foradia cdturisme

X aniversari de la Llei de la Dependència, amb Mari Carmen Prats 

• Amb motiu del X aniversari de la Llei de la Dependència, els membres de la plataforma de les comarques ens expliquen la situació.

La Llei de l’atenció a les persones dependents celebra el seu X aniversari. Per a commemorar-lo, les plataformes socials que defensen aquesta Llei, han realitzat recentment una sèrie d’actes i concentracions: davant les Corts Valencianes, a Cocentaina i a Ibi.

La seua opinió és que, després de sentir un abandó complet per part dels poders públics durant molts anys, ara comencen a veure avanços en els seus drets. No obstant això, les seues reivindicacions continuen damunt de la taula.

Hem volgut xarrar amb alguns dels seus membres perquè ens assabenten de la seua lluita, les seues necessitats, les seues expectatives, les seues esperances…

El nostre lema és seguir lluitant

Mari Carmen Prats forma part de la Plataforma en Defensa la Llei de la Dependència l’Alcoià El Comtat des del seu començ. Actualment és la coordinadora de les Plataformes del País Valencià.

La llei de la dependència es va aprovar en 2006 i el seu objectiu era fomentar l’autonomia personal de les persones amb dependència, ens comenta Mari Carmen. El que pretenia era crear una xarxa de serveis públics per a una situació que abans no estava reconeguda i així “crear un dret subjectiu per a totes les persones des que naixen fins que es moren”.

Cada autonomia, que són les que tenen la competència de desenvolupar els serveis socials, la va desenvolupar al seu criteri: “nosaltres veiem com en altres autonomies, com Castella i Lleó, per exemple, aplicaven la llei amb el seu esperit original mentre que nosaltres al País Valencià anaven retrocedint en drets”.

Al cap del temps s’ha sabut que hi havia qui estava fent d’aquest servei el seu negoci particular: “hem sabut dels negocis de l’antic Conseller Cotino i la seua família amb les residències”.

A Alacant van passar dos anys sense valorar a cap persona, i per tant deixant d’atendre-les. Ara mateix hi ha una llista d’espera per a entrar al sistema d’atenció a la dependència de 35.000 persones al País Valencià. I segons la Conselleria encara es tardarà al voltant de dos anys en incorporar-les.

No obstant això, des que va entrar Ximo Puig al Govern “hi ha hagut un canvi important a les formes i l’actitud“.

al País Valencià anaven retrocedint en drets”

Durant l’última legislatura, s’han cobert les urgències, ara es paguen nòmines de prestació al dia (hi havia dos i tres mesos de nòmines enrederides). Ara es paga els primers dies del mes, com altres tipus de prestacions (abans no se sabia quan pagaven). Ha eliminat els copagaments…

Cal afegir que les plataformes no mirem el color polític de qui governa, “mirem que es complisca la Llei i els drets que implica”.

El nou Govern valenciàté la voluntat d’escoltar-nos i de què participem. Però evidentment encara queda molt per a fer i per això el nostre lema és seguir lluitant”.

 

Font: Rodrigo Paños./


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *