Miquel Santamaria ens comenta tota l’actualitat de la Mostra de Teatre d’Alcoi 2017
• Arriba la XXVII edició de la Mostra de Teatre d’Alcoi, l'única fira escènica professional valenciana. I ho fa amb un programa d’espectacles i activitats innovador, variat i per a tots els públics. • “Bàsicament els espectacles de la Mostra són tots novedosos, alguns són estrenes, altres s’estrenen ací a Alcoi, i altres estaven ja de gira però..." • són moltes les persones que visitaran Alcoi durant els dies de la mostra: les companyies i tota la seua gent, els visitants institucionals, els tècnics, el públic participant...
Arriba la XXVII edició de la Mostra de Teatre d’Alcoi, l’única fira escènica professional valenciana. I ho fa amb un programa d’espectacles i activitats innovador, variat i per a tots els públics.
Per la seua organització, s’han estudiat i valorat escrupolosament tots els factors: des dels continguts, les companyies i la varietat territorial, la diversitat en el públic, fins als preus, els espais de representació i l’hostalatge dels visitants… Miquel Santamaria, el director de la Mostra, ens ha comentat tots els detalls de l’esdeveniment d’enguany.
Són moltes les persones que visitaran Alcoi durant els dies de la Mostra
Entre el 27 de maig i el 2 de juny, Alcoi es convertirà en l’aparador de la producció teatral valenciana, ben complementat per companyies de molt diversa procedència, en concret 16 companyies valencianes i 13 d’altres 7 territoris autonòmics, les quals ens oferiran teatre, dansa, circ, musicals, amb autoria clàssica i actual.
L’objectiu principal: promoure futurs contractes teatrals, però també fomentar la cultura, el teatre, els professionals i fer gaudir a un públic molt divers.
S’han oferit a la Mostra d’enguany vora 400 companyies, de les quals al voltant de 100 eren escrites en valencià. Finalment seran 29 les companyies que configuren “un programa on hi ha de tot, per a tots, a tots els preus, de torts els gèneres i estils, en els idiomes que demanda la gent”.
La selecció d’espectacles d’enguany oferirà als responsables de programació de les diferents xarxes d’exhibició de tota Espanya, com el Circuit Valencià de Cultura o La Red Española de Teatros, propostes per omplir agendes de la temporada següent. A més, la Mostra representa un punt d’estrena i de trobada per a l’anàlisi conjunt de l’actualitat cultural, imprescindible per als gestors i les productores.
“Bàsicament els espectacles de la Mostra són tots novedosos, alguns són estrenes, altres s’estrenen ací a Alcoi, i altres estaven ja de gira però tenen la suficient projecció de futur per a justificar que estén inclosos a la Mostra”.
S’estrenen ací, per exemple, “un espectacle de dansa inclusiva, ‘Sentiments’, una línia de treball que està prenent molta força, utilitzant les arts escèniques com una eina d’integració social”.
Viridiana és una companyia aragonesa que estrena “una obra sobre un venedor de mantes que és professor de filosofia i deixa veure la vinculació entre la cultura oriental i grecollatina”. Afònix Producciones & Pep López “porta una obra divertida per a xiquets que acaba contant la història de Sant Jordi”.
Entre els autors, trobarem noms del millor teatre actual
Per altra banda, cal destacar la peça d’una trilogia feminista realitzada pel Teatro de Barrio, de Madrid, que es diu ‘Emilia‘, feta per dones i per a dones, i tracta una història sobre dones guerreres.
Destaca també, per ser una obra divertida per a tots els públics ‘Concierto a Tempo d’Umore‘, de la companyia Orquesta de Cambra de l’Empordà, “un concert teatralitzat d’humor espatarrant realitzat per músics extraordinaris: comencen a tirar-se entre ells els instruments, les cadires; el director està histèric, es barallen… però sempre sense parar de tocar d’una manera extraordinària”.
Hi ha estrenes i novetats que poden interessar als públics més diversos. No obstant això, s’ha pensat especialment en el públic més jove. De fet més de la meitat de l’oferta de la Mostra es dedica als centres educatius i als públics familiars.
També s’ha pensat en el públic juvenil, és el cas de la companyia de València El Punto G, la qual realitza “una obra sobre Lluís Vives que tracta sobre la Primavera Valenciana, ‘Vives’, una obra molt divertida amb escenes molt ben contades”.
Com a Producció pública potent, podem destacar una versió de Blasco Ibáñez de ‘Los Cuatro Jinetes del Apocalípsis’, representada en valencià.
Tancarà la Mostra Pepa Plana i la seua obra ‘Paradís’, una pallassa amb renom internacional “que, a més, realitzarà un taller destinat a professionals, pel qual ja s’han interessat molts”.
Entre els autors, trobarem noms del millor teatre actual: Juan Mayorga, Juli Disla, Gabi Ochoa, Roberto García o Gemma Miralles, els quals acumulen diferents premis dramàtics.
També textos basats en Miguel Hernández, Kafka, la música de Carles Santos, passant per una molt particular versió de la llegenda de Sant Jordi o altres contes de literatura infantil clàssica.
Hi trobarem companyies habituals, “quasi obligades, després de tants anys, i que volen estrenar a la Mostra”.
També altres que encara no havíem tingut l’oportunitat d’acollir, tant valencianes com foranes, entre les quals estan el Teatro Español, Teatro del Barrio, Sala Atrium, Factoria Echegaray o l’Orquestra de Cambra de l’Empordà.
Totes elles es distribuiran en 8 espais de la ciutat d’Alcoi: teatres Calderón, Principal, Salesians, Centre Cultural, Plaça de Dins, Círculo Industrial, la Glorieta, amb un espectacle de circ, i Saló Savoy.
Tant els preus com els horaris estan pensats per facilitar aquelles obres que poden interessar més als diferents segments de públic, als seguidors de les novetats o, simplement, als qui volen gaudir d’una setmana intensa de sensacions davant d’un escenari.
S’han estudiat i valorat escrupolosament tots els factors
A banda dels espectacles, l’espai professional de l’Àgora Escènica, acollirà també activitats de difusió, presentació de projectes i trobada durant els dies centrals de la fira. Això també reafirma el treball, al llarg de l’any, de la mà amb altres fires, festivals i organitzacions culturals de tot l’estat.
Des del punt de vista de Miquel Santamaria: “la Mostra ha salvat els teatres alcoians: el Teatre Calderón no s’hi haguera construït, això és una opinió personal, si no haguera estat la Mostra; sense la Mostra i el Tirisiti, el Teatre Principal seria avui dia possiblement una hamburgueseria; el teatre Salesians es va rehabilitar perquè feia falta un escenari, per a la Mostra i per a la ciutat; la dinamització de la Plaçca de Dins va començar també gràcies a la Mostra…”.
Finalment, cal esmentar que, a banda de tota l’activitat en l’àmbit de la indústria cultural, la Mostra genera una gran quantitat de moviment en el sector secundari de la ciutat: són moltes les persones que visitaran Alcoi durant els dies de la Mostra: les companyies i tota la seua gent, els visitants institucionals, els tècnics, el públic participant…
En conclusió, que tot el món es prepare per a viure una fira única a la Comunitat Valenciana, consolidada a Alcoi, després de vint-i-set productives edicions.
Comenta i participa-hi