José María sobre el referèndum: “no comprenc per què no hi ha hagut enteniment”
• José María lamenta que s’haja arribat a aquesta situació de “confrontament, malestar i antidemocràcia, perquè és la resta de població la que ho pateix”. "Hauria d’haver-se estudiat una solució més confortable, menys dràstica"
Catalunya celebra el seu referèndum (més del 75% de la seua població creu que s’ha de celebrar). El Govern central ho permet. Sedueix als catalans perquè continuen en Espanya: els reconeixerà com a identitat nacional i els cedirà les competències necessàries per a funcionar com a nació de la nació espanyola. Amb aquestes condicions, els catalans voten que volen continuar amb Espanya. Fi del problema català.
Haguera sigut aquesta una opció de gestió del conflicte català feliç. Però el Govern del PP ha optat per un altre tipus de gestió, una més impositiva: prohibició del referèndum (si la llei no ho permet, s’hauria de canviar), coerció a la població, censura cultural.
El PP ha regalat, una vegada més, i potser siga la definitiva, un seguit de raons als catalans per a desitjar separar-se d’Espanya.
Ara, Catalunya està espentant la història. No sabem molt bé cap a on. En principi cap a la creació d’una nova Constitució que, si es du a terme, trontollaria tot l’Estat espanyol. El seu impuls és el d’un poble que desitja exercir el dret, completament legítim, a decidir.
Si continua sense haver-hi diàleg, l’escenari es pot complicar. Ho veurem. Ho viurem.
Escoltem l’opinió al respecte d’algunes veïnes i veïns d’Alcoi al respecte
“Fa temps que existeix el sentiment català de nació, i últimament de nació diferenciada d’Espanya. Segurament tenen el dret d’opinar i intentar aconseguir els seus propòsits independentistes”, opina José María. “El problema és, potser, la forma i la manera de fer-ho, perquè no hi ha hagut cap enteniment. Poden tindre raons per a fer el que estan fent, però no vivim en un món jurídic i democràtic que puga permetre-ho”.
Respecte a la postura que està prenent el Govern central per a gestionar l’assumpte, Josep Maria pensa que “és una desgràcia, perquè no devia haver-se aplegat a aquest punt: hauria d’haver-se estudiat una solució més confortable, menys dràstica. Si feia falta canviar alguna cosa, es podia haver fet. En principi l’únic que volen els catalans és fer una consulta, que podria tindre un resultat no favorable a la independència“.
Per últim, José María lamenta que s’haja arribat a aquesta situació de “confrontament, malestar i antidemocràcia, perquè és la resta de població la que ho pateix”.
Comenta i participa-hi