lasarga participatius

Els misteris de la Cova de la Dona a les Jornades per la Sostenibilitat de Muro

• La Cova de la Dona ha estat sempre un lloc misteriós • Cal destacar la seua localització: en les proximitats de alguns poblats i assentaments ibèrics.

La Cova de la Dona ha estat sempre un lloc misteriós per als habitants de Muro. El seu nom, la seua situació i el seu difícil accés van fer que la llegenda fos creixent. Però la seua fama es va veure incrementada l’any 1987 amb la publicació del llibre “Rondalles Mureres” escrit per Joan Josep Pascual i Gisbert. En aquest llibre el seu autor ens trasllada a una història de dracs, lluita per la supervivència i segrestos.

A partir d’aquell moment la cova es va convertir en un de lloc de pelegrinatge per a les excursions infantils, un costum que en l’actualitat s’ha perdut.

“Recuperar el coneixement d’aquest indret per als murers és un dels motius d’incloure aquesta excursió a les Jornades per a la Sostenibilitat d’enguany. Vam estar pensant en rutes que pogueren ser atractives i per a tots els públics i la veritat es que aquesta, amb l’aportació de Pere Corredor com a arqueòleg, ha complert totes les expectatives” ha remarcat Eli Pérez, Regidor de Medi Ambient.

Curiosament pareix que en el passat aquesta cova també va ser un lloc de pelegrinatge per als pobles ibèrics que habitaven la zona, ja que els indicis apunten que es tractava d’una cova santuari on es realitzaven diversos ritus d’iniciació i ofrenes a les deïtats del moment.

“Com hem fet nosaltres hui, els ritus s’iniciaven amb una excursió o processó que era una de les parts més importants de la cerimònia que concloïa amb l’entrega de l’ofrena dins de la cavitat” ha explicat Pere Corredor, arqueòleg i guia d’aquesta excursió.

Cal destacar la localització de la Cova de la Dona: en les proximitats de alguns poblats i assentaments ibèrics i les poques troballes allí descobertes fan pensar als estudiosos que aquesta era la seua funció primerenca, funció que compartiria amb la Cova del Moro que es troba a pocs kilòmetres de distància.

A hores d’ara es continua amb la resta d’activitats programades i les visites guiades a les exposicions d’aquestes jornades (“Oliveres de Muro” i “Transformant la realitat IV”) que estan a disposició del públic fins al 9 d’abril els divendres i dissabtes de 17.00 a 21.00 hores.

Font: Redacció./

ajualcoi


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *