció (i que per cert no es valoren, ni econòmicament ni moralment, com cal), en l’esfera pública…

La pitjor prova d’aquest fet són les xifres de violència masclista que patim: entre 2004 i 2014 van ser al voltant de 700 dones assassinades a mans de les seues parelles o exparelles. En 2016 ja són 92.

Aquestes dramàtiques morts no són més que la conseqüència d’una societat altament masclista. No malintencionadament masclista, però sí culturalment. El masclisme es caracteritza per la creença que els hòmens són antropològicament superiors a les dones, i per aquest motiu són els que tenen el dret de manar, de controlar, de dominar, de decidir…

Però, afortunadament, un corrent de pensament feminista està travessant les nostres societats. Feminisme entés com un moviment que té l’objectiu de crear una cultura de la igualtat en la societat, uns valors que primen el respecte a les persones per damunt dels prejudicis i discriminacions de gènere.

Prova que aquest corrent de pensament està creixent és l’acte que va realitzar el FEU d’Alcoi (Front Estudiantil Unificat) al local de la Unesco aquesta setmana, una xerrada-debat sobre feminisme a la qual van assistir al voltant de 20 jóvens.

En l’acte, la professora del CIP FP Batoi d’Alcoi Ana Peris va explicar el projecte feminista que està començant a dur a terme el centre educatiu. Una iniciativa que té com a objectiu estimular el pensament feminista entre els alumnes i professors i, així fer créixer, sempre a partir del debat i el raonament, la cultura de la valoració i l’empoderament de les dones.

Perquè les dones no poden ser ni objectes, ni propietat de ningú, tal com implícitament ens ho representen tants productes culturals que consumim cada dia. Pel·lícules on la dona protagonista depén completament del que vulga o faça l’home del qual està enamorat. Anuncis on les dones són les que s’encarreguen de la neteja i els xiquets mentre els hòmens els que realitzen la vida social i econòmica. Cançons i videoclips on les dones són directament joguets sexuals. Sèries on s’ensenya al públic a què les dones són instruments al servei dels hòmens…

Des de xiquets ens eduquen amb distinció de gènere. Tal com es va comentar en la xerrada, els joguets dels xiquets sempre estan relacionats amb les guerres i els monstres, mentre que el de les xiquetes estan relacionats amb la criança i la neteja. Això ens marca un caràcter de gènere domesticat.

La tradició també ens fa assumir la cultura masclista. Històricament les dones no tenien drets polítics (la primera votació política femenina va ser fa ara 80 anys) i no tenien personalitat jurídica (per exemple, durant la dictadura franquista, les dones no podien tindre comptes bancaris al seu nom).

A Alcoi ho veiem molt clar: les dones no tenen els mateixos drets que els homes en les Festes de Moros i Cristians. Encara que cal dir que en els darrers anys hem avançat molt: senyal que la cultura feminista, la igualtat sense discriminació de gènere, està impregnant la societat.

Perquè, encara que el masclisme invisible està a l’ordre del dia, a poc a poc, amb petites accions com la xerrada de la Unesco i el projecte feminista del CIP FP Batoi, la societat va adquirint una mirada humana i crítica que li permet detectar els fets masclistes quotidians, rebutjar-los i superar-los.

Font: Rodrigo Paños./


participalcoi

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *