foradia subscriutegrat

Proposta Cultural

columna per Josep Maria Gadea

La cultura ajuda a formar ciutadans implicats, compromesos, respectuosos, educats, cívics, crítics, actius… Ens podem preguntar ¿És el tipus de ciutadà que vol la ciutat? ¿És el tipus de ciutadà que interessa a una ciutat que vol créixer i millorar?

La resposta seria si, però cal tindre en compte que no qualsevol tipus de cultura forma ciutadans, sinó aquella que s’impregna, més o menys, per qüestions ètiques, morals, de drets humans, de dignitat de les persones, de qüestions filosòfiques de vida, etc. Deu quedar clar per tant, que hi ha activitats considerades com a cultura que estan més a prop de l’oci, i que la Cultura forma però l’oci aliena.

Com diu Gabriel Celaya de la poesia, extensiu a tot tipus de cultura:
“Maldigo la poesía concebida como un lujo cultural por los neutrales
que, lavándose las manos, se desentienden y evaden.
Maldigo la poesía de quien no toma partido hasta mancharse.”

Cal saber que la política cultural d’un poble corre el perill d’instrumentalitzar-se en benefici de l’alienació del ciutadà. Així, el ciutadà s’aparta del raonament, del compromís i de la crítica, i s’acomoda en la política per delegació.

Però tenint en compte que no és el nostre cas, ¿què pot fer l’Ajuntament per la Cultura i per incrementar el nombre de ciutadans formats que dinamitzen el funcionament de la Ciutat, en tots els àmbits? S’ha de pensar que a més de fer una programació cultural pública de qualitat i de compromís, cal donar suport a l’activitat de les associacions culturals i socials que tenim la sort de tindre a Alcoi. I perquè el suport siga eficient es podria plantejar la construcció d’una eina que s’ha establert en algunes ciutats, com per exemple a Tàrrega, que es denomina CENTRE D’ENTITATS CULTURALS I SOCIALS. Aquest Centre acolliria associacions i col·lectius locals sense ànim de lucre, que desenvolupen activitats culturals, socials i participatives. Les entitats compartirien recursos i infraestructures comuns, generant sinergies i localitzant les activitats en el dit Centre. Així mateix podria ampliar-se a usos relacionats amb la participació ciutadana o la tecnologia, aprofitant el dinamisme de les persones culturalment actives.

Pensem en la quantitat de gent que visitaria eixe Centre, i en l’increment d’assistència a les activitats programades com exposicions d’arts, conferències, tallers, teatre, cinema, debats, etc. Seria il·lusionant.

Considere, que és un bon moment per a projectar i engegar un Centre amb aquestes característiques, doncs la sensibilitat cultural i política de l’ajuntament i govern municipal podria estar ara en eixa línia.

 

Font: Josep M. Gadea Borrell./


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *