lasarga mediamborganica

Desenvolupament local (1ª Part)

columna per Josep Maria Gadea

Tan complicat és que una ciutat de 60000 habitants cresca? Perquè ens hem estancat? Tan difícil és que evolucione arribant a un volum òptim de població? Quin és eixe volum òptim de població per a Alcoi? Cal créixer a tota costa, o cal fer-ho en condicions de sostenibilitat i bé comú dels ciutadans?

Potser cada cas és diferent, però és conegut pels sociòlegs que una ciutat que passa de 50000 habitants sol esclatar en població. Perquè doncs, Alcoi és de les poques ciutats espanyoles estancades en eixe nombre de ciutadans?

La resposta correspon al camp de la “opinàtica” que tracta les diferents visions d’un tema però cap científicament certa: incomunicació secular, zona roja, polítiques locals cap endins, autocomplaença, no saber aprofitar les nostres característiques singulars, alcoiania mal entesa, ciutadans dedicant massa esforç a activitats improductives per a tres a quatre dies, manca d’innovació preventiva de les crisis, desconfiances, manca de col·laboració, relacions poc fluides i intenses entre govern municipal i universitat, incapacitat de prevenir i pro actuar cap al futur, etc., etc.

Els models de desenvolupament local són diversos, i cada ciutat necessita i s’adapta a models particulars. Alcoi és una ciutat especialment singular, amb una extensió geogràfica majoritàriament ocupada per dos parcs naturals, font roja i Mariola, amb característiques botàniques singulars i amb un gran nombre de masos amb terres de cultiu abandonades o amb dedicacions impròpies (no sempre inadequades). La universitat d’Alcoi forma regladament, Enginyers Mecànics amb intensificacions de materials, automòbils, maquinària i construcció; Enginyers Elèctrics en instal·lacions elèctriques i en automatització i electrònica; Enginyers Químics en química industrial, processos industrials químics-tèxtils i medi ambient; Enginyers en Disseny Industrial i desenvolupament de productes, innovació i tèxtil-moda; Enginyers Informàtics, en Computadors i sistemes de la informació; Llicenciats en Administració i Direcció d’empreses especialitzats en finances, gestió de projectes i qualitat; Màster en Materials avançats; Màster d’Organització Industrial; etc., etc. La universitat està ací des de vora 1900, no de fa quatre dies, i per tant ha tingut i continua tenint una gran influència en la formació dels nostres habitants.

Molts habitants d’Alcoi treballen a la indústria productiva: tèxtil, foneria, maquinària, química-cosmètica, alimentació, electrònica, etc. A més a més Alcoi és una ciutat àvida de cultura, i amb un viu associacionisme. Tenim l’Escola d’arts i superior de disseny, l’Àgora i un gran nombre d’institucions, tal com correspon a una ciutat de 60000 habitants…i més i més.

Com potser doncs que amb aquestes característiques estiga’m tant de temps estancats? Perquè no explotem aquestes singularitats i les utilitzem adequadament en fer una ciutat millor? Quins són els entrebancs? Quin és l’error? Cal canviar alguna cosa? Cal afegir estudis? Què cal fer?
Bé doncs, ara es tracta d’opinar. Segur que teniu idees, crítiques i afegits. Fins el més que ve.

Font: Josep Maria Gadea./


ua

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *