foradia elgrat

36 minuts amb Antoni Miró

Parlem amb l'Antoni Miró

“el net destí, la sendera de llum, sempre, a la nit, il·luminant, enterc, un bell futur, una augusta contrada!” Estellés

Sentim la banyada terra de la Font Roja per apreciar la riquesa de la proposta amb el company d’Antoni Miró, una visita panoràmica per les col·leccions i les sales al voltant del Mas de Sopalmo. La baina que guarda la llavor de 5000 obres, esplèndides sèries, Vietnam, El Dòlar, Sense Títol, Sense Sèrie…, on trobem dins d’elles la llum del mediterrani. Són més que paraules.

Toni és guiat per una necessitat, a voltes innombrable, i sense dubte amb passió. Combinant les nits fins surt el sol, símbol de rebel·lia, reivindica la llibertat i pinta contra les formes d’alienació burgeses. Les seues obres han patit la manipulació, la polèmica intencionadament i la ‘no-cultura’.

La transició és pensament o el pensament és transició?. De manera constant ajuda al procés de transformació social, mostra la transició que s’ha produït tant globalment com a l’ànim d’una època al seu País, el Valencià, els seus principis, els seus desitjos són l’estat més noble de l’home que està en continua transició.

Llavors, recorda el fred a la seua escola d’infantesa al carrer Sant Francesc, el taller de son pare treballant 12 hores, el viatge en 600 a Paris a exposar, les vetlades interminables al primer estudi amb Ovidi, Alejandro Soler, Roc, i demés companys, i, ser compromés amb la societat citant a Joan Fuster “la política o la fas o te la fan?”.

Antoni Miró està carregat d’una arma, la pintura, i una meravellosa visió internacional de l’art, la història i la vida en el món: billets d’un dòlar, assassins, revòlvers, burca, Alcoi, Guernica, Cuba, Palestina, manifestacions, el Moviment 15-M, bicicletes, erotisme, televisions, Barranc del Cinc, Països Catalans…

De les arrels l’expressionisme del collage fins al pop-art, dibuixos, escultures, gravats i calcografies per reflectir les realitats, la lluita, la fidelitat… als companys Salvador Allende, Victor Jara, el ‘Ché’ Guevara, Mandela, Fidel Castro, Freud, Gaudí, Dalí, Picasso, Rafael Alberti, Miguel Hernández, Josep Renau… als més íntims, Ovidi Montllor, Antonio Gades, Vicent Andrés Estellés, Isabel Clara-Simó, Raimon, Joan Valls, Sol Picó… avui icones de la millor medicina, l’art, per començar un somriure.

 

Font: Santiago Sempere./


barnasants

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *