foradia pressupostparticipatiualcoi

Carlos Gran: “la lectura desenvolupa la nostra capacitat per analitzar”

• La lectura té molts beneficis, millora les relacions personals i de contacte essent una eina fonamental per al treball intel·lectual • Des que vaig descobrir el plaer de viatjar a altres mons i mesclar-me amb el tacte i l'olor embriagadora dels llibres ja no he deixat de llegir.

Hem parlat amb professionals de l’escriptura perquè realitzen una valoració sobre la percepció que tenen sobre la lectura i el seu paper social i individual. Per a què serveix llegir? Té algun benefici o és ximplement qüestió de gust? Vivim en una societat on es llig prou? Quines lectures ens recomanen els nostres escrifrancesptors?… A continuació, ens respon Carlos Gran.

– Creus que l’hàbit de la lectura està ben instal·lat en la nostra societat?

No, de fet molt pocs jóvens lligen avui en dia, està perdent-se l’hàbit de fer-ho. I crec que la culpa no és sols d’ells, no se’ls estimula directament i devia reforçar-se aquest tema un poc més a les escoles o des de les institucions o el ministeri de cultura, amb decisions i accions directes com baixar l’IVA cultural, o la mateixa societat amb els pocs recursos amb què conta, donant suport per entendre els avantatges de llegir, ja que molts encara no són conscients de les virtuts que ens pot aportar una bona lectura. Aquesta entrevista per exemple és una bona manera de fer-ho. I jo estic encantat de donar el meu punt de vista d’avant aquesta iniciativa.

– Per què és recomanable la lectura com a hàbit?

Perquè ens dóna molt a guanyar. Recorde que quan era més jove jo tampoc llegia molt, però des que vaig descobrir el plaer de viatjar a altres mons i mesclar-me amb el tacte i l’olor embriagadora dels llibres ja no he deixat de fer-ho.

Sempre he dit que el temps mai potser un excusa. Tot està en les ganes que té un d’experimentar aquest plaer. Podem nomenar algunes de les vicissituds: ens ajuda al perfeccionament del llenguatge, tant oral com escrit, així com el vocabulari que podem adquirir i millorar la nostra ortografia, molt decadent amb l’entrada de les noves tecnologies, Facebook, Whatsapp… Fins i tot l’economia ja no deu ser un impediment, ja que els llibres electrònics es venen a un preu molt assequible i ¿qui avui en dia no té Kindle, mòbil o Tauleta?

De fet jo ho faig cada nit. Ajuda a relaxar-te i evadir-te d’aquesta realitat que vivim dia a dia, les males notícies o els durs colps que a vegades ens pega la vida. Sempre he dit que llegir llibres és com obrir una porta capa una altra vida o un altre mon. Ens ofereix viure diferents experiències, aprendre coses noves i despertar l’interés d’un mateix com a persona. És com experimentar tot sòl.

La lectura té molts beneficis, millora les relacions personals i de contacte essent una eina fonamental per al treball intel·lectual. Augmenta la nostra cultura i coneixements, estimula el nostre cervell, augmenta la curiositat, desperta aficions o interessos, desenvolupa la nostra capacitat per analitzar, jutjar o fomentar l’esperit crític. És de veres, i com a punt menys positiu, que aleshores fa falta una mica de voluntat però a la llarga guanyarem en concentració, competència i desenvolupar els nostres estímuls, ja que igual una lectura pot fer-nos riure, patir o plorar. Les lectures poden arribar a canviar-nos la nostra manera de pensar, pot arribar a educar o enriquir-nos de mil maneres. Ens ajuda a entretindre’ns, en definitiva: ens diverteix. És una afició per a cultivar al llarg de la nostra vida. Pot practicar-la qualsevol lloc, edat o situació. Així que ja sabeu, no hem de perdre les bons costums. Cal llegir i molt. I per això hem de seguir treballant tots junts perquè siga una realitat i no una quimera. No hi ha res més terrible que la ignorància, però no patiu, això és superable. No sabem perquè no volem. Posem de la nostra part. És l’única forma.

El meu fill també és aficionat amb tan sols tres anys. No hi ha cap nit que no em demane un conte. De fet, a vegades, quan es porta mal el seu càstig és quedar-se sense conte a la nit i no podeu imaginar el mal que ens fa sentir, perquè li agrada moltíssim. És un hàbit que vaig començar amb ell des de molt menut, i els estímuls i aprenentatges que he esdevingut en ell han estat considerables. Per tant recomane llegir molt sempre el que a un li agrade per no avorrir-se. Les contraprestacions sempre seran positives.

– Quina lectura o lectures recomanaries?

Doncs ara mateix estic acabant, em queden vint pàgines, una novel·la negra en valencià d’un autor i amic Alcoià, que va ser mestre meu a l’escola. S’anomena “Un Sepulcre de lletres minúscules” i és de Silvestre Vilaplana. Està editat per Bromera i em té enganxat, és una passada com escriu i transmet les sensacions de vuit persones en una situació vital delicada que es troben tancats dintre d’una casa amb l’únic objectiu final de llevar-se la vida a canvi d’un tracte. El recomane molt per la tensió narrativa, ja que tots podem sentir-se identificats en les circumstàncies de les vides d’aquests personatges i em fa pensar que tot en la vida té remei menys la mort.

Un altre llibre que recomanaria, aquesta vegada en castellà, és la meua última obra de ciència-ficció coescrita amb l’escriptor i il·lustrador Manuel Tristante, que du per títol “Nibiru”. Està editada per l’editorial Leibros i tracta l’origen de la vida en la terra des d’un punt de vista atípic, a més a més de l’Arqueologia o l’Astronomia, tal vegada originada per una misteriosa raça, els Anunnaki, vinguts des del planeta Nibiru. Les similituds amb la bíblia, la teoria de Darwin o les conspiracions polítiques al més alt nivell per amagar informació capgiraran tot el que ens han fet creure fins ara, fent-nos pensar que potser altres teories són possibles.

I amb eixes dues recomanacions m’acomiade de tots desitjant-vos bones lectures i aventures.

Font: Redacció./


turistalcoi

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *