foradia subscriutegrat

Entrevista a Estefania Blanes: parlem de l’actualitat política d’Alcoi

• Hem parlat amb Estefania Blanes perquè ens comente les tasques que estan desenvolupant a la ciutat i alguns temes d’actualitat. • "Amb la recuperació dels serveis es pot estalviar un 20% de les despeses totals, d'entrada"

Estefania Blanes és regidora per la plataforma municipal Guanyar Alcoi, hem parlat amb ella perquè ens comente les tasques que estan desenvolupant a la ciutat i alguns temes d’actualitat.

– Bon dia Estefania, què vau proposar des de Guanyar en l’últim Plenari de l’Ajuntament?

Volem augmentar els espais per a passejar i jugar amb els gossos. Per aquest motiu, per a començar, vam realitzar un prec perquè s’habilite la zona superior del parc de la Bassa una zona d’esbarjo per a gossos. El prec també demana que l’Ajuntament controle amb major rigor l’ordenança d’higiene pública per tal d’evitar la brutícia a aquests espais i que siga més agradable l’estança a aquestes zones. Així com un major control en el compliment per part dels propietaris de gossos potencialment perillosos, els quals no poden anar solts i han de portar morrió també en aquests espais. El prec va ser acceptat pel Govern.

Amb la recuperació dels serveis es pot estalviar un 20% 

– No obstant això, que un prec siga acceptat no garanteix que es complisca, el Govern pot dur-lo a terme o no, veritat?

Sí, de fet molts dels precs i mocions que hem realitzat des de Guanyar han sigut acceptats però encara no s’han dut a terme. Per exemple, el que fa referència a la memòria històrica: en ell demanaven fer complir la llei de memòria històrica i llevar els símbols feixistes que encara estan als carrers d’Alcoi. Altre exemple, quan vam demanar establir una zona d’ombra per al poliesportiu, reclamar l’1% cultural per la construcció de la circumval·lació de l’autovia A-7 al pas per Alcoi que suposaria 1’7 milions d’euros, el codi de bon govern, l’ordenança de transparència…

– Per altra banda, per als Pressupostos Municipals d’enguany vau afegir una proposta de creació d’empresa pública, per a la qual es va dotar una partida de 200.000 euros. En quina fase es troba la proposta?

Des de fa mesos estem insistint en el fet que es cree una mesa participativa per a començar a posar en marxa l’empresa, plantejar els seus objectius, les seues possibilitats, els serveis que pot oferir… Però passa el temps i el Govern encara no ha fet el pas. Si volem que l’empresa pública comence a funcionar enguany, s’ha de fer com més aviat millor.

L’empresa pública és l’instrument per a poder contractar a personal

– Quins serveis pot oferir l’empresa pública per a Alcoi?

L’empresa pública és l’instrument per a poder contractar a personal i salvar la restricció de contractació imposada per la llei Montoro de racionalització de l’administració. Aquesta empresa de capital públic ha d’assumir serveis bàsics que l’Ajuntament presta de forma privada en aquests moments, com el servei d’ajuda a domicili, el manteniment de parcs i jardins, manteniment del servei elèctric, activitats juvenils, o la neteja d’edificis públics o neteja viària que el govern pretén privatitzar.

– Altra proposta vostra per als Pressupostos va ser una partida per a l’ocupació.

Sí, davant la proposta del Govern del PSOE que contemplaven noves privatitzacions de serveis públics com el de millora d’infraestructures públiques, de neteja de miccions de gossos o del servei de manteniment de voreres i paviments, vam proposar una partida de 320.000 euros per a plans d’ocupació destinats a contractar aturats dirigit sobretot a aquelles famílies amb més necessitats econòmiques i més maltractades per la crisi i al temps millorar l’estat de la ciutat.

– És una quantitat tancada?

Aquesta quantitat es pot incrementar notablement si ens acollim al programa d’incentius a la contractació de persones joves per entitats locals, en el marc de sistema Nacional de Garantia Juvenil. Aquest programa cobreix el 90% de la despesa de la contractació, havent de cobrir l’ajuntament únicament el 10%, per la qual cosa si la convocatòria ho permet, podria arribar a contractar-se per valor de més de 3 milions d’euros.

Volíem separar el servei de la brossa i el de la neteja viària

– Finalment el plec de condicions del contracte de la brossa i neteja viària està en marxa…

Es va aprovar el plec de condicions, ara falta fer el concurs públic. Però amb les condicions que estan aprovades ja està clar que l’empresa que siga contractada ha de ser gran, per la quantitat de despeses que implica la posada en marxa. Nosaltres volíem separar el servei de la brossa i el de la neteja viària perquè les empreses petites i de proximitat tingueren possibilitats, però com no es va acceptar, no podrà ser. També tindríem la possibilitat de remunicipalitzar el servei.

– És més eficient el servei públic que el privat?

En el que respecta a aspectes econòmics amb la recuperació dels serveis es pot estalviar un 20% de les despeses totals, d’entrada. El servei públic no ha de pagar el 10% d’IVA que paga l’empresa. També ens estalviaríem les despeses generals que suposen un 6% (responsables tècnics, de gestió administrativa, econòmica i comptable…) que passarien a ser gestió dels tècnics municipals. Tampoc hauríem de pagar beneficis a l’empresa i ens estalviaríem el 5% de benefici industrial.

– Hi ha algun exemple que servisca com a precedent?

Sí, hi ha ciutats com León, on governava el PP, on s’han estalviat 8 milions a l’any; a Oriola altres 1,7 milions; o altres ciutats com Asp, on governa el PSOE i EU on estan estalviant al voltant d’un 25% respecte del contracte anterior. Tot eixe estalvi es pot reinvertir en millorar la qualitat del servei contractant més treballadors o renovant els materials utilitzats. Amb un model d’empresa pública també es garanteix l’estabilitat laboral. Es fomenta el rendiment de les treballadores i treballadors reduint l’absentisme.

Font: Rodrigo Paños./


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *