Història de la Cavalcada de Reis Mags més antiga d’Espanya: El ulls d’Alcoi plens de màgia Testimonis d’il·lusions
Tot engloba i envolta este dia i és possiblement el dia de l’any més esperat pels xiquets i xiquetes (...) La Cavalcada té la peculiaritat de ser una trilogia que celebra dos actes previs, el primer el de ‘Les Pastoretes’ i el segon el ‘dia de la burreta’ (...) Un personatge anomenat el ‘Tio Piam’ parlava als xiquets per fer-los creure en els Reis Mags i la seua arribada a la ciutat

Cavalcada Any 1960. Llibre “La Cabalgata de Reyes Magos de Alcoy”, de Josep Lluís Santonja./
Cada 5 de gener els carrers d’Alcoi s’engalanen amb els millors somriures per rebre a Ses Majestats Reials. El Preventori apareix amb un rastre de llums de torxa (aquest any molt més modernitzades perquè seran de led) que és la constatació de que efectivament els Reis tenen allí instal·lat el seu campament i que la nit anterior han estat sense dormir per llegir les cartes dels nens i nenes de la ciutat. Conten sempre amb la inestimable i imprescindible ajuda dels patges reials, que són els seus ulls i han estat durant tot l’any, i sobretot en desembre, vigilant per les finestres a tots els alcoians per saber si es porten bé i dur-los o no els regals que demanen a les cartes i que depositen el dia 4 a les burretes. ¿Com no creure en la seua existència? Tot engloba i envolta este dia i és possiblement el dia de l’any més esperat pels xiquets i xiquetes.
Encara que ens semble que açò ve de sempre, no és així, la Cavalcada se celebra per primera vegada l’any 1866 i agafa caire continuista en 1885. Es a dir, que este 2017 farà 132 anys que cada gener els camells discorren pels carrers d’Alcoi sota la il·lusió gens inusitada de tots els ciutadans.
per la inestabilitat de la monarquia espanyola fa que la tradició no puga tindre continuïtat i no és fins 1885
I com sabem que la Cavalcada es va celebrar en Alcoi per primera vegada en 1866? Va ser el Diario de Alcoy (un periòdic de curta duració i únic a aquell moment en la ciutat) qui va publicar el 5 de gener d’aquell any, sota el regnat d’Isabel II, un article en que es parlava de que diversos joves aquella mateixa nit anaven a celebrar l’arribada dels Reis Mags. Amb aquesta constatació escrita podem afirmar que la d’Alcoi és la Cavalcada més antiga d’Espanya i possiblement del món. El fets històrics que ocorren en aquella època, per la inestabilitat de la monarquia espanyola fa que la tradició no puga tindre continuïtat i no és fins 1885 quan Ses Majestats Reials tornen a la ciutat d’Alcoi. Des d’aleshores a reapareixen any rere any amb una única pausa que es dona als anys de la guerra civil, del 1936 al 1939.
Els Reis Mags són una part fonamental de la cultura de la ciutat i la riquesa nadalenca que la caracteritza. Melcior, Gaspar i Baltasar són un fet cultural i popular que va cobrant major importància conforme més complexes i delicades són les circumstàncies laborals, socials i econòmiques. La desfilada va poc a poc guanyant en contingut i fent sempre referencia al moment que es viu i en el que qualsevol alcoià pot sentir-se identificat. Només cal escoltar els Bàndols Reials dels últims anys que fan referencia als regals com tauletes, mòbils, etc. i que porten petites reflexions sobre notícies d’actualitat o situacions d’altres xiquets que viuen situacions de guerra i que no tenen la sort de poder gaudir d’uns nadals com els alcoians.
I la culpa de tot aquest enorme guirigall la té ’El Panerot’, un grup de joves alcoians que buscaven intervenir en el desenvolupament local i que són els qui organitzen la Cavalcada conforme hui encara la conservem, amb les escales roges per pujar als balcons, el patges vestits de negre i roig, les torxes a la serra, l’estrela que els orienta per poder arribar a la ciutat, etc.
La Cavalcada té la peculiaritat de ser una trilogia que celebra dos actes previs, el primer el de ‘Les Pastoretes’ i el segon el ‘dia de la burreta’. Possiblement el segon és el que acaba de despertar el nerviosisme en els més menuts que veuen com després de depositar les cartes a les bústies que les burretes porten, els patges les duen a la muntanya on unes llums que poden veure amb els seus propis ulls els avisen que allà dalt els Reis Mags ja estan preparant la nit del dia següent. A la vegada que l’Ambaixador Reial els avisa del mateix fet.
“El Panerot”, un grup de joves alcoians que buscaven intervenir en el desenvolupament local i que són els qui organitzen la Cavalcada
La notorietat va creixent i l’any 2011 és declarada Bé d’Interés Cultural. Les peculiaritats són tantes, començant perquè el rei negre és Gaspar, i la riquesa cultural es preserva durant tants anys que ben merescuda és aquesta declaració.
Amb esta insígnia, la joieta de la ciutat, ara s’intenta potenciar Alcoi com a Ciutat del Nadal, i van dotant-la poc a poc de multituds d’elements per fer-la encara més única en unes dates molt estimades i cuidades per tots els alcoians. Se celebrarà doncs per segon any la visita al campament reial. Continuaran altres emblemes com el Tirisiti o el betlem de la Plaça d’Espanya on se succeeix l’adoració per par dels tres Reis el dia de la Cavalcada. I se sumaran altres de nou, com ja s’anuncia per a anys veniders, com una ‘enramà’ pròpia de nadal, única, que substituïsca a les criticades llums de nadal i el dote de personalitat.

Any 1934. Llibre “La Cabalgata de Reyes Magos de Alcoy”, J. Ll. Santonja. Cedit per filà Marrakesch
un personatge anomenat el ‘Tio Piam’ parlava als xiquets per fer-los creure en els Reis Mags i la seua arribada a la ciutat
Ja sabeu, el dia 5 a les 18h de la vesprada arribaran Ses Majestats Reials. Porteu-se bé o vos portaran carbó 😉
CURIOSITATS
- Sevilla presumia anys enrere de tindre la cavalcada més antiga d’Espanya, la qual datava de 1917. Alcoi va poder constatar amb escrits, articles, actes i publicacions que l’alcoiana datava de molts anys abans, una primera referència de 1866 i una continuïtat assegurada des de 1885.
- Abans inclús de l’existència de la primera Cavalcada de Reis Mags a Alcoi, un personatge anomenat el ‘Tio Piam’ parlava als xiquets per fer-los creure en els Reis Mags i la seua arribada a la ciutat. Este va ser un fet aïllat.
- El popular telegrama que avisa de l’arribada dels Ses Majestats apareix per primera vegada en 1887, quan se celebra una desfilada amb carrossa que porta a xiquets vestits de pastorets i pastoretes amb música i versos que anuncien l’arribada. Potser este siga el preludi de l’acte de ‘Les Pastoretes’ com el coneixem en l’actualitat
Cuidaet amb lo del rei negre. Es Baltasar, lo que aci van canviats d’ordre. Seria Melchor, Baltasar i Gaspar. La declaracio de BIC aixina ho evidencia.
En realitat no, a Alcoi el rei negre sempre ha sigut Gaspar, fins que es va declarar Bé d’interés Turístic Nacional, que per no confonfre a la resta d’Espanya es va anar dient que a Alcoi li canviavrm l’ordre. Però abans era i per molts alcoians sempre seguirà sent Gaspar el negre. ( Ho dic perquè mon pare va fer derei negre i era Gaspar i així ho posa en el pergamí que li va donar l’Ajuntament).