foradia pressupostparticipatiualcoi

Digitalitzats els 3.271 exemplars de premsa alcoiana de la República i la Guerra Civil

• En total s’han digitalitzat 3.271 exemplars de premsa d'entre 1931 i 1936, amb una inversió de 3.000 euros • Les quantitats de capçaleres de premsa obrera, republicana i anarquista explica que siga una de les col·leccions més atractives.

El període de la Segona República i la Guerra Civil, per la seua excepcionalitat, va ocasionar una eclosió de premsa, sobretot per motivacions ideològiques i per la lògica desaparició de la censura que havia existit durant la Dictadura de Primo de Rivera.

En total s’han digitalitzat 3.271 exemplars de premsa d’entre 1931 i 1936, amb una inversió de 3.000 euros. La presència de quantitat de capçaleres de premsa obrera, republicana i anarquista explica que siga una de les col·leccions més atractives per als historiadors d’aquest període.

S’han digitalitzat capçaleres com Orientación Social, butlletí informatiu del “Partido Socialista Obrero” de 1931 a 1936; capçaleres vinculades al Front Popular o la CNT-FAI, com Joven Guardia, Ruta Confederal i Humanidad; periòdics catòlics o conservadors, com La Voz del Pueblo i La Gaceta de Levante; periòdics republicans, com El Faro, vinculat a qui seria ministre Juan Botella Asensi, o Democracia, vinculat a la Dreta Lliberal Republicana que encapçalava l’advocat Gregorio Ridaura.

Els formats de digitalització segueixen la normativa publicada per la Generalitat Valenciana, és a dir, formats d’imatge a alta i baixa resolució, i pdf per a facilitar la seua consulta. En el cas d’Alcoi, i atés que la documentació és en la seua totalitat material imprés, també s’ha treballat en format OCR per facilitar la recerca en el contingut dels periòdics.

L’Hemeroteca Municipal d’Alcoi és una de les col·leccions documentals més consultades per investigadors locals i forans, perquè conserva quantitat de capçaleres de periòdics únics en la Comunitat Valenciana. Amb aquesta premsa digitalitzada, continua augmentant el seu arxiu i el seu interés.

Font: Redacció./


turistalcoi

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *