foradia subscriutegrat

Dia Internacional de les Muntanyes 2016: La Cultura de la Muntanya

• Les Cultures de la Muntanya: celebrar la diversitat i enfortir la identitat és el tema triat enguany per a celebrar el Dia Internacional de les Muntanyes • Concurs fotográfic National Geographic Cultures de Muntanya • Puja a la muntanya que més t’agrade, fes-te una foto i enviar-nos-la

Des del 2003 s’ha celebrat cada any el Dia Internacional de les Muntanyes, per a sensibilitzar sobre la importància que les muntanyes tenen per a la vida, per a destacar les oportunitats i els límits en el desenvolupament de les muntanyes i per a construir aliances que aporten canvis positius, tant per als pobles de la muntanya com per als ambients al voltant del món.

Les Cultures de la Muntanya: celebrar la diversitat i enfortir la identitat

Alcoi, és una ciutat al voltant de muntanyes. El “Dia Internacional de Les Muntanyes” els pobles de la muntanya el sentim de prop, l’11 de desembre des de la redacció de lesmuntanyes.com volem meditar sobre les noves generacions per assegurar-los el seu benestar i participar.

El concepte de patrimoni tradicional, cultura i espiritualitat està intrínsecament connectat al mitjà de vida dels pobles de les muntanyes, on sovint són els estils de vida tradicionals els que determinen la manera en què la gent viu i subsisteix. Moltes àrees muntanyenques allotgen comunitats indígenes ancestrals que posseeixen i preserven preciós coneixement, tradicions i llengües.

Les Muntanyes posseeixen un significat espiritual en la majoria de les religions: la Muntanya Olimp, La Muntanya Sinaí, Machu Picchu, la muntanya Athos, les quatre Muntanyes Sagrades del Budisme, solament per nomenar algunes. Els pobles de la muntanya han desenvolupat extraordinaris sistemes per a l’ús de la terra, riques universalment en biodiversitat i que han evolucionat durant segles gràcies a la coexistència harmoniosa d’aquestes comunitats amb el medi ambient.

Per als pobles de la muntanya, el territori, l’aigua i els boscos no són simplement recursos naturals. Seguint les petjades dels seus predecessors, les noves generacions comprenen que el seu benestar, la seua identitat i el futur dels seus fills depenen de l’administració acurada del medi ambient. La saviesa i les tècniques tradicionals són clau per a la gestió i la millorança de la capacitat de recuperació dels fràgils ecosistemes muntanyencs.

Les muntanyes són també llocs de turisme i senderes culturals. Ofereixen les més diverses possibilitats a qui vulga visitar-les: des d’esquiar fins a escalar, o visitar les esglésies de pedra a Etiòpia. Manejat en manera sostenible, el turisme de muntanya pot tenir un rol decisiu en la promoció i protecció de les cultures tradicionals així com també en la creació d’incentius per a la cura del seu ecosistema, dels seus serveis i de les seues riqueses.

Moltes àrees muntanyenques allotgen comunitats indígenes ancestrals que posseeixen i preserven preciós coneixement, tradicions i llengües.

El dia Internacional de les Muntanyes 2016 és una ocasió per a subratllar la varietat i la riquesa de les cultures de la muntanya, promoure el vast desplegament de les seues identitats, assegurar que els drets dels pobles indígenes siguen reconeguts i que les seues tradicions siguen mantingudes en el temps.

Si bé la Cultura de les Muntanyes és el tema suggerit per al 2016, els països, les comunitats i les organitzacions estan convidades a celebrar el Dia Internacional de les Muntanyes a través de l’elecció d’un tema diferent que puga ser-los encara més pertinent.

posterfinale.ai

les noves generacions comprenen que el seu benestar, la seua identitat i el futur dels seus fills depenen de l’administració acurada del medi ambient.

Història del Dia Internacional de les Muntanyes

El Dia Internacional de les Muntanyes té el seu origen en 1992, durant l’adopció del Capítol 13 del Programa 21 “Ordenació dels Sistemes Fràgils: Desenvolupament Sostenible de les Zones de Muntanya” marca una fita en la història del desenvolupament de les zones de muntanya durant la Conferència de les Nacions Unides sobre Medi ambient i Desenvolupament. El creixent interés sobre la importància de les muntanyes va portar a l’Assemblea General de l’Organització de les Nacions Unides a declarar 2002 com a Any Internacional de les Muntanyes.

En aquesta ocasió, l’Assemblea General de l’ONU va declarar l’11 de desembre “Dia Internacional de les Muntanyes”, a partir del 2003. La FAO és l’organisme coordinador per a la preparació i festeig d’aquesta commemoració (DIM) i està encarregada de dirigir la seua observança en l’àmbit mundial. L’equip de Muntanya i Ordenació de Conques hidrogràfiques del Departament Forestal és el responsable de coordinar aquest procés internacional.

Día Internacional de las Montañas 2016 

Concurs fotográfic National Geographic Cultures de Muntanya

¡Envía una foto de les cultures de muntanya en acció y podreu guanyar una suscripció d’un any a la revista National Geographic!

¿Com podeu participar en el concurs National Geographic?

A la Serra de Bèrnia homenatge a les muntanyes d’una Marina Alta afectada pel foc”

El proper 11 de desembre les muntanyes tindran la seua gran festa, i en la Serra de Bèrnia (Alacant), es celebrarà un homenatge a les muntanyes d’una Marina Alta severament afectada pel foc, i per això, ara més que mai, volem llançar un missatge d’esperança i de sensibilització en favor de les muntanyes i terres altes del món, i sota la temàtica de la FAO, “Cultures de Muntanyes”.

Per aconseguir este objectiu, hem organitzat esdeveniments DIM2016 d’alt nivell, incloent la conferència de Sebastián Álvaro i Ramón Portilla, durant 27 anys, director i càmera de l’equip d’Al Filo de lo Impossible, i que culminarà el diumenge 11, amb la pujada a Bèrnia i lectura de la Declaració DIM. Amunt mountainlovers!

 

El Gratis i lesmuntanyes.com amb el Dia Internacional de les Muntanyes #DIM2016

welovemountains les muntanyes alcoiPer a celebrar esta data ‘El Gratis’ i la web  ‘lesmuntanyes.com’, van a adherirse a questa iniciativa de FAO i a l’estat espanyol per #welovemountainsper la qual pujarem a les muntanyes del nostre voltant que més ens agraden i ens farem una fotografía amb la bandera oficial del Dia Internacional de les muntanyes per a l’ocasió, reivindicant els nostres paratges. Per publicar en Instagram.

Si vols participar, descarrega la bandera i imprimir-la, puja a la muntanya que més t’agrade, fes-te una fotografía i envia-la a ‘El Gratis’ per a publicar en la próxima edició impresa així com en aquest diari digital d’Alcoi ‘Les Muntanyes’.

Font: Redacció./


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *