foradia pressupostparticipatiualcoi

Voluntàries forestals a Alcoi per garantir la normalitat mediambiental

• Yolanda i Mónica són dos dels 30 vigilants forestals voluntaris que des de final de juny fins a setembre, la temporada de temperatures més elevades de l’any • De des de Sant Antoni es pot vigilar El Preventori, L’Aitana, La Serreta, El Montcabrer...

Benevolents núvols cobreixen el cel d’una vesprada de juliol. Pugem en cotxe, veient passar pins, alzines i oliveres, per la carretera de la Font Roja i ens desviem cap a la Serra de Sant Antoni. Una brisa d’aire posa en moviment la bona olor de la flora, que encara no ha començat el seu procés diari de fotosíntesi.

En arribar a l’ermita ens endinsem pel camí que porta al mirador on s’alça la torre de vigilància forestal. Allí dalt ens trobem amb Mónica i Yolanda, encarregades de vigilar la zona amb l’objectiu de prevenir o evitar qualsevol incident mediambiental.

És el segon any que Mónica realitza les tasques a Alcoi de voluntari forestal. De Yolanda és el primer. Són dos dels 30 vigilants forestals voluntaris que des de final de juny fins a setembre, la temporada de temperatures més elevades de l’any, es dedicaran a vigilar les muntanyes d’Alcoi i voltants durant totes les vesprades per tal que no ocórrega cap incident mediambiental.

I ho fan, a més de des de Sant Antoni, d’on es pot vigilar El Preventori, L’Aitana, La Serreta, El Montcabrer… des d’altres dos punts estratègics de la ciutat. Un d’ells és “La Buitrera” del Preventori, des d’on s’observa part de la Serra de Mariola i la Font Roja. Altre espai de vigilància estratègic és la Via Verda, territori que recorren en bicicleta tres voluntaris cada vesprada.

Enguany, per primer any, tots els voluntaris han hagut de realitzar un curs de formació obligatori durant dos dies, 5 hores cada dia. En ell han rebut informació sobre “l’entorn, els paratges, els protocols d’actuació en cas d’incident o d’incendi, diferenciar si n’hi ha aire perillós o no, els tipus de fum que produeix el foc…”.

Per tal d’evitar qualsevol tipus d’incendi o desastre mediambiental, els voluntaris forestals alcoians estan “comunicats i coordinats amb Protecció Civil, que ens porten als llocs de vigilància, patrullen pels diferents espais naturals d’Alcoi, ens informen de l’estat d’alerta del temps, etc. I si  als agents autonòmics”.

Enguany, de moment no hem tingut cap incident, però l’any passat, per exemple que sí que va haver-hi algun”, recorda Mónica conscient que qualsevol contratemps és possible en qualsevol moment i que, per tant, han de romandre atentes.

Enguany, no n’hi ha una previsió concreta de com pot transcórrer l’estiu, si serà més o menys perillós, en termes de risc de foc, que anys anteriors o no: “depén molt de l’aire, de les tempestes, del temps…”.

Yolanda i Mónica recorden amb por la recent experiència d’incendi que ha patit el nostre país veí Portugal, on s’han cremat vora 30.000 hectàrees i han mort 60 persones. De fet, elles estan ací per a garantir que no succeïsquen desastres mediambientals com aquest.

Les voluntàries afirmen que no se’ls fan llargues les vesprades de vigilància. I menys si fa el temps que ha realitzat el dia que les hem visitat, amb un cel nuvolat, aire suau i pluges esporàdiques i lleugeres per diferents zones. Els dies de sol més intens sí que pot ser un treball més dur, ja que l’ombra de les torres de vigilància és prou limitada.

Més dur encara era anys enrere quan encara no s’havien instal·lat les torres de vigilància, recorda Mónica, i havies de passar la vesprada seguda en una roca. Almenys, tenen per a gaudir una vista d’espectacle.

En qualsevol cas, el que compta és la responsabilitat social i la funció pública que desenvolupen els voluntaris com Mónica i Yolanda: que la nostra natura no patisca cap accident i que continue donant la vida a la zona.

Font: Rodrigo Paños./


turistalcoi

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *