foradia pressupostparticipatiualcoi

Exhumen les restes de 5 ontinyentins afusellats per repressió franquista

• Es troben les restes de desenes de cossos entre els quals hi ha 5 ontinyentins afusellats en gener de 1940 per la repressió franquista. • Les víctimes veuen que hi ha possibilitat, gràcies a les ajudes de la Diputació, de portar avant aquests processos que s'han vist truncats des de la Transició

Ontinyent ha dut a terme treballs d’exhumació de la fossa 113 del cementeri de Paterna, on es troben les restes de desenes de cossos entre els quals hi ha 5 ontinyentins afusellats en gener de 1940 per la repressió franquista.

En les exhumacions han estat presents familiars ontinyentins de dos d’estos represaliats, que han estat sotmesos a proves d’ADN per facilitar la identificació de les restes, i que han estat acompanyats per Jorge Rodríguez i per membres de la Comissió de la Memòria Històrica Municipal d’Ontinyent, que ha col·laborat amb les entitats implicades en estos treballs.

Jorge Rodríguez, president de la Diputació de València i alcalde d’Ontinyent, manifestava que “la Diputació de València va entendre, des del primer moment, que treballar per dignificar la vida de les persones i reparar la memòria històrica era un deute moral”.

Aquest compromís es veurà plasmat amb una ajuda econòmica de la Diputació que supera el doble de la previsió inicial, passant de 233.000 a més de 500.000 euros, per a fer front a totes les peticions rebudes enguany.

La diputada de Memòria Històrica, Rosa Pérez, ha recordat que la Corporació provincial és la primera administració valenciana que ha portat endavant exhumacions de fosses comunes: “estem molt satisfets amb l’equip de govern de la Diputació de València, que ha apostat per aquesta reivindicació històrica i que, després de dos anys de govern, ha engegat ja dues convocatòries”.

Cal recordar que, també amb l’Ajuda de la Diputació, el passat 19 d’abril s’exhumaven al cementeri d’Ontinyent els nínxols 266 i 267 , on després d’obrir els sepulcres, un equip d’experts forenses va trobar les restes de diverses persones afusellades el 15 de desembre de 1939, que estan sent també sotmeses a diverses proves per a la seua identificació.

La regidora coordinadora de Política per a les Persones, Sayo Gandia, Presidenta de la Comissió de Memòria Històrica Municipal d’Ontinyent, recordava que un dels objectius d’esta comissió “és col·laborar amb altres entitats implicades en reparar la memòria dels afusellats, més en casos com aquest on hi ha restes de víctimes ontinyentines de la repressió franquista”. A més, Gandia destacava que a Paterna “hi ha constància d’altra fosa, la 94, on hi ha 10 ontinyentins més soterrats, i que s’espera que es puguen exhumar més endavant”.

El director arqueològic d’ArqueoAntro, Miguel Mezquida, ha recordat que, hui en dia, hi ha mobilitzades 35 famílies de més de 5 fosses diferents només en el cementeri de Paterna, destacant que “les víctimes veuen que hi ha possibilitat, gràcies a les ajudes de la Diputació, de portar avant aquests processos que s’han vist truncats des de la Transició”, assenyalava. Una vegada exhumats els cossos, l’equip d’experts enviarà les restes al Laboratori de Medicina Legal de Madrid per a realitzar els estudis antropològics i iniciar els cotejos d’ADN amb els familiars de les víctimes.

Font: Redacció./


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *